Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Klajā laists enciklopēdijas Muižas Latvijā. Vēsture, arhitektūra, māksla trešais sējums

Klajā laists enciklopēdijas Muižas Latvijā. Vēsture, arhitektūra, māksla trešais sējums, kurā apkopoti 94 muižu apraksti alfabētiskā secībā no burta Ķ līdz M, līdz ar to trīs sējumos ir publicēts un interesentiem un pētniekiem pieejams unikāls ilustratīvais un informatīvais materiāls par teju 400 muižām visā Latvijā.

Enciklopēdijas Muižas Latvijā. Vēsture, arhitektūra, māksla autors ir fotogrāfs un kultūras pieminekļu pētnieks, Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) goda loceklis Dr.h.c.hist. Vitolds Mašnovskis, izdevējs – dizaina aģentūras DUE radošā komanda Intas Bērentes-Strengas vadībā. Autors Latvijas muižu kompleksu fotofiksācijai un izpētei veltījis jau četrdesmit gadus, apkopojot datus par vairāk nekā tūkstoti muižām. 

Enciklopēdijas autors Dr.h.c.hist. Vitolds Mašnovskis jaunā sējuma priekšvārdā uzsver: "Tāpat kā iepriekšējos gados, devīze paliek nemainīga: meklēt, atrast, fotografēt, aprakstīt, rādīt." Lielāko gandarījumu autoram sagādājis, ka ar katru jaunu enciklopēdijas sējumu tiek veicināta interese par muižām kā neatņemamu Latvijas kultūrvēstures un kultūrainavas daļu ne tikai Latvijā, bet arī ārvalstīs. Informācija par Latvijas muižām ir sasniegusi arī kaimiņvalstis – Vācijā (Mārburgā) starptautiskās izstādes par Igaunijas un Latvijas muižām The Life of the Baltic Nobility katalogā bija iekļautas Latvijas muižu skaistākās pilis un kungu mājas.

LZA akadēmiķis Dr.arch. Jānis Zilgalvis uzsver: "Izdevums Muižas Latvijā. Vēsture, arhitektūra, māksla nāk klajā laikā, kad daudz kas ir mainījies un mainās joprojām. Daudzi muižu ansambļi atdzimst, tiek restaurēti un kalpo plašas sabiedrības vajadzībām. Šeit negribētos pieminēt hrestomātiskos un visiem jau sen zināmos un neskaitāmas reizes visas sabiedrības apmeklētos objektus, bet gan tādus, kas no aizmirstības un iznīcības modušies samērā nesen, piemēram, Jaunauces, Rankas, Liepupes, Abgunstes, Jumurdas, Lielberķenes, Odzienas, Oleru un citas muižas. Taču vesela virkne izcilu arhitektūras pieminekļu joprojām neglābjami iet bojā, piemēram, Kaucmindē, Jaunraunā, Āsterē, Vecgulbenē, Lāzberģos, Kalkūnē pie Daugavpils, Mārcienā, Zaubē (Vidzemes Jaunpilī) un citur. Enciklopēdijas autors nešķiro šos objektus, bet ar skrupulozu pedantismu vienlīdz nozīmīgi pievēršas visiem atbilstoši enciklopēdijas nostādnēm. Taču iepriekšējo izdevumu prezentācijās, kā arī privātās sarunās autors ne reizi vien ir izteicis savu sāpi – cik daudz gan no muižu kultūras jau ir aizgājis nebūtībā, ne tikai karu, bet arī mūsu nevērības rezultātā, un šis process joprojām nav apstājies…"

Vitolds Mašnovskis, raksturojot jaunajā sējumā iekļauto muižu stāvokli, ir tiešs: "Ir prieks par daļēji atsegtajiem unikālajiem sienu un griestu gleznojumiem Laidu muižā, atklājumiem Ļaudonas muižā, par veiktajiem atjaunošanas darbiem Lauteres muižā, atjaunoto Leimaņu muižas parku, Lielbātas muižas sakoptību, par sakopto Lielplatones kungu māju un parku, kā arī atjaunoto vešūzi. Iepriecina sakoptās Lielstraupes un Mazstraupes pilis, Lielvārdes parks, Liepupes apstādījumi un parters, atradumi bijušās Mārcienas muižas vietā, un vēl vairākas muižas, kurās sākti atjaunošanas darbi. Diemžēl redzētais Lestenē, Kaucmindē, Lazdonā un daudzviet citur sarūgtina."

Enciklopēdija nav tikai skaisto skatu albums, bet arī rokasgrāmata un ceļa karte entuziastiem un profesionāļiem turpmākam darbam muižu kā būtiska Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma izpētē un saglabāšanā, tāpēc šī fundamentālā darba lielākā pievienotā vērtība ir ne tikai iepazīstināt interesentus ar sakopto un atjaunoto Latvijas muižu ēku arhitektonisko izcilību un parku skaistumu, bet gan dokumentēt arī aizmirstībā nepielūdzami drūpošo un jau zaudēto kultūrvēstures mantojumu.

SIA DUE vadītājas, izdevējas Intas Bērentes-Strengas komanda ir veikusi apjomīgu darbu, lai sniegtu savu artavu un liecību par paveikto kultūras mantojuma saglabāšanā. Inta Bērente-Strenga uzsver, ka šī projekta realizācija ir bijusi iespējama, pateicoties veiksmīgai sadarbībai ar Valsts kultūrkapitāla fondu, kas sniedza finansiālu atbalstu.

Enciklopēdijas Muižas Latvijā. Vēsture, arhitektūra, māksla 3. sējumu no trešdienas, 9. decembra, varēs iegādāties grāmatnīcās visā Latvijā, kā arī attālināti – interneta vietnē www.virja.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja