Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Iznākusi ukraiņu bēgles Darjas Kalašņikovas grāmata Ēna un jūra

Izdevniecība Aminori laidusi klajā ukraiņu mākslinieces un politiskās aktīvistes Darjas Kalašņikovas grāmatu Ēna un jūra, informēja izdevniecībā.

Grāmata Ēna un jūra ir balstīta Darjas Kalašņikovas personiskajā dzīvē un stāsta par ikdienas gaitām un izaicinājumiem, ar kuriem Latvijā saskaras bēgļi no Ukrainas un Baltkrievijas. Grāmatas varoņi satiekas psiholoģiskā atbalsta grupā, viņu sarunās atklājas Latvijas un Ukrainas vēstures paralēles un tiek risinātas bēgļu psiholoģiskās problēmas, pamazām palīdzot viens otram tikt galā ar bailēm, naidu, šaubām, bezspēcību, skaudību un citām emocionālajām brūcēm.

Grāmatas autore Darja Kalašņikova (1989) ir māksliniece, politiskā aktīviste un bijusī mākslas vingrotāja, kas Rīgā dzīvo kopš 2022. gada maija un uzsver, ka ir Krievijas izraisītā kara bēgle.

Darja Kalašņikova ir dzimusi Ukrainas pilsētā Luhanskā, kur ieguvusi maģistra grādu starptautiskajā ekonomikā un 2013. gadā kļuva par vienu no Eiromaidana protestu organizētājām. Kad Luhansku 2014. gadā okupēja Krievijas karaspēks, Darja bija spiesta pārcelties uz Kijivu, iegūstot IPP (iekšēji pārvietotas personas) statusu. 2014.–2015. gadā Darja bija Ukrainas informācijas politikas ministra padomniece, 2014. gadā kandidēja Ukrainas parlamenta vēlēšanās, ievēlēta gan netika, tomēr turpināja strādāt politikā. Vēlāk Darja arvien vairāk pievērsās radošajai darbībai, apguva Klasiskās mākslas un arhitektūras vēstures kursu Kijivā un 2019. gadā studēja pasākumu režiju un scenāriju rakstīšanu Dānijā.

Kā māksliniece reiz izteikusies intervijā literatūras un filozofijas žurnālā Punctum: "Esmu sapratusi, ka cilvēkam, kurš astoņus gadus dzīvo bēgļa dzīvi, vienīgais veids, kā patiesi stāstīt par notiekošo, ir caur sevi pašu. Tev visu laiku ir jāpārvietojas, un vienīgā rocība, vienīgie draugi, kas tev ir, ir tavs ķermenis un prāts." Izmantojot pašas gara un ķermeņa spējas kā vienīgo māksliniecisko izpausmju “izdzīvošanas komplektu”, Darja kopš ierašanās Rīgā īstenojusi personālizstādi Nenogurstošās brīvības iezīme Eiropas Savienības mājā un paguvusi sevi starptautiski pieteikt ar emocionāli uzlādētām mākslas performancēm Cik ilgi tas var turpināties? (performancē Darja, skaitot dienas kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā, taisa atbilstošu skaitu špagatu) un Sirdspuksti.

Ēna un jūra ir Darjas Kalašņikovas pirmā grāmata, un tajā redzamas arī autores ilustrācijas.

Grāmatu izdošanai gatavojuši oriģinālvalodas redaktore Aleksandra Zamatajeva, tulkotāja Māra Poļakova, literārā redaktore Ilze Jansone, redaktore Inita Saulīte-Zandere, korektors Alnis Auziņš. Dizainu radījis Aleksejs Muraško. Grāmata iespiesta SIA Jelgavas tipogrāfija.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja