Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Latvija Parīzē. 1925., 1937.

Latvija bija vienīgā no Baltijas valstīm, kas piedalījās plašajā Parīzes 1925. gada skatē L’Exposition internationale des arts décoratifs et industriels modernes, savukārt 1937. gada izstādei L’Exposition internationale des arts et techniques dans la vie moderne, kurā Latvija startēja ar atsevišķu ekspozīciju kopējā Baltijas valstu paviljonā, šogad ir nozīmīgais 75.

jubilejas gads (Baltijas paviljons tika atklāts 1937. gada 17. jūnijā).Latvijas piedalīšanās abās skatēs bija drosmīgs un ļoti nozīmīgs solis Latvijas valsts un tās sasniegumu popularizēšanā starptautiskajā mērogā – vēstures un kultūras tradīciju, mākslas, grāmatniecības, kā arī rūpniecības ražojumu jomā. Abās izstādēs Latvija tika atzinīgi novērtēta un guva lielus panākumus. Par to liecina gan atsauksmes presē un privātajā sarakstē, gan ievērojams skaits saņemto apbalvojumu.Jāakcentē, ka šī ir pirmā abiem svarīgiem notikumiem veltītā izstāde. Līdz šim tik nozīmīgajām skatēm nav tikusi sarīkota ne pieejamo informatīvo, ne arī faktisko saglabājušos materiālu apkopojoša izstāde.Izstādes sagatavošanas gaitā apzināti un ekspozīcijā iekļauti priekšmeti no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja, Rakstniecības un mūzikas muzeja, Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzeja, Latvijas Kara muzeja, VEF muzeja, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja krājuma, kā arī no atsevišķām privātkolekcijām. Izstādi papildina bagātīgs informatīvais materiāls – plāni, fotoattēli, preses atsauksmes – no Parīzes arhīviem un Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas Rīgā. Pēc Valsts Kinofotofonodokumetu arhīva materiāliem ir sagatavots ekspozīciju papildinošs fona sižets par Latvijas kultūras dzīvi, mākslas izglītību un dizaina industrijām 20. gadsimta 20.–30. gados.Izstādē skatāmo oriģināldarbu vidū ir Ludolfa Liberta Latvijas ekspozīcijas zāles interjera sienas gleznojuma skice, darbnīcas „Baltars” stends ar unikāliem mākslas porcelāna priekšmetiem, Jāņa Munča skices un dekorāciju mets, Jēkaba Bīnes godalgotā servīze „Tauta”, atsevišķas tekstilijas, grāmatniecības pērles, kā arī godalgoto autoru apbalvojumi – Grand Prix, Zelta un Sudraba medaļu diplomi u.c. eksponāti.Izstāde veidota ar ieceri iepazīstināt ar Latvijas mākslas un moderno tehnoloģiju sasniegumiem 20. gadsimta 20.–30. gados, to augsto novērtējumu vispasaules kontekstā, kā arī popularizēt šos plašākai publikai mazzināmos faktus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs

Kad?

26. maijs, 2012 – 5. augusts, 2012

Skārņu iela 10/20 P. slēgts O., c.–sv. 11–17 T. 11–19 T. 67830907, 67222235

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Noskaidroti Sansusī kaušļu pāri

Nedēļas nogalē, 26. un 27. oktobrī, Rīgas cirka arēnu ieņems Sansusī mūziķu kautiņa dalībnieki, kur notiks pirmais kautiņu zibensturnīrs, kurā gavilēs, muzicēs un performēs 16 dalībnieki, pārstā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja