Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Baltijas pērlē izrādīs piecas filmas, kas pretendē uz Eiropas kinoakadēmijas labākās filmas godu

Piecas no festivāla Baltijas pērle programmā iekļautajām filmām nonākušas Eiropas Kinoakadēmijas izraudzīto filmu sarakstā (European Film Awards) kā pretendentes uz gada labākās filmas godu.

Viena no tām – britu režisora Stīvena Frīrza spožā komēdija Florense Fostere Dženkinsa (Florence Foster Jenkins) ar izcilo Merilu Strīpu galvenajā lomā, tiks izrādīta festivāla atklāšanas seansā 21. septembrī.

Virtuozā aktiermeistarībā dzirkstošā dzīvespriecīgā un aizkustinošā komēdija par sapni, kas piepildījās, sagādās neizsakāmu baudījumu.

Izvirzīta arī Kirila Serebreņņikova filma Māceklis, kas jau saņēmusi prestižo Fransuā Šalē balvu Kannu kinofestivālā. Amerikas kritiķi tās spilgto iespaidu uz skatītājiem raksturojuši kā "paģiras pēc krievu vodkas". Variety vērtējumā – "Māceklis ir tik dinamiska, enerģiski un nevainojami veidota filma, ka neatstāj pauzes pārdomām."

Kannu kinofestivāla galveno balvu ieguvusī filma, kas raisa neskaitāmas diskusijas, britu režisora Kena Louča manifests Es, Daniels Bleiks (I, Daniel Blake). Filma iekļauta festivāla Baltijas pērle apakšprogrammā Debates. Šajā filmā viss notiek kā dzīvē: smiekli, asaras, drāma, asas emocijas, triumfs, kā arī allaž glābjošā vērtība: krietnu cilvēku labestība, kas pārvar vienaldzīgo muļķību.

Eiropas Kinoakadēmija augstu novērtējusi arī filmu Svešiniece (La Fille Inconnue) – vēl vienu divkārtējo balvas Zelta palmas zars ieguvēju, brāļu Dardēnu, veikumu. Pēc filmas izrādīšanas Kannās viņi to pārmontējuši jaunā versijā, kas nu ir septiņas minūtes īsāka.

Iespējams, izaicinošākā un drosmīgākā filma festivāla programmā ir Viņa (Elle). To uzņēmis slavenais provokators Pols Verhovens, kas savulaik saviļņoja Kannas ar erotisko kino darbu Pamatinstinkts. Režisors ir atgriezies pie skatītājiem pēc 10 gadus ilgušās pauzes radošajā darbībā. Kļuvis vēl radikālāks, viņš pārsteidz ar sarkastiski sadomazohistisku trilleri. Piesātināta ar erotiku un neprāta saldkaisli, filma balansē uz delikātās pieļaujamā robežas, ietiecoties slēpto psihožu un seksuālo noviržu tematikā. Pols Verhovens stāsta: "Mēs gribējām filmēt Holivudā, bet pēc ilgiem meklējumiem secinājām, ka neviena amerikāņu aktrise nepiekritīs piedalīties tik amorālā filmā. Atteicās pat tās, ar kurām esmu labi pazīstams. Toties kādudien sastaptā Izabella Ipēra pati izteica vēlēšanos nospēlēt galveno lomu."

Filmas varēs noskatīties kinoteātrī Splendid Palace no 21. līdz 27. septembrim festivāla Baltijas pērle ietvaros.

Biļetes pieejamas Biļešu serviss tirdzniecības tīklā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja