Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Labākajās viduslaiku tradīcijās. Uz kinoekrāniem – režisora Elmo Nīganena krimināltrilleris Aptiekārs Melhiors

Robins Huds senajā Tallinā satiek Šerloku Holmsu. Latvijas kinoteātros tiek demonstrēta igauņu režisora Elmo Nīganena filma Aptiekārs Melhiors

Igaunijas, Latvijas, Vācijas un Lietuvas kopražojuma filma Aptiekārs Melhiors (2023) ir vēl viens šī gada pieteikums Baltijas mēroga izklaides kino. Filma uzņemta pēc igauņu rakstnieka Indreka Harglas darbu motīviem. Viņš ir pazīstams ar grāmatu triloģiju, kas vēsta par aptiekāru Melhioru un viņa prāta spējām atklāt dažādus noziegumus, kas risinās viduslaiku Tallinas ielās, klosteros un laukumos.

Aukstasinīgas slepkavības ir tikai daļa no kriminālstāsta, sava loma tajā ir atvēlēta arī noslēpumiem, kas iemūrēti seno pilsētas ēku sienās.

Mistikas klātbūtne 

Režisors Elmo Nīganens galveno lomu filmā Aptiekārs Melhiors ir uzticējis Igaunijas Drāmas teātra jaunajam aktierim Mertenam Metsavīram. Melhiors viņa izpildījumā ir tēls, kuru raksturo nelokāma taisnīguma izjūta, citkārt arī naivums, ko tūlīt nemanāmi aizēno riskanta un pat bruņinieka cienīga uzdrīkstēšanās. Viņš ir viduslaiku Tallinas jeb Rēveles Robins Huds, un ne velti filmā viņu dēvē par asinssuni. Varoņa prāta spējas, erudīcija un neizskaidrojamā, taču precīzā vilkme, kas palīdz atklāt nozieguma patiesos apstākļus, tuvina Melhioru vēl kādam literatūras un kino pasaulē iecienītam tēlam – Šerlokam Holmsam.

Melhiora loma ir Mertena Metsavīra debija kino, un viņa parādīšanās uz ekrāna ļauj sekot līdzi ne tikai sižeta, bet arī filmas galvenā varoņa attīstībai. Šķiet, viņa gara atraisītību metaforiski iemieso Keterlina – jauna dāma, kura, uzdodoties par zēnu, iemanto Melhiora uzticību un kļūst par viņa mācekli aptiekā. Aktrises Mārjas Johannas Megi atveidotais Gerke jeb raganiskā Keterlina, kurai režisors ir uzticējis arī filmas romantiskās līnijas uzturēšanu, iespējams, Melhioram ir vēl lielāks noslēpums nekā "Tallinas gūsteknis", kuru tik izmisīgi meklējis noslepkavotais ordeņa bruņinieks. Aptiekāru Melhioru raksturo aizraujoši sižeta pavērsieni. Režisors Elmo Nīganens ir meistarīgi ietērpis literāro materiālu izklaides kino, turklāt šajā darbā viņš ir spējis noturēt klasisku izklāstu, vienlaikus veidojot dažas mākslinieciskas atkāpes, respektīvi, iekļaujot filmas naratīvā sapņu ainas un pastiprinot žanram raksturīgās mistikas klātbūtni.

Faktūru saspēle 

Filmā ir vēl daži svarīgi aspekti, kas ļauj sakļauties ar tās stāstu. Vides ticamība un kaut kādā mērā viduslaiku ārišķīgais raksturs ļauj kino izvērst savas mākslinieciskās ambīcijas. Par to ir parūpējusies filmas māksliniece Kristīne Jurjāne. Viņa ir veidojusi arī kostīmus, kas aktieriem un to mijiedarbībai ar vidi jo īpaši piedod zināmu dinamiku. Kristīnes Jurjānes uzburtais Tallinas atveids nav tikai sadzīvisks un drūms asiņu un mēslu sajaukums – to raksturo krāšņa faktūru un krāsu saspēle. Aptiekārs Melhiors līdzinās pasakai, kurā pilsētas ainavu aizēno aukstasinīga slepkavība labākajās viduslaiku tradīcijās.

Ir jāuzteic arī filmas veidotāju spēja atrast piemērotus aktieru tipāžus, kas dabiski iekļaujas stāstā. Filmā ir redzami divi latviešu aktieri: Gatim Gāgam ir atvēlēta nelielā, taču visai iespaidīgā milža Ludekes loma, savukārt Juris Strenga spēlē klostera prioru.

Dominikāņu klostera priekšnieka tēls, līdzīgi kā citi filmas varoņi, sevī glabā noslēpumu. Aktiera plastika un izteiksmīgā āriene latviešu skatītājiem varētu darboties kā zīme – tā iemieso viduslaiku Tallinas enigmātisko raksturu, kas caurauž filmu Aptiekārs Melhiors visos līmeņos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja