Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Filma Pilsēta pie upes saņem atzinīgas ārvalstu kritiķu atsauksmes

Viestura Kairiša spēlfilma Pilsēta pie upes (The Sign Painter) šajās dienās izrādīta konkursa programmā Tallinā, Ziemeļeiropā vienīgajā A klases kinofestivālā Melnās naktis / Black Nights un kinofestivālā Filadelfijā, ASV. Filmai pozitīvas recenzijas veltījuši vairāki ārvalstu kino kritiķi, informēja filmas pārstāvji.

Valsts svētku nedēļā četrus Lielos Kristapus saņēmusī filma Piļsāta pi upis tika izrādīta gan tepat kaimiņvalstī, gan citā kontinentā. 18. novembrī, klātienē piedaloties galvenās lomas aktierim Dāvim Suharevskim un filmas producentam Guntim Trekterim, filmu uz lielā ekrāna demonstrēja kinofestivālā Tallinā.

Filmai pēc tās izrādīšanas festivālos uzmanību pievērsuši vairāki ārvalstu kino recenzenti.

"Viesturs Kairišs savu talantu dala starp starp teātri, filmu uzņemšanu un operas iestudējumiem. No šīm mākslas formām filma ir viskolektīvākā radīšanas forma, pat ja mēs darbu saucam par autorkino. Šīs filmas gadījumā noteikti jāizceļ arī divi citi autori bez režisora: operators Gints Bērzinš un māksliniece Ieva Jurjāne. Nevar pat atcerēties, kad mēs Baltijas filmās pēdējo reizi redzējām tik perfektu laikmeta atspoguļojumu," sacīts Tallinas festivāla mājaslapā.

Filmu kritiķe Vendija Aida, kura ir recenziju autore tādos izdevumos kā The Observer, The Guardian un Screen International, screendaily.com par filmu raksta: "Filma savu neatkarību apliecina ar māksliniecisku izvēli." Kritiķe novērtējusi arī operatora Ginta Bērziņa darbu, raksturojot viņam piemītošo "smalku perioda drāmu valdošo veidošanas tendenču izaicinājuma sajūtu". Labus vārdus filmai veltījusi arī britu portāla Eyeforfilm.co.uk kritiķe Ambera Vilkinsone: "Režisora atraisītā pieeja padara dažādu diktatūru brutālās ietekmes Latvijā tēmu par uzmanību saistošu plašākai auditorijai, kuru varētu biedēt tumšāka tēmas interpretācija."

Guntis Trekteris: "Šobrīd nekas neliekas pašsaprotams, tāpēc liels prieks gan par iespēju filmu izrādīt uz lielā ekrāna un satikt publiku klātienē, gan par lielākoties labajām kritiķu recenzijām. Sarežģītas vēstures tēmas filmās vienmēr ir saistītas ar risku, jo daudziem ir gatavi priekšstati, kā kura vara uzvedās, kā kas notika un – kā tas jāparāda. Uzņemot Pilsēta pie upes, tās veidotāji nebaidījās iet pret straumi, un kritiķi, liekas, to novērtē."

Pilsēta pie upes Latvijas pirmizrāde notika šī gada janvārī, un šī ir šogad Latvijas kinoteātros visvairāk skatītākā filma. Nacionālajā kino balvā Lielais Kristaps filma izpelnījās 15 nominācijas, finālā iegūstot Lielos Kristapus  kategorijās: Labākais scenārijs (Viesturs Kairišs), Labākais aktierdarbs pirmā plāna lomā (Dāvis Suharevskis), Labākais aktierdarbs otrā plāna lomā (Brigita Cmuntova), Labākā skaņu režija (Ludvīks Bohadlo, Roberts Slezaks).

 Filmu var noskatīties: https://vimeo.com/ondemand/pilsatapiupis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja