Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Iznākusi Ingas Ābeles Akas māja Gunas Zariņas lasījumā

Izdevniecība Apostrofs klajā laidusi klausāmgrāmatu – Ingas Ābeles pirmo stāstu krājumu Akas māju. Apgādā Atēna Ingas Ābeles Akas māja iznāca 1999. gadā.Stāstu krājumu ielasījusi izcilā Jaunā Rīgas teātra un kino aktrise Guna Zariņa. Viņa atzīst, ka grāmatas ielasīšanas process nav bijis vienkāršs: "Mēs ar Ingu visu laiku satiekamies! Es domāju, ka mēs esam draugi. Bet, neraugoties uz to, man bija ļoti grūti ielasīt Ingas grāmatu. Jo Inga tā kā glezno, tā jau nav nekāda proza."

"Lasot Ingas Ābeles prozu, nemitīgi iznirst tāda kā "sliekšņa" vai robežsituācijas apjausma. Viss saspringumā vibrē, draud ar nāvi, piedzimšanu vai atklāsmi – un paliek uz sliekšņa. Kas šaipus slieksnim – tas skaidrs, drūmā pilsētas nomale un necerēti iespaidīgās dabas bildes. Taipus slieksnim – ja autore zinātu, kā pateikt to, kas tur, viņā pusē, viņa droši vien nerakstītu. Melns mutulis, spoža gaisma, maiga apokalipse, apmēram tā. Teksts aizvedina līdz slieksnim un tur pamet; paliek vien miglaina apjausma, kas aiz tā varētu būt. Skarbums un tiešums apbrīnojami veiksmīgi līdzsvarojas ar maigumu un skumjām. Vulkāniskas emocijas – ar apvaldītu rakstību," par Akas māju saka literatūrkritiķis Guntis Berelis.

"Pēc 12 gadiem dzirdu Akas māju no jauna un brīnos par personu, kas šo grāmatu sarakstījusi. Vai tiešām tā biju es? Kādā citā savā dzīvē? Visam es vairs nevaru piekrist, man ir cita pieredze, viedoklis, pārliecības. Tomēr prieks par to, ka esmu bijusi patiesa pret sevi un lasītāju. Mēdz sacīt, ka dzīve sastāv no sižetiem, nevis notikumiem. Grāmata uzdod jautājumus. Kas ir tas lielais sižets, kurš atkārtojas, un kas ir tas, ko atstāju, pametu, nosviežu? Īpašs prieks par to, ka stāsti runā Jaunā Rīgas teātra aktrises Gunas Zariņas balsī. Uzskatu Gunu par savveida šamani, burvi. Kopš ieraudzīju viņu Viestura Kairiša režisētajā Fjodora Dostojevska Idiota pirmizrādē, esmu vienmēr apbrīnojusi viņas īpašo prasīgumu pret sevi, atkailināto patiesīgumu lomas radīšanas procesā.

Starp vairākām bezgalībām - debesīm un zemi, laiku un telpu, pagātni un nākotni - grāmata ir mazs ceļa stabiņš, liecība, ka ir būts, vērots un domāts. Paldies maniem mīļajiem vecākiem par bērnībā priekšā lasītām grāmatām," saka Inga Ābele.   

Klausāmgrāmata Akas māja mp3 formātā ir izdota ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un radio Naba atbalstu. Tā ir pieejama labākajās grāmatnīcās un mūzikas ierakstu veikalā Upe Rīgā, Vaļņu ielā 26.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja