Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Atjaunināta ekspozīcija (Ne)zūdošais mantojums

Jaunās ekspozīcijas sadaļas uzmanības centrā ir reprezentatīvi priekšmeti, kas 1918.–1940. gadā apliecināja Latvijas valstiskumu, bet 20. gadsimta okupācijas varu maiņās tika pārvietoti, slēpti vai nodoti aizmirstībai.

Līdz mūsdienām gan ir saglabājusies tikai neliela daļa no reiz bagātīgā vēsturisko liecību klāsta, jo svešās varas Latvijā apzināti tiecās iznīcināt iepriekšējo laikmetu zīmes kā priekšmetos, tā ēkās un vidē. Dauderu nama ekspozīcijā šī mainīgā un daudzus zaudējumus piedzīvojusī Latvijas kultūrvide tiek raksturota ar latviešu kultūras mecenāta un kolekcionāra Gaida Graudiņa kolekcijas priekšmetiem, kā arī artefaktiem no citām LNVM kolekcijām

Atjaunotajā ekspozīcijas daļā starp citiem zudušā un saglabātā kultūras mantojuma stāstiem apskatāma 1939. gadā izgatavotā Kārļa Ulmaņa saņemto dāvanu vitrīna, kurā izvietoti 43 veltījumi Ulmanim, pasniegti viņa ilgās politiskās karjeras laikā. Daudzi no tiem jaunatklāti rūpīgā izpētes darbā pēdējo gadu laikā, jo padomju okupācijas laikā ziņas par šo priekšmetu saistību ar Ulmani bieži vien tika mērķtiecīgi slēptas vai
laika gaitā zudušas. Ekspozīcijā iekļauti stāsti arī par vairākiem vērtīgiem savulaik Ulmanim piederējušiem priekšmetiem, kuru pazušanas apstākļi okupācijas laikā, arī iespējamā atrašanās vieta, nav zināmi.

Tāpat atjauninātajā ekspozīcijā muzejs piedāvā izsekot pēc arhitekta Jāņa Rutmaņa meta 1937. gadā Kongresa nama (Lielās ģildes) zālei izgatavotā Ulmaņa goda krēsla likteni. Pēc padomju okupācijas šādas mēbeles iznīcināja vai arī nevēlamo simboliku no tām noņēma. Šāds liktenis, visticamāk, piemeklēja arī Kongresa namaVadoņa krēslu. Tomēr līdz mūsdienām LNVM krājumā bija saglabājušies atsevišķi greznā krēsla dekoratīvie elementi. Pēc saglabāto krēsla dekoratīvo elementu 3D skenēšanas un zudušo detaļu modeļa izveides, tika izgatavots krēsla makets mērogā 1:20, kas līdz ar tā vēstures stāstu apskatāms jaunajā ekspozīcijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Dauderu nodaļa, Zāģeru iela 7

Kad?

25. novembris, 2023 – 1. augusts

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja