Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Izstāde Melns, balts, sarkans

Izstāde tapusi sadarbībā ar Aleksandra Vasiļjeva fondu. Izstāde piedāvās ieskatu trīs visu laiku ietekmīgāko krāsu uztverē un vēsturē, skatītu caur modes prizmu. Eksponāti aptvers laikposmu no 19. gadsimta līdz pat mūsdienām.

Melns, balts, sarkans. Trīs krāsas, kas Rietumu kultūrā pavada cilvēku visos svarīgākajos viņa dzīves brīžos. Krāsas, kuru izmantojums sniedzas tālā aizvēsturē – un krāsas, kuru ietekmi mūsdienu modē vēl aizvien grūti pārvērtēt.

Vara un statuss, kaislība un nevainība, gaisma un tumsa – tās ir vien dažas no simboliskajām nozīmēm, kas Rietumu kultūrā tiek piedēvētas melnajai, baltajai un sarkanajai krāsai. To izmantojums, no vienas puses, cieši saistīts ar pieejamām krāsvielām un audumu krāsošanu, bet, no otras puses – ar konkrētajā laikposmā sabiedrībā valdošajiem priekšstatiem par apģērbu un skaistumu.

Šīs trīs krāsas kopš senatnes saistītas ar svarīgākajiem cilvēka dzīves rituāliem: melnais kā nakts un tumsas krāsa kļuva par sēru zīmi, turpretī baltais asociējās ar jaunību un nevainību, tāpēc kļuva par nozīmīgāko elementu kāzu tradīcijās. Savukārt sarkanais asociējās ne vien ar dzīvības spēku, bet arī varu, ietekmi un erotismu. Šī spilgtā un pamanāmā krāsa vienmēr piešķir tās valkātājiem īpašu autoritāti.

Izstādē apskatāmie tērpi un aksesuāri no Aleksandra Vasiļjeva fonda iespaidīgās kolekcijas un arī no Modes muzeja krājuma atklās dažādus šo trīs krāsu atspulgus modē: melnās krāsas dramatisko, piesātināto eleganci un faktūru spēles, sarkanās krāsas toņu dažādību, spēju piesaistīt skatienu un apburt, baltās krāsas vasarīgo vieglumu – un vienlaikus grezno svinīgumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Modes muzejs, Grēcinieku iela 24

Kad?

21. oktobris, 2023 – 21. aprīlis

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja