Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Talka sirdī un smadzenēs

Grāmatu svētki aicina uzasināt prātu un neprātu, zināšanas un fantāzijas

Jaunu grāmatu atvēršanas svētki, tikšanās ar autoriem un viesiem, tematiskas diskusijas, lasījumi, radošās darbnīcas un tradicionālais grāmatu maiņas punkts, īpaši izdevīgas cenas – nedēļas nogalē, no 1. līdz  3. martam Ķīpsalā notiks tradicionālā Latvijas Grāmatu izstāde 2019.

Piedalīsies visi nozīmīgākie Latvijas grāmatizdevēji. Izstādes laikā uz Lielās skatuves un Rakstnieku viesistabā notiks plaša kultūras programma. Jautrajā lasītavā varēs satikt bērnu grāmatu autorus un varoņus, spēlēt attīstošās spēles, eksperimentēt, piedalīties aizraujošos konkursos un asprātīgās viktorīnās un iesaistīties citās radošās nodarbēs.

Pirmo reizi Latvijas Grāmatu izstādē būs Ukrainas nacionālā ekspozīcija Ukrainas grāmata. 1. martā no plkst. 13 līdz 14 tur notiks talantīgo ukraiņu rakstnieku – Andreja Kurkova un Jurija Vinničuka – autogrāfu sesija. 1. martā Latvijas Grāmatu izstādes 2019 Rakstnieku viesistabā plkst. 12 viesosies Ukrainas PEN kluba pārstāvji, kuri interesentus iepazīstinās ar, viņuprāt, labākajām ukraiņu autoru grāmatām. Klātienē būs iespējams tikties arī ar igauņu rakstniekiem Pāvo Matsinu un Mārju Kangro, arī ar bulgāru izcelsmes čehu rakstnieci Bianku Bellovu u. c.

No viesiem izceļama ir Eiropas Savienības literatūras balvas laureātes lietuviešu rakstnieces Undines Radzevičūtes klātbūtne, kas ievadīs viņas vēsturiskā romāna Asinis zilas, debesis pelēkas atklāšanu. Romāns iznācis Jāņa Rozes apgādā, un to tulkojusi Dace Meiere. Undine Radzevičūte gan dzimusi mazliet uz dienvidiem no Livonijas vēsturiskajām robežām – kādreizējā Lietuvas dižkunigaitijas teritorijā, taču viņas senči cēlušies no Kurzemes. Tieši šis fakts, kas asprātīgi un ironiski apspēlēts romāna ievadā, arī rosinājis autori pētīt Livonijas bruņniecības gaitas XV gadsimta otrajā pusē – laikā, kad Romā valdīja Mikelandželo un Rafaēla maizestēvs pāvests Siksts, bet tepat, tagadējā Latvijas un Igaunijas teritorijā, par varu spēkojās Livonijas ordenis un dažādas bīskapijas. Undine Radzevičūte un tulkotāja Dace Meiere būs sastopamas 3. martā plkst. 11 Rakstnieka viesistabā.

Svētdien, 3. martā, plkst. 12 LU Akadēmiskais apgāds aicina tikties ar teātra kritiķi, LU profesori Silviju Radzobi, kura nule kā piedzīvojusi ilgi lolotu notikumu – klajā nācis izdevums 100 izcili Latvijas aktieri. Tas ir 22 autoru kopdarbs četru gadu garumā. Vienos vākos ir portretēti gan Latvijas teātra pamatlicēji, gan vēlāka laika spilgtie talanti, gan aktieri, kurus mīlam un kuriem ziedus nesam šodien. Silvija Radzobe šo tik dažādo, Latvijas teātra vēsturē ierakstīto 103 aktieru tikšanos vienos vākos salīdzina ar teātra salidojumu.

1. martā plkst. 15 Rakstnieku viesistabā vienu no jaunākajiem izdevumiem atvērs izdevniecība Dienas grāmata. Miks Koljers par Svena Kuzmina romānu Hohma saka: "Bieži vien esmu domājis, vai ir iespējams uzrakstīt grāmatu, kas pilnībā sastāv no spilgtiem pirmajiem teikumiem – tādiem, kas paver bezgalīgas iespējas un liek izlasīt nākamo teikumu, un tas savukārt ir tik aizraujošs, ka liek izlasīt vēl vienu... un tā tālāk. Hohma manā skatījumā ļoti pietuvojas šim ideālam. Darbs, kas uzrakstīts ar tik bagātīgu iztēli, ka ik teikums šķiet tikpat svaigs un rotaļīgs kā pirmais." Šeit pat plkst. 17 grāmatas Miera ķēķis. Kas stāv aiz teksta? pasākumu vadīs dzejnieks Guntars Godiņš. Grāmatā iekļautas sarunas, kas 2017. gadā norisinājās Latviešu valodas aģentūras organizētajā Valodas vakaru ciklā. Intelektuāli un emocionāli piesātināto sarunu teksti atklāj rakstnieku un dzejnieku darba aizkulises, attiecības ar valodu un mazāk zināmas biogrāfiskās lappuses.

Vienlaikus Ķīpsalā notiks arī izglītības izstāde Skola 2019, plašāk: www.bt1.lv/skola.

Vairāk par Latvijas Grāmatu izstādi: www.bt1.lv/lbf.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja