Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Amerikāņu varoņsāgas restarts

Filmā Betmens pret Supermenu. Taisnības rītausma pirmo reizi spēkojas labie zēni

Supermens ir citplanētietis, un Betmens ir skumjš - tā divus no populārākajiem DC komiksu varoņiem reiz raksturojis kāds no šo grafisko noveļu autoriem. Abi leģendārie tēli ir neatņemama amerikāņu kultūras mantojuma daļa un pārstāv supervaroņu spektra pretējos polus - vienam piemīt pārcilvēciskas spējas, bet otrs mērķtiecīgi attīstījis savu fizisko spēku un prāta spējas, cīņā ar ļaundariem izmanto tehnoloģiskus palīglīdzekļus. Labo zēnu kopīgie piedzīvojumi komiksos iemūžināti jau kopš aizvadītā gadsimta 40. gadiem. Pirmie zīmētie stāsti, kuros abi varoņi ir kļuvuši par naidniekiem, parādās 80. gadu vidū, kad Frenks Millers, kurš ir arī komiksu un filmu Grēku pilsēta/Sin City autors, rada līdz šīm drūmāko Betmena stāstu sēriju - Tumšais bruņinieks atgriežas/The Dark Knight Returns. Supervaroņu sāgu cienītāju gaidītā filma Betmens pret Supermenu. Taisnības rītausma ir pirmā, kurā abu ikonisko tēlu kautiņš vērojams uz lielā ekrāna.

Viss ir nopietni

Supervaroņu kino neprātu ar savu 2005. gada filmu Betmens. Sākums/Batman Begins no jauna aizsāka britu režisors Kristofers Nolans, kura firmas zīme ir spēja fantāzijas žanram piešķirt reālistiski piezemētas un bezcerīgi drūmas aprises. Līdz Nolana meistardarba panākumiem supervaroņu kino bastions netika uztverts īsti nopietni, labākajā gadījumā žanrs apkalpoja vien pusaudžu fantāzijas. No 2005. līdz 2012. gadam tapusī Betmena triloģija radīja jaunu supervaroņu filmu bumu un sajūtu, ka šie fantastikas stāsti var ne tikai izklaidēt auditoriju ar masīvām eksplozijām un dinamiskām cīņas ainām, kurās spēkojas ar datorgrafikas palīdzību konstruēti tēli, bet arī tvert sava laika garu un pat pasaules sociālpolitisko notikumu vēsmas. Betmenam kā visu laiku drūmākajam supervaronim šī jauniegūtā nopietnībā piestāvēja izcili, it īpaši aktiera Kristiana Beila fatālistiski noskaņotajā interpretācijā, kas absolūtu virsotni sasniedza triloģiju noslēdzošajā filmā Tumšais bruņinieks atgriežas/The Dark Knight Rises.

Dramatisko intonāciju savā 2013. gada versijā par Supermena piedzīvojumiem Tērauda vīrs/Man of Steel pārņēma arī režisors Zaks Snaiders. Tomēr sarkanajā apmetnī tērptajam varonim tāda pārnopietnība ne īpaši piestāvēja. Britu aktieris Henrijs Kevils Supermena lomā brīžiem vairāk atgādināja nevis "dievu starp cilvēkiem", bet pārlieku glītu nūģi ar atbaidoši augstiem morāles principiem. Betmens pret Supermenu. Taisnības rītausma ir Tērauda vīra turpinājums - Snaidera un Kevila tandēma otrais uznāciens.

Jauns bruņinieks

Zaks Snaiders kādā intervijā atzinis: "Kristofera Nolana radītajā Betmena pasaulē Supermenam būtu grūti eksistēt." Te arī galvenā filmas Betmens pret Supermenu. Taisnības rītausma intriga - kāds būs Snaidera radītais Betmens? Nolana un Beila sadarbībā tapusī varoņa interpretācija kļuvusi par neatņemamu Betmena tēla mitoloģijas daļu - cilvēciskāko un prātā paliekošāko, kādu kino skatītāji līdz šim pieredzējuši, neskatoties uz to, ka sikspārņspārnotā supervaroņa ādā iejutušies arī sava laika dāmu mīluļi Džordžs Klūnijs un Maikls Kītons.

Jaunajā filmā pie "tumšā bruņinieka" lomas ķēries Bens Afleks, kurš atzīst, ka radīt savu variāciju par Betmenu nebūt nav bijis viegli - ne fiziski, ne emocionāli. Ja nu jūs māc bažas par Afleka spējām šajā lomā, par mierinājumu var kalpot fakts, ka viņam daba dāvājusi vismaz Betmena cienīgu, vīrišķīgu zodu, bet domājams, tā nebūs vienīgā iezīme, kas pierādīs, ka aktieris ar uzdevumu tiek galā godam.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 24. marta, laikrakstā Diena!  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja