Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

FOTO: Sākta spēlfilmas Jelgava ‘94 uzņemšana

Šonedēļ Jura Podnieka studija un režisors Jānis Ābele sāka uzņemt spēlfilmu Jelgava ‘94, kas top pēc Jāņa Joņeva romāna motīviem. Pirmā posma laikā filmēšanas komanda strādā Cēsu pusē, filmējot bijušajā Jāņmuižas tehnikumā. Filmēšanā tiks iesaistīti 22 aktieri un vairāk nekā 200 masu skatu dalībnieki, vēsta filmas veidotāju pārstāve Marta Kontiņa.

Spēlfilma Jelgava ‘94 stāsta par četrpadsmit gadus veco pusaudzi Jāni pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados Jelgavā. 1994. gads Jelgavā kļūst leģendārs izbēgušo cietumnieku dēļ, bet pasaulē jaunieši pielūdz mirušo grupas Nirvana solistu Kurtu Kobeinu. Vietējās skolas devītajai klasei, kurā mācās Jānis, pievienojas Kristīne. Viņa nezina, ka Jānis bijis pats neievērojamākais, pats neinteresantākais skolas puisis. Lai viņas acīs izceltos, Jānis pievēršas alternatīvajai kultūrai – metālmūzikai. Viņam ir vajadzīgi īstie draugi, īstā mūzika un īstās drēbes. Jānim ir jāspēlē grupā.

Filmas producente Antra Cilinska atklāj, ka ļoti piemērots filmēšanai izrādījies bijušais Jāņmuižas tehnikums, kurā apbrīnojami saglabājies deviņdesmito gadu šarms: "Galvenā varoņa skolu meklējām visā Latvijā, jo bija skaidrs, ka jāatrod vieta, kuru pēc iespējas mazāk būtu skāruši eiroremonti. Tas patiesi nebija vienkāršs uzdevums, bet laimīgā kārtā atklājām Jāņmuižas bijušā tehnikuma telpas, kurās patiesi rodas sajūta, ka esam atgriezušies 25 gadus senā pagātnē. Jāsaka paldies arī vietējiem cilvēkiem, kas ar atsaucību uzņēmuši filmēšanas grupu. Sākām ar skolas ainu filmēšanu, kurās galvenais varonis Jānis iepazīstas ar jauno klasesbiedreni Kristīni, notiek sporta stunda, sadursmes ar skolasbiedriem, Jāņa pirmie mēģinājumi kļūt par metālistu. Tāpat šajā filmēšanas periodā filmēsim skolas diskotēkas ainu, kā arī notikumus Jāņa mājās. Pirmais filmēšanas periods noslēgsies 16. decembrī."

Spēlfilmas Jelgava ‘94 galveno varoni Jāni atveido jūrmalnieks Matīss Barons, vēl jauniešu lomās Elizabete Zviedre, Alekss Tauriņš, Endijs Žuks, Mārcis Broks un citi. Filmā būs redzami arī iemīļoti latviešu aktieri. Galvenā varoņa vecākus atveidos Ieva Puķe (VDT) un Kaspars Gods (Liepājas teātris). Guna Zariņa (JRT) būs skolas direktore, fizkultūras skolotājs būs Andris Keišs (JRT), savukārt bioloģijas skolotāja – Elīna Vaska. Citās lomās iejutīsies Jānis Jarāns, Lāsma Kugrēna, Brigita Stroda un citi.

Filmas scenārija pamatā ir Jāņa Joņeva romāns Jelgava ‘94, kuru 2013. gadā izdeva apgāds Mansards; pa šiem gadiem grāmata Latvijā piedzīvojusi septiņus atkārtotus izdevumus, ieguvusi kulta statusu un kļuvusi par vienu no visvairāk pārdotajām latviešu literatūras grāmatām pēdējo gadu laikā, bet mākslinieka Reiņa Pētersona zīmētais vāka simbols nu jau kļuvis par zīmolu. Stāsts par jaunību un sevis meklējumiem 90. gadu Latvijā tulkots norvēģu, igauņu, franču un citās valodās, ieguvis dažādas balvas, tai skaitā ES Literatūras balvu un Autortiesību bezgalības balvu 2017.

Filma tiek veidota Jura Podnieka studijā, filmas režisors Jānis Ābele, scenārija autors Matīss Gricmanis, operators Aigars Sērmukšs, mākslinieks Aivars Žukovskis, producente Antra Cilinska.

Filma saņēmusi Nacionālā Kino centra finansējumu, tās tapšanu atbalsta Jelgavas pilsētas pašvaldība.

Filmas pirmizrāde plānota 2019. gada pavasarī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja