Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 30. jūnijs
Tālivaldis, Mareks

Klajā nācis Nobela prēmijas literatūrā laureātes Olgas Tokarčukas ekotrilleris Stum savu arklu pār mirušo kauliem

Izdevniecība Latvijas mediji laidusi klajā poļu rakstnieces Olgas Tokarčukas ekotrilleri Stum savu arklu pār mirušo kauliem. No poļu valodas tulkojusi Ingmāra Balode. Emīla Garjāņa vāka dizains.

Daļēji pensionētā skolotāja Janīna dzīvo nomaļā ciematā Polijas un Čehijas pierobežā, pieskata bagātu pilsētnieku vasaras mājas, raksta sūdzības vietējām iestādēm, pēta zvaigžņu stāvokli un tulko dzeju. Kad arvien biedējošākos apstākļos sāk iet bojā ciema iedzīvotāji, neviens neklausās Janīnā, kura uzskata, ka nāves ir dabas atriebība. Tāpēc viņai neatliek nekas cits, kā sākt pašai savu izmeklēšanu. Vai ciems tam ir gatavs?

Nobela prēmijas literatūrā laureātes Olgas Tokarčukas Stum savu arklu pār mirušo kauliem ir provokatīvs, tumši ironisks ekotrilleris, kas pēta neērtās robežas starp saprātu un izdomu, tradīcijām un patiesību mūsdienu pasaulē, kā arī cilvēka brīvo gribu un likteni.

Grāmata iekļuva 2019. gada Bukera balvas nomināciju īsajā sarakstā. Iekļauta TIME, NPR, Kirkus, Publishers Weekly, un BookRiot 2019. gada labāko grāmatu sarakstos, pēc tās motīviem iestudēta augsti novērtēta teātra izrāde Londonas Vestendā, bet Latvijā Dailes teātrī, pēc grāmatas motīviem, tiek plānots jauniestudējums, kas pie skatītājiem nonāks 2025. gada pavasara sezonā.

Romāna nosaukums nāk no 18. gs. britu dzejnieka Viljama Bleika poēmas Debesu un elles laulība. Viljama Bleika dzejai liela nozīme ir arī grāmatā.

Par romānu Stum savu arklu pār mirušo kauliem izdevums The Guardian raksta: "Pārsteidzošs trillera, komēdijas un politiska traktāta apvienojums; to sarakstījusi sieviete, kas apvieno neticamu intelektu un anarhistes pasaules skatījumu."

Olga Tokarčuka (Olga Tokarczuk) (1962) ir poļu rakstniece, esejiste, psiholoģe un aktīviste, viena no nozīmīgākajiem savas paaudzes rakstniekiem poļu un Eiropas literatūrā. Viņas darbi tulkoti vairāk nekā 40 valodās, 2018. gadā viņa ieguva Bukera prēmiju, bet 2019. gadā – Nobela prēmiju literatūrā. Nobela prēmija viņai tika piešķirta par “naratīvu iztēli, kas ar enciklopēdisku kaislību attēlo robežu pārkāpšanu kā dzīvesveidu”.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja