Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Festivālā Artdocfest/Riga pirmizrādīs filmu Mājas par kņazu Goļicinu dzimtas pēcteču likteni emigrācijā

Trešdien, 5. oktobrī plkst 19.00 kinoteātrī Splendid Palace festivālā Artdocfest/Riga pirmo reizi tiks izrādīta režisora Dmitrija Vasjukova daudzsēriju dokumentālās filmas Mājas kinoversija, informēja festivāla pārstāvji.

Filma vēsta par slavenās kņazu Goļicinu dzimtas pēcteču neticamo likteni, kuri bija spiesti pamest Krieviju vairāk nekā pirms simts gadiem. Skatītājiem Rīgā būs iespēja tikties ar tās varoņiem - Jekaterinu, Maiklu un Aleksu Goļiciniem, kas dzīvo Aļaskā un īpaši šī pasākuma dēļ pirmo reizi viesojas Eiropā.

"Goļicinu emigrācijas vēsture sākās ar 1917. gada revolūciju, kad ģimene glābās no padomju varas represijām, kas vēlāk viņus sasniedza Parīzē. Nācās bēgt vēlreiz – uz tālo Aļasku. Šķiet, tas notika pirms simts gadiem, taču analoģijas un sakritības ar šodienas notikumiem ir acīmredzamas. Tieši tādēļ ir svarīgi šo filmu noskatīties tagad," stāsta seansa organizatore, producente Jekaterina Lanskaja.

Kņazu ģimenes stāsts par savu māju meklējumiem filmā atklājas kā aizraujošs sižets: grūtības un pārbaudījumi, specdienestu nolaupīšanas, pakaļdzīšanās un vajāšanas, slepena dzīve dziļā mežā. Ģimenes galva ir 94 gadus vecā kņaziene Praskovja Nikolajevna, kuras asais prāts, skaidrais skats uz dzīvi, humors un šarms padara viņu par filmas galveno varoni. Viņas atmiņas atklāj liels, neticamā kārtā saglabājies ģimenes video un foto arhīvs. Savos klejojumos šī lielā ģimene ir saglabājusi nevis materiālās vērtības, bet gan cēlsirdību un cieņu – pamatus, uz kuriem ir būvētas viņu mājas.

Dokumentālā ģimenes sāga Mājas par Goļicinu dzimtas četrām paaudzēm sākotnēji tika prezentēta kā piecu sēriju filma, kas veidota Dmitrija Vasjukova projekta Laimīgie ļaudis ietvaros.

"Manas acis, kas neatraujoties noskatījās visas piecas Dmitrija Vasjukova filmas Mājas sērijas, ne reizi vien piepildīja asaras – prieka asaras par to, ka manā priekšā dzīvo un atklājas tik dzīvas, brīvas un spēcīgas personības. Filmas varoņi pieder tai retai Dvēseles partizānu dzimtai, kuri vairs no jauna nerodas. Taču viņi vēl ir. Ikviena laikmeta necilvēciskajā troksnī un rīboņā viņi saglabā cilvēka cilvēcību," par saviem iespaidiem pastāstīja žurnāla Rīgas Laiks izdevējs, filosofs Arnis Rītups.

Dmitrijs Vasjukovs ir Krievijas režisors, raidījuma Dialogi par makšķerēšanu ilggadējs līdzautors un vadītājs, kura dokumentālā filma Laimīgie cilvēki: Gads taigā par taigas ciema Bahtas iedzīvotāju ikdienu un tikumiem iedvesmoja slaveno vācu režisoru, Oskara balvas nominantu Verneru Hercogu. Filmas starptautiskā versija, kurā aizkadrā dzirdama Hercoga balss, tika plaši izrādīta ASV kinoteātros.

Seansa izpildproducente ir Jekaterina Lanskaja (KATUFILM) – publisko dialogu cikla Filosofija uz ūdens idejas autore un producente, neskaitāmu festivālu, televīzijas projektu, video darbu režisore un producente, Londonas starptautiskās kinoprēmijas L.I.M.P.A, festivālu Paris International Short Festival un New York International Women Festival galveno balvu ieguvēja.

Projekta lapa sociālajā tīklā Facebook: https://www.facebook.com/Homeofficialmovie

Filma tiks demonstrēta angļu un krievu valodā ar sinhrono tulkojumu latviešu valodā.

Biļetes uz seansu var nopirkt Splendid Palace kasē un vietnē: https://www.splendidpalace.lv

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja