Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ar Nacionālā Kino centra atbalstu taps 15 jaunas filmas

Nacionālajā Kino centrā (NKC) noslēdzies 2021. gada jaunu filmu ražošanas konkurss ar pieejamo finansējumu 1 538 805 eiro; atbalstīti 15 filmu projekti, kas tiks producēti 11 Latvijas filmu studijās, informēja NKC filmu nozares informācijas speciāliste Kristīne Matīsa.

Nacionālais Kino centrs  2021. gada 15. janvārī izsludināja 2021. gada filmu ražošanas konkursu ar mērķi atbalstīt jaunu pilnmetrāžas spēlfilmu un visu garumu animācijas un dokumentālo filmu ražošanu. Projektu iesniegšana noslēdzās 15. februārī, konkursam tika iesniegti kopā 35 projekti, kopējais projektos pieprasītā finansējuma apjoms bija 4 065 381 eiro. Konkursa projektu prezentācijās tiešsaistes formātā piedalījās 14 spēlfilmu, 16 dokumentālo filmu un četri animācijas filmu projekti.

No konkursā pieejamā finansējuma spēlfilmām tiks piešķirti 916 596 eiro (četru pilnmetrāžas filmu ražošanas uzsākšanai), dokumentālajām filmām 309 933 eiro (astoņām dažāda garuma filmām) un animācijas filmām 312 277 eiro (divu pilnmetrāžas filmu ražošanas uzsākšanai un vienai īsfilmai). Jaunas spēlfilmas šogad sāks uzņemt Ilze Kunga-Melgaile, Signe Birkova, Dāvis Sīmanis un Liene Linde, dokumentālās filmas veidos režisori Andrejs Verhoustinskis, Vitālijs Manskis, Ivars Zviedris, Elizabete Mežule-Gricmane, Dāvids Ernštreits un Inese Kļava, Liene Laviņa-Kalnaella un Sandijs Semjonovs, Laila Pakalniņa, Jānis Ābele, savukārt animācijā strādās Edmunds Jansons, Gints Zilbalodis un Krista Burāne. 

Šāgada ražošanas konkursa pieteikumus vērtēja NKC ekspertu komisijas; spēlfilmu komisijā strādā režisori Andis Mizišs un Edmunds Jansons, NKC pārstāve Inga Blese; dokumentālo filmu komisijā – producente Līga Gaisa, režisore Maira Dobele, NKC pārstāve Lelda Ozola; animācijas filmu komisijā – režisors un dramaturgs Ivo Briedis, kinokritiķe Ieva Viese-Vigula, NKC pārstāve Kristīne Matīsa.

Jau sesto gadu filmu ražošanas konkursā ekspertu komisiju darbam tiek piesaistīti arī sabiedrības pārstāvji, kas iepazīstas ar projektiem un sniedz ekspertiem rekomendējošus ieteikumus, atbalstot publiskā finansējuma piešķiršanu tādiem projektiem, kas ir aktuāli un nozīmīgi dažādām auditorijām Latvijā. 2021. gadā projektu izvērtēšanā līdzdarbojās Latvijas Televīzijas pārstāve Zane Valeniece, kinoteātra Kino Bize pārstāvis, antropologs Māris Prombergs un Latvijas žurnālistu asociācijas pārstāve, Latvijas Radio žurnāliste Zane Mače.

Paralēli jaunu filmu projektu konkursam Nacionālajā Kino centrā ir atvērts arī ražošanā esošo filmu atbalsta konkurss, kur plānoto finansējumu saņem projekti, kas atbalstīti NKC iepriekšējo gadu konkursos. Šajā konkursā pieteikumus pieņem līdz septembrim un izvērtē katru mēnesi, pieejamais finansējums ir  2 268 374 eiro, tas paredzēts piecām pilnmetrāžas spēlfilmām (režisori Linda Olte, Juris Kursietis, Aigars Grauba, Ināra Kolmane, Māris Martinsons), piecām dokumentālajām filmām (režisori Kārlis Lesiņš, Pēteris Krilovs, Dāvis Sīmanis, Una Celma, Kristīne Briede) un piecām animācijas filmām, tai skaitā divas pilnmetrāžas (režisori Roze Stiebra un Jānis Cimmermanis), divas īsfilmas (režisori Dace Rīdūze un Zane Oborenko) un viens minoritārais kopražojums (Filmu studija Rija).

 

Nacionālā Kino centra 2021. gada filmu ražošanas konkursā atbalstītie projekti:

Spēlfilmas

Dzīve pārtraukta
EUR 300 000 filmas ražošanas pirmajam posmam
(90 min, scenārija autores Ilze Kunga-Melgaile un Anna Kalniņa, režisore Ilze Kunga-Melgaile, operators Maksims Efross, mākslinieks Jurģis Krāsons, galvenajā lomā – Ērika Eglija-Grāvele, producente Aija Bērziņa, studija Tasse Film)

Filma par jaunas sievietes izvēli attiecību un politisko ideālu krustugunīs balstīta Atmodas laika personības, polietes Itas Kozakevičas biogrāfijā. Liberālā brīvdomātāja aktīvi iesaistās dziesmotās revolūcijas norisēs, bet nonāk neapskaužamas izvēles priekšā, uzzinot, ka viņas vīrs sadarbojas ar čeku.

 

Lotus
EUR 158 297 filmas ražošanas pirmajam posmam
(90 min, režisore un scenārija autore Signe Birkova, operators Mārtiņš Jurevics, mākslinieks Mārtiņš Straupe, galvenajā lomā – Severija Janušauskaite (Lietuva), producenti Dominiks Jarmakovičs un Roberts Vinovskis, studija Lokomotīve)

Baltvāciete Alise fon Trota 1919. gadā atgriežas tēva muižā Latvijā, lai to pārdotu un sāktu jaunu dzīvi. Viņa sastopas ar vietējo strādnieku naidīgu pretestību, bet ar laiku atklāj, ka ievilināta rūpīgi izliktā slazdā, aiz kura stāv dēmonisks jurists un dekadenta pagrīdes organizācija. Bēgot no pakļaušanas, Alise nonāk pie latviešu mēmā kino entuziastiem, apgūst filmu veidošanas procesus un iepazīst "sinematogrāfa" spēku.

 

Marijas klusums
EUR 300 000 filmas ražošanas pirmajam posmam
(90 min, scenārija autori Dāvis Sīmanis un Tabita Rudzāte, režisors Dāvis Sīmanis, operators Andrejs Rudzāts, māksliniece Kristīne Jurjāne, galvenajā lomā – Inese Kučinska, producents Gints Grūbe, studija Mistrus Media)

Dramatisks vēsturiskais trilleris, kas balstīts slavenās teātra un kino aktrises Marijas Leiko dzīvesstāstā – 20. gadsimta 30. gados viņa bēg no nacistiskās Vācijas un nonāk padomju režīma augstākajā sabiedrībā, atgūst agrāko slavu un realizē skatuves ambīcijas, atrod mīlestību un zaudē dzīvību Staļina represijās, kas iznīcināja Maskavas latviešu teātri Skatuve.

 

Zelta punkts
EUR 158 298 filmas ražošanas pirmajam posmam
(100 min, režisore un scenārija autore Liene Linde, galvenajā lomā – Inga Tropa-Fišere, producents Guntis Trekteris, studija Ego Media)

Komēdijas galvenā varone Marta dzīvo tipisku trauksmaina milleniāļa dzīvi – strādā darbavietā, kurā nespēj sevi realizēt; uzņemas darbus, kuru termiņus mūždien nokavē; uztur romantiskas attiecības, kurās negūst emocionālu piepildījumu; depresiju un panikas lēkmes ārstē ar apreibināšanos un turpina draugiem apgalvot, ka "jau pavisam drīz" viņa sāks strādāt pie savas jaunās filmas scenārija. Caur skumju, absurdu un komisku notikumu virkni Marta ir spiesta iemācīties, ka dažkārt, lai tiktu laukā no bedres, tajā ir jāiekrīt vēl dziļāk.

Dokumentālās filmas

Nr. 105555
EUR 30 000 filmas ražošanai un pabeigšanai
(30 min, scenārija autors, režisors un operators Andrejs Verhoustinskis, māksliniece Paula Zariņa, aizkadra balss – Kaspars Znotiņš, producents Bruno Aščuks, studija Centrums)

Filma balstīta Arkusa Gunāra Reningera dienasgrāmatā, kas rakstīta Salaspils koncentrācijas nometnē 1944. gadā, bet kadrā būs redzams dokumentāls Salaspils memoriāla vērojums mūsdienās, kur bērni un pieaugušie nāk grupās un individuāli, ieinteresēti skatās vai garlaikoti laiskojas, emocionāli reaģē vai vienaldzīgi distancējas, ēd un dzer, spēlē bumbu vai ieurbjas telefonos un atslēdzas no ārējās pasaules.

 

2020
EUR 23 933 filmas ražošanai un pabeigšanai
(180 min, scenārija autors un režisors Vitālijs Manskis, operatore Aleksandra Ivanova, skaņu režisors Artūrs Hnikins, montāžas režisors Matvejs Trošinkins, producente Natālija Manska, studija Vertov)

Filma 2020 (gluži kā romāns 1984) nav par kalendāro gadu, lai gan tieši šajā gadā pandēmija sagādāja cilvēcei nebijušus pārbaudījumus. Tomēr pasaules norises ir tikai fons sarunai par brīvību un nebrīvi, ko visa gada garumā risina režisori Alvis Hermanis un Vitālijs Manskis, aktieri Čulpana Hamatova un Jevgeņijs Mironovs, iestudējot teātra izrādi, kas balstīta Mihaila Gorbačova biogrāfijā.

 

Kočers un Māra
EUR 30 000 filmas ražošanas pirmajam posmam
(70 min, scenārija autors, režisors un producents Ivars Zviedris, operatori Ivars Zviedris un Haralds Ozols, skaņu režisors Ģirts Bišs, montāžas režisore Inese Kļava, studija Dokumentālists)

Pirms gandrīz 30 gadiem Mārai vēderā atrada kočeru – ķirurģisku instrumentu, kuru tur dakteri bija aizmirsuši citā operācijā pirms otriem 30 gadiem. Kočers tagad ir Medicīnas muzejā, bet Māra ir enerģiska Malienas pensionāre, kurai patīk pīpēt, braukt ar savu veco Audi un būt par visa pagasta "sociālo taksometru" – visi gaida Māru atbraucam.

 

Mākslas darbi rodas mokās
EUR 40 000 filmas ražošanas pirmajam posmam
(75 min, scenārija autores Elizabete Mežule-Gricmane un Larisa Gūtmane, režisore Elizabete Mežule-Gricmane, operators Valdis Celmiņš, skaņu režisors Artis Dukaļskis, mākslinieks Rūdolfs Baltiņš, montāžas režisors Gatis Belogrudovs, komponists Juris Kulakovs, producenti Uldis Cekulis un Arūns Matelis, studijas VFS Films un Nominum (Lietuva))

"Jura Kulakova  dzīve ar pavadījumu"– septiņās dienās strukturēts "rokenrols ar inscenējumiem", pieaugšanas stāsts par 62 gadus vecu komponistu, kurš bija ļāvis bohēmai un neatkarīgā mākslinieka garam novest sevi līdz iespējai nomirt, bet tagad nolēmis atvadīties no bērnišķīgi protestējošā ekscentriķa tēla un radīt sevi no jauna.

 

Patrīcija
EUR 36 000 filmas ražošanas pirmajam posmam
(70 min, scenārija autori Dāvids Ernštreits, Gints Grūbe un Inese Kļava, režisori Dāvids Ernštreits un Inese Kļava, operatori Jānis Šēnbergs un Normunds Pavlovskis, montāžas režisore Inese Kļava, producenti Gints Grūbe un Elīna Gediņa-Ducena, studija Mistrus Media)

Patrīcija Eiduka ir meitene no septiņu bērnu ģimenes, daudzsološa sportiste, kura savu jaunību jau pilnībā ziedojusi sportam. Patrīcijas mērķtiecība un sportiskais progress ļauj uzskatīt viņu par fenomenu, taču vienlaikus filma ir stāsts par jaunas sievietes ceļu mūsdienu profesionālajā sportā un par atbildību, kas var izrādīties traumatiska.

 

Pret straumi
EUR 50 000 filmas ražošanai un pabeigšanai
(95 min, scenārija autors Gundars Rēders, režisori Liene Laviņa-Kalnaella un Sandijs Semjonovs, operatori Jānis Indriks un Krists Spruksts, skaņu režisors Arvīds Ceļmalis, montāžas režisore Sandra Alksne, mākslinieks Edmunds Jansons, producenti Sandijs Semjonovs, Undīne Buka, studija Skuba Films)

Vēsturiski biogrāfisks stāsts par unikālu personību ar nesalaužamu garu un stipru mugurkaulu – Gunārs Astra (1931-1988) drosmīgi rīkojās saskaņā ar savu sirdsbalsi, būdams pārliecināts, ka Latvija reiz būs brīva. Gunāra Astras personību un laikmetu filmā iezīmēs trīs filmas varoņi – TV operators Raits Valters, rakstnieks-hipijs Alfrēds Stinkuls un tēlnieks Gļebs Panteļejevs, kurš veido pieminekli Astram.

 

Putnubiedēkļi
EUR 50 000 filmas ražošanas pirmajam posmam
(60 min, scenārija autore un režisore Laila Pakalniņa, operatori Māris Maskalāns un Mareks Arbidāns, skaņu režisors Artis Dukaļskis, montāžas režisors Gatis Belogrudovs, producents Uldis Cekulis, VFS Films)

Lai cilvēkiem nebūtu jābaidās, diemžēl reizēm ir jābiedē putni un dzīvnieki – vismaz lidostas teritorijā, kur krustojas visu intereses. Lidmašīnas sadursmei ar putnu gaisā vai dzīvnieku uz skrejceļa var būt nopietnas sekas, tāpēc lidostā strādā Mareks un viņa kolēģi, retas profesijas pārstāvji – putnu un dzīvnieku kontroles speciālisti, kam reizēm jātrencas pa pļavu mašīnā pakaļ zaķim vai jāatdarina satrauktu kaiju ķērcieni.

 

Testaments
EUR 50 000 filmas ražošanas pirmajam posmam
(scenārija autors Jānis Joņevs, režisors Jānis Ābele, operators Toms Šķēle, producents Guntis Trekteris, studija Ego Media)

Dzejnieks Anatols Imermanis (1914-1998), slavens bohēmists un detektīvžanra meistars, divdesmit gadus pēc nāves ievelk savā pēdējā detektīvstāstā. Viņš atstājis grūti izpildāmu testamentu – lai viņa pelni tiktu izkaisītu Rietumeiropas sarkano lukturu rajonos. 90. gados šādam ceļojumam neviens nesaņēmās, bet urna ar pelniem ir noklīdusi. Šodien dzejnieks Semjons Haņins, īstajā vārdā Aleksandrs Zapoļs, kļūst par izmeklētāju šajā detektīvā – apņemas atrast urnu un piepildīt dzejnieka pēdējo vēlēšanos, uzsākot ceļojumu laikā un telpā, kur pavisam tieši savijas mūžsenie motīvi – dzeja, mīla un nāve.

 

Animācija

Dziesmiņa par brīnumskapi
EUR 26 000 filmas uzņemšanai un pabeigšanai
(5 min, scenārija autore un režisore Krista Burāne, mākslinieki Kristīne Jurjāne, Anete Melece, Anna Zača, Edmunds Jansons, Toms Burāns, komponists Aigars Voitišķis, producents Uldis Cekulis, VFS Films)

Muzikāli izglītojoša animācijas īsfilma pirmskolas un sākumskolas vecuma bērniem, pirmā no piecām īsfilmām ciklā Brīnumskapis, kas balstīts populārajā Aigara Voitišķa dziesmu ciklā ar Pētera Brūvera, Māras Zālītes un Ievas Samauskas tekstiem. Brīnumskapis glabā sevī dažādus tēlus, kas palīdz bērniem iepazīt pasauli un apgūt noderīgas zināšanas.

 

Laimīgie
EUR 140 000 filmas ražošanas pirmajam posmam
(72 min, scenārija autores Līga Gaisa un Lote Eglīte, režisors Edmunds Jansons, māksliniece Elīna Brasliņa, producente Sabīne Andersone, studija Atom Art sadarbībā ar Letko (Polija) un Dandelooo (Francija))

Aizraujošu un bīstamu dēku stāsts Amazones džungļos, kur dzīvo tētis Aleksandrs, pētnieks un piedzīvojumu meklētājs, ar mazo brāli Aleksi, bet Ilze (9) ierodas no pilsētas skolas brīvlaikā, kamēr mamma Vilma remontē savu lidmašīnu. Ilze un Aleksis džungļos satiek mežonīgus zvērus un mantkārīgus zeltračus, kamēr beidzot atklāj mītiskā Velna kalna noslēpumu.

 

Straume
EUR 146 277 filmas ražošanas pirmajam posmam
(75 min, scenārija autori Gints Zilbalodis, Matīss Kaža, Ron Dyens, režisors, mākslinieks un komponists Gints Zilbalodis, producenti Gints Zilbalodis un Matīss Kaža, studija Dream Well Studio sadarbībā ar Sacrebleu Productions (Francija) un Cine-Litte (Vācija))

Lai izglābtos no milzu plūdiem, individuālists Kaķis stājas pretī savām lielākajām bailēm un iemācās draudzēties un sadarboties ar dažādu raksturu zvēriem, nonākot vienā laivā ar nesavtīgo Kapibaru, mantu vākšanas apsēsto Lemuru, draudzīgi rotaļīgo Retrīveru un līdera dotībām apveltīto Putnu.

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja