Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Izdots franču rakstnieces Viktorijas Masas romāns Trako sieviešu balle

Izdevniecība Latvijas mediji laidusi klajā franču rakstnieces Viktorijas Masas romānu Trako sieviešu balle (Le bal des folles), ko no franču valodas tulkojusi Zane Eniņa.

Agrā jaunībā zaudējusi māsu, medmāsa Ženevjēva tic vairs tikai zinātnei un medicīnai. Taču viss mainās brīdi, kad daktera Šarko vadītajā slimnīcā nonāk 19 gadus vecā Eižēnija. Ģimene viņu ieslodzījusi dziednīcā, jo Eiženijai ir noslēpums, kura dēļ meitene neiederas 19. gadsimta smalkajā sabiedrībā. Tomēr Eiženija ir apņēmības pilna izbēgt no Salpetrjēras. Tam viņai būs nepieciešama Ženevjēvas palīdzība...

"Būt par sievieti 19.gadsimta beigās Parīzē nebija viegli. It sevišķi, kad pastāvēja vienkāršs veids, kā "atbrīvoties" no neērtām mātēm, sievām, meitām, mīļākajām - ieslogot Salpetrjēras garīgi slimo patversmē jeb "trako namā". Šī bija vieta, kur sieviešu "ārprātīgums" tika ārstēts nepārbaudītos veidos, eksperimentēts un visādi citādi izrādīts publikai kā "paraugdemonstrējumi", izklaidējot parīziešu garlaikoto ikdienu. Reizi gadā, kurā tiek ielūgts Parīzes sabiedrības krējums,tiek rīkota "trako sieviešu" balle, kurā ieslodzītās, saģērbušās kostīmos, tiek izliktas publiskajai apskatei. 

Reiz esi apzīmogota ar "plānprātīgās" zīmogu, nodzēst to ir praktiski neiespējams.  Interesanti, ka romānā tiek apskatīta arī otra medaļas puse, kas liek aizdomāties par sievietes upura lomu 19.gadsimta beigās. Daudzas no sievietēm, kas tikušas ieslodzītas šajā Salpetrjēras namā, savā ziņā atrada šeit patvērumu - esot prom no varmākām, seksuālās ekspluatācijas un nabadzības, viņas šeit atrada iespēju mierpilni un cienīgi pavadīt savas dienas.

"Trako sieviešu balle, neskatoties uz dramatisko un skaudro vēstījumu, ir rimti būvēts vēsturiski gotisks romāns ar pārdabiskiem elementiem, kas atspoguļo trauslo līniju starp neprātību un saprātu, vīriešu dominanci pār sievietēm un medicīnas aizsegu eksperimentiem," raksta grāmatu blogere Sandra Koka. 

Franču rakstniece Viktorija Masa augstāko izglītību ieguvusi Sorbonnas universitātē, vairākus gadus dzīvojusi un strādājusi ASV. 2019. gadā iznākušais romāns Trako sieviešu balle ne vien kļuva par sezonas pirktāko debijas romānu, bet arī ieguva vairākus literāros apbalvojumus un atzinības, tostarp Prix Stanislas un Prix Renaudot des Lycéens. 2021. gadā pirmizrādi piedzīvoja tāda pat nosaukuma franču aktrises un režisores Melānijas Lorānas filma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja