Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Karlovi Varu filmu festivālā skatāma Latvijas, Lietuvas un Horvātijas kopražojuma filma Elpa marmorā

Otrdien, 3. jūlijā, 53. starptautiskajā Karlovi Varu kinofestivālā, konkursa programmā East of the West pirmizrādi piedzīvos Lietuvas, Latvijas un Horvātijas kopražojuma spēlfilma Elpa marmorā, informēja Nacionālā kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Latvijas kinoteātros filmu sāks demonstrēt 2018. gada septembrī.

Filma Elpa marmorā / Kvėpavimas į marmurą / Breathing into Marble ir starptautiski pazīstamās lietuviešu režisores Ģiedres Beinoriūtes debija pilnmetrāžas spēlfilmas formātā.  Tās nacionālā pirmizrāde notika šī gada martā Viļņas festivālā Kino pavasaris, tagad starptautiskā pirmizrāde - 3. jūlijā pulksten 18:30 Karlovi Varu municipālajā kinoteātrī, 53. Starptautiskā Karlovi Varu kinofestivāla (KVIFF)  konkursa programmā East of the West.

Karlovi Varu starptautiskais kinofestivāls ir viens no tradīcijām bagātākajiem un vecākajiem Eiropas kinofestivāliem, kas īpaši akcentē Austrumeiropas filmas. Šogad tas norisinās 53. reizi, Čehijas kūrortpilsētā Karlovi Vari, kur  filmas tiek vērtētas trīs konkursa programmās – oficiālais konkurss, East of the West un dokumentālo filmu konkurss. (Jau ziņots, ka dokumentālo filmu konkursā Latviju pārstāv Simtgades filma Laika tilti (studija VFS Films)).

Filma Elpa marmorā tapusi Lietuvas filmu studijā Just a Moment (producente Dagne Vildžiūnaite) sadarbībā ar Latvijas filmu studiju Mistrus Media (producente Inese Boka-Grūbe) un horvātu kompāniju Aning Film.  Filmas kopprodukcijas izveidi atbalstījis Latvijas Nacionālais Kino centrs.

Filma ir sociālkritisks stāsts par mūsdienu sabiedrības vērtībām savstarpējo attiecību un laikmeta  kontekstā, par vientulību, par ģimenes un bērna attiecību modeli. Filmas pamatā ir lietuviešu rakstnieces Lauras Sintijas Černiauskaites populārais darbs Elpa marmorā, par kuru rakstniece saņēmusi Eiropas Savienības balvu literatūrā.  Stāsta centrā ir 35 gadus veca, mūsdienīga un intelektuāla sieviete Izabella, kura ar vīru dzīvo lauku mājā netālu no kādas lielas pilsētas. Viņiem ir septiņus gadus vecs dēls Gaiļus, kurš slimo ar epilepsiju, bet apveltīts ar gaišu prātu un ir daudz gudrāks, nekā citi viņa vecuma bērni. Izabella nolemj adoptēt sešus gadus veco Iļju, visnejaukāko un noslēpumaināko netālā bērnunama audzēkni, bet tad sākas sarežģījumi viņas attiecībās ar vīru.

“Liels prieks, ka mūsu studijas sadarbība ar Lietuvu ir tikusi augsti novērtēta un filma Elpa marmorā iekļauta šī Eiropai tik nozīmīgā festivāla konkursa programmā. Īpašs paldies komandai, kas no Latvijas puses strādāja, lai padarītu šo filmu par notikumu,“ saka filmas kopproducente Inese Boka Grūbe. Filmā piedalījusies latviešu aktrise Guna Zariņa, kura Beatričes lomas vajadzībām mācījusies lietuviešu valodu; filmas mūzikas autors  ir Vestards Šimkus, filmas montāžas režisors – Armands Začs, filmas  attēla pēcapstrādi  Latvijā veikuši Andrejs Rudzāts un Pēteris Sudakovs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja