Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Igaunijas spēlfilma Patiesība un taisnība iekļauta starp desmit labākajiem Oskara balvai izvirzītajiem kinodarbiem

Igauņu režisora Tanela Tooma spēlfilma Patiesība un taisnība iekļauta starp desmit kinodarbiem, no kurām janvārī tiks atlasītas piecas pretendentes uz ASV Kinoakadēmijas balvu Oskars kategorijā Labākā starptautiskā spēlfilma, kas agrāk bija pazīstama kā Labākā filma svešvalodā.

"Grūti pat noticēt!" - tā šo ziņu komentējusi Igaunijas Filmu institūta direktore Edīte Sepa. "Jau tas vien, ka igauņu stāstu atzinuši par labu daudzi ASV Kinoakadēmijas locekļi un režisoram izdevies izstāstīt universālu vēstījumu, kas spēj sasniegt cilvēku sirdis arī tālu no mūsu mājām, ir kaut kas īpašs," viņa sacījusi ziņu aģentūrai BNS.

No sākotnējā saraksta, kurā bija pavisam 91 kinodarbs, pretendentu skaitā iekļautas vēl deviņas spēlfilmas - Čehijas The Painted Bird (Izkrāsotais Putns), Francijas Les Miserables (Nožēlojamie), Ungārijas Those Who Remained (Izdzīvojušie), Ziemeļmaķedonijas Honeyland (Meduszeme); Polijas Corpus Christi; Krievijas Beanpole (Maiksts); Senegālas Atlantics (Atlantija); Dienvidkorejas Parasite (Parazīts) un Spānijas Pain and Glory (Sāpes un slava).

Igaunijas simtgades filmu programmas spēlfilma Patiesība un taisnība tapusi pēc Antona Tammsāres tāda paša nosaukuma piecdaļu romāna, kas iznācis laikā no 1926. līdz 1933. gadam un latviski pazīstams kā Zeme un mīlestība. Galvenās lomas šai episkajā filmā atveido Prīts Logs, Prīts Veigemasts, Maikena Šmita un Estere Kuntu.

Filma, kas iznāca uz ekrāniem 20. februārī, pārspējusi visus Igaunijas kino apmeklējuma rekordus. To redzējuši 267 000 skatītāji - vairāk nekā filmu Avatārs, kuras sasniegtais rekords netika pārspēts gandrīz deviņu gadu garumā.

Kā norādījusi Sepa, Igaunijas Filmu institūta nākamais uzdevums ir nekavējoties sākt meklēt finansējumu kampaņai, kas palīdzētu vairot filmas izredzes uz uzvaru.

Jau ziņots, ka Latvija ASV Kinoakadēmijas balvai Oskars izvirzīja režisora Dāvja Sīmaņa un studijas Mistrus Media simtgades spēlfilmu Tēvs Nakts, bet Lietuva - latviešu režisores Kristīnes Briedes un lietuviešu režisora Audrjus Stoņa dokumentālo filmu Laika tilti, kas ir visu triju Baltijas valstu kopražojums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja