Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kultūrtelpa Ola Foundation rudens sezonu sāk ar trim jaunām izstādēm

Kultūrtelpa Ola Foundation rudens sezonu sāk ar trim jaunām izstādēm – Līdzās ideālam, Sapņu kalendārs un Relikvijas. Astoņdesmitie. Kulturas plakāts.

Izstādē Līdzās ideālam, kuras kuratores ir māksliniece Sandra Krastiņa un Ola Foundation dibinātāja Ilze Pīlēna, piedalās 29 Latvijas mākslinieki: Anna Ābola, Aigars Bikše, Elīna Brasliņa, Jānis Deinats, Krista Dzudzilo, Andris Eglītis, Kristaps Ģelzis, Helēna Heinrihsone, Ivars Heinrihsons, Reinis Hofmanis, Ieva Iltnere, Rasa Jansone, Gvido Kajons, Vineta Kaulača, Frančeska Kirke, Sandra Krastiņa, Dace Lielā, Jānis Mitrēvics, Ģirts Muižnieks, Gļebs Panteļejevs, Līga Purmale, Krišs Salmanis, Olga Šilova, Marta Veinberga, Andris Vītoliņš, Edgars Vērpe, Aija Zariņa, Vija Zariņa un Kaspars Zariņš.

Izstādē skatāmas vairāk kā 50 gleznas, fotogrāfijas, skulptūras un digitālie mākslas darbi no autoru, Ola Foundation, Zuzānu un Vitols Contemporary kolekcijām. Tās koncepcija balstās trīs lielumos: dabas ideāls, sievietes ideāls un laiks.

“Sabiedrība vienmēr ir tiekusies formulēt ideālus mākslā, kultūrā, mūzikā, visās sabiedrībai nozīmīgās dzīves jomās. Katram vēstures posmam ir raksturīgi savi spēcīgi ideāli, kas, izturējuši laika pārbaudi, nostiprinās kā konkrētā laika kultūras kanons. Mainoties laikmetam, līdzi mainās arī šie kanoni. Tā tas notiek cauri gadsimtiem, un šis laiks nav izņēmums. Arī Latvijā mēs esam savu ideālu meklējumos, kas visvairāk uzrunā sabiedrību, tās vērtības, vajadzības, arī kultūrā un mākslā,” saka izstādes kuratores.

Izstāde apskatāma līdz 2024. gada augustam.

Izstādes Sapņu kalendārs, kuras koncepta autore ir Olga Šilova, galvenā tēma ir Rīga, un falsificētas fotoreportāžas veidolā tā uzbur stāstu par savam laikam leģendāru sieviešu, dažādu kultūru skaistumu ideālu, viesošanos Rīgā. Venera un Afrodīte, Jaunava Marija, Madame de Pompadour, Amēlija Erharte, Džozefīne Beikere, Merilina Monro, princese Diāna, Pamela Andersone –, dievietes, slavenības un pat geiša Čo-Čo-sana iemājojušas mums tik zināmās Rīgas pilsētas vidē, liekot skatītājam izjust realitātes nobīdi un saskatīt Rīgas ielās un skvēros gabaliņu Amerikas, Japānas, Francijas, Anglijas vai Indijas. Aktualizējot piederības un identitātes tēmas, un uzdodot jautājumu - kādas kultūras liecības un pieminekļus atstās mūsu laikmets, un kādus vaibstus Rīga iegūs nākotnē?

Izstāde apskatāma līdz 30. novembrim.

Izstāde Astoņdesmitie gadi. Latvija. Plakātu māksla, kuras kuratori ir Ilze un Uldis Pīlēni, pievēršas plakātam kā sava laika zīmei. 80. gadu plakāts bija īpašs veids kā māksliniekiem izpaust savas alkas pēc lielākas personīgās radošās brīvības. Plakātu žanrs atradās pirmsatmodas mākslas avangardā, un, jo īpaši kultūras plakātu mākslā, bija daudz vairāk iespēju necenzēti paust savu radošo domu. Tajos varēja ietvert zīmes, zemtekstus, signālus, kas liecināja par daudz augstākām brīvības alkām. Tieši šī iemesla dēļ plakātam pievērsās daudzi tobrīd vadošie Latvijas mākslinieki, un to vizuālā daudzveidība un spēja iesaistīt skatītāju gan emocionāli, gan intelektuāli, padarīja šos plakātus par nozīmīgu vēstures liecinieku un mākslas izpausmes formu Latvijas kultūras ainā. Izstādē sakatāma Laimoņa Šenberga, Gunāra Kirkes, Ilmāra Blumberga, Andra Brežes, Frančeska Kirkes, Georga Smeltera, Jura Dimitera, Gunāra Lūša, Jura Putrāma, Georga Smeltera, Gunāra Zemgala un Ivara Mailīša kultūras plakātu izlase no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja arhīviem.

Izstāde apskatāma līdz 30.janvārim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Ola Foundation Ķīpsala, Ogļu iela 12A

Kad?

30. augusts, 2023 – 1. augusts

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja