Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Iznāks otrā Valentīnas Freimanes atmiņu grāmata Antigones likums

Decembrī noslēdzas izdošanas priekšdarbi kinozinātnieces Valentīnas Freimanes otrajai grāmatai Antigones likums; izcilās personības atmiņas pierakstījusi un sakārtojusi Jolanta Treile.

Grāmata veidojusies kā turpinājums pirmajai biogrāfiskajai grāmatai Ardievu, Atlantīda!, kuras stāsts noslēdzās Otrā pasaules kara beigās; jaunā grāmata aptver padomju periodu, Atmodas laiku, 90. gadu pārmaiņas un Valentīnas Freimanes mūža nogali Rīgā un Berlīnē. Grāmata Antigones likums pie lasītājiem nonāks 2024. gada februārī.

Izcilā kinozinātniece, Latvijas kinokritikas granddāma Valentīna Freimane (1922–2018) ir īpaša parādība Latvijas kultūras vēsturē – viņas zināšanas par pasaules teātra un kino procesiem, padomju laikā vadītais leģendārais kinolektorijs un ilgu gadu garumā mērāmais pedagoģiskais un publicistiskais darbs ietekmējuši un iedvesmojuši vairākas Latvijas kultūras personību paaudzes. Svarīgi arī, ka visa šī ieguldījuma pamatā ir spēcīga personība ar neparastu biogrāfiju – laimīgu un intelektuāli piepildītu bērnību starptautiski atvērtā vidē, kam sekoja ciešanu gadi Otrā pasaules kara un holokausta laikā, kad tikko studijas uzsākusī Valentīna pēkšņi un traģiski zaudēja visus tuvos cilvēkus, palika viena un bija spiesta slēpties svešu cilvēku mājās.

Šīs it kā "divas dzīves" Valentīna Freimane aprakstīja grāmatā Ardievu, Atlantīda! (2011), kas izpelnījās ārkārtīgu popularitāti un papildtirāžas Latvijā, tika arī tulkota un izdota vācu, krievu un lietuviešu valodā. Pirmās grāmatas stāsts noslēdzās 1944. gada oktobrī, līdz ar vācu okupācijas perioda beigām Rīgā, un pēc grāmatas iznākšanas daudzās sarunās ar lasītājiem Valentīna Freimane dzirdējusi mudinājumu turpināt atmiņu rakstīšanu, stāstīt arī padomju perioda un turpmāko gadu notikumus un procesus.

Otrās grāmatas manuskriptu Valentīna Freimane sāka veidot kopā ar redaktori Jolantu Treili, kura pie manuskripta strādājusi astoņus gadus – vispirms, ilgstoši un regulāri tiekoties, uzklausīja un ierakstīja diktofonā atmiņu stāstus, bet pēc Valentīnas aiziešanas mūžībā no šiem daudzu stundu ierakstiem ilgi un rūpīgi būvēja grāmatu.

Pirmās grāmatas ievadā Valentīna Freimane iezīmēja: "Paveroties atpakaļ, savā mūžā varu saskatīt tikpat kā septiņas dažādas dzīves, citu no citas tik atšķirīgas, ka šķiet kompilēti dažādu scenāriju fragmenti, kurus vieno tikai centrālais protagonists." Sekojot šai idejai un pieņemot, ka pirmās divas dzīves aprakstītas grāmatā Ardievu, Atlantīda!, otrā grāmata Antigones likums sākas ar "trešo dzīvi" – pirmajiem pēckara gadiem Rīgā –, seko arī visas pārējās "dzīves", kurās ietilpst nozīmīgi dzīves posmi, laikabiedri un kultūras personības Liepājā, Maskavā, atkal Rīgā un Berlīnē.

Grāmatai noslēgumā pievienota īpaši veidota "laika līnija", kas Valentīnas Freimanes dzīves notikumus saliek kontekstā ar sabiedriski politiskām un kultūras norisēm Latvijā, Eiropā un pasaulē.

Grāmatu izdošanai gatavo biedrība Ekrāns ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu, projekta vadītāja un grāmatas fotoredaktore ir Agnese Zeltiņa, teksta redaktore – Kristīne Matīsa, grāmatas māksliniece – Ilze Kalnbērziņa-Prā, zinātniskās redaktores – Jolanta Treile un Zane Balčus.

Grāmata iznāk sērijā Kino Rakstu bibliotēka, biedrība Ekrāns jau ilgāku laiku nopietni pievēršas dažādu kultūrvēsturiski svarīgu grāmatu veidošanai un izdošanai – līdzšinējo darbu sarakstā ir Dairas Āboliņas grāmata Jāņa Streiča maģiskais reālisms. 22 filmas (2016, izdevniecība Dienas Grāmata), autoru kolektīva darbs Rolanda Kalniņa telpa (2018, apgāds Neputns), Viktora Freiberga kinoesejas Viktora otrā grāmata (2021).

Grāmatas Antigones likums izdošanu un izplatīšanu sadarbībā ar biedrību Ekrāns organizē Valentīnas Freimanes mazdēls, meitas Evas vienīgais dēls, uzņēmējs Aleksandrs Gurvičs. Viņš šobrīd darbojas reklāmas un lielformāta drukas biznesā, dzimis 1982. gada februārī, divas dienas pirms vecmāmiņas 60. jubilejas, un Valentīnas Freimanes atmiņu grāmatā šo laiku raksturo priecīga piepildījuma sajūta: "Man bija mans kinolektorijs, studenti un mazdēls. Ko tad vairāk!"

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja