Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kinoteātrī Splendid Palace notiks papildu seanss filmai Mājas par kņazu Goļicinu dzimtas pēcteču neticamo likteni emigrācijā

Sestdien, 3. decembrī, plkst. 19.00 kinoteātra Splendid Palace kamerzālē notiks vēl viens ekskluzīvs režisora Dmitrija Vasjukova dokumentālās daudzsēriju filmas Mājas seanss. Filma vēsta par slavenās kņazu Golļicinu dzimtas pēcteču neticamo likteni, viņi bija spiesti pamest Krieviju pirms vairāk nekā simts gadiem, informēja kinoteātra pārstāvji.

Pirmo reizi kinodarbs tika demonstrēts festivālā Artdocfest/Riga šā gada oktobrī. Skatītājiem Rīgā par Mājām stāstīja paši filmas varoņi – Jekaterina, Maikls un Alekss Goļicini, kas dzīvo Aļaskā un par godu šim pasākumam pirmo reizi apmeklēja Eiropu. Pirmizrāde notika pārpildītā zālē un pēc neskaitāmu skatītāju lūguma filma tiks demonstrēta vēl vienu reizi. Papildu seanss notiks atjaunotajā Splendid Palace kamerzālē ar 70 vietām, tā tiek atvērta kinoteātra bijušās kafejnīcas telpās.

Filmas Mājas sižetā ir viss, kas jau no pirmajām minūtēm piesaista uzmanību: grūtības un pārbaudījumi, specdienestu nolaupīšana, pakaļdzīšanās un vajāšanas, slepena dzīve dziļā mežā. Ģimenes galva ir 94 gadus vecā kņaze Praskovja Nikolajevna, kuras asais prāts, skaidrais skats uz dzīvi, humors un šarms padara viņu par filmas galveno varoni. Viņas atmiņas atklāj liels, neticamā kārtā saglabājies ģimenes video un foto arhīvs. Savos klejojumos šī lielā ģimene ir saglabājusi nevis materiālās vērtības, bet gan cēlsirdību un cieņu – pamatus, uz kuriem ir būvētas viņu mājas.

Filmas varoņi nekad nav bijuši senču dzimtenē, taču uzskata sevi par krieviem. Viņi runā tīrā, skaistā valodā, mīl krievu literatūru un lūdzas Aļaskas pareizticīgajās baznīcās kopā ar vietējiem jupiku indiāņiem. Vienlaikus sapņo reiz padzīvot kādā Krievijas un Ukrainas ciemā – tur, kur līdz revolūcijai dzīvoja viņu senči.

"Filmas varoņi pieder retajai Dvēseles partizānu dzimtai, kuri vairs no jauna nerodas. Taču tie vēl ir sastopami. Ikviena laikmeta dehumanizējošajā troksnī un dārdoņā viņi saglabā cilvēkiem piemītošo cilvēciskumu," ar savām domām par filmu Mājas dalījās žurnāla Rīgas Laiks izdevējs, filosofs Arnis Rītups.

Dokumentālā ģimenes sāga par četrām Goļicinu dzimtas paaudzēm sākotnēji tika prezentēta kā piecu sēriju filma Dmitrija Vasjukova projekta Laimīgie ļaudis ietvaros. Tagad par iespēju uzņemt sāgas māksliniecisko versiju cīnās divas lielas ASV kinostudijas.

Seansa producente ir Jekaterina Lanskaja (KATUFILM) – neskaitāmu video darbu, televīzijas projektu, starptautisku festivālu režisore un producente, Londonas starptautiskās kinoprēmijas L.I.M.P.A, festivālu Paris International Short Festival un New York International Women Festival galveno balvu ieguvēja, publisko dialogu cikla Filosofija uz ūdens idejas autore un producente.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja