Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Latvija Oskara balvas nominācijai izvirzījusi simtgades filmu Tēvs Nakts

Latvija ASV Kinoakadēmijas balvai Oskars izvirzījusi režisora Dāvja Sīmaņa un studijas Mistrus Media simtgades spēlfilmu Tēvs Nakts, aģentūru LETA informēja Nacionālā Kino centra (NKC) pārstāve Elīna Cire.

Viņa sacīja, ka Oskara balvas kategorijai, kura regulāri tiek vērtēta kopš 1956.gada un līdz šim bija pazīstama ar nosaukumu Labākā filma svešvalodā, šogad mainīts nosaukums - turpmāk tā būs Labākā starptautiskā spēlfilma.

Cire atzīmēja, ka Latvijas studiju pieteikumus vērtēja NKC ekspertu komisija - Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma vadītāja, kinozinātniece Zane Balčus, portāla Kino raksti galvenā redaktore un NKC pārstāve Kristīne Matīsa, Vācijā rezidējošā kinozinātņu doktore Elīna Reitere, Latvijas Kultūras akadēmijas profesors un režisors Pēteris Krilovs, Latvijas Kinematogrāfistu savienības priekšsēdētāja Ieva Romanova, režisors un LKA Nacionālās Kino skolas vadītājs Jānis Putniņš, producents un studijas VFS Films vadītājs Uldis Cekulis.

Pēc Cires sacītā, ekspertu izvērtēšanai šogad tika pieteiktas sešas pilnmetrāžas filmas un apspriešanas gaitā vislielāko uzmanību izpelnījās trīs no tām, katra ar savu un ļoti atšķirīgu argumentāciju. Vairāki eksperti izcēla režisora Edmunda Jansona Simtgades filmas Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi arvien aktuālāko vēstījumu par katra atsevišķa indivīda iesaistīšanos sabiedrības problēmu risināšanā.

Viņa piebilda, ka otrs apspriestākais kandidāts uz izvirzīšanu bija režisora Jura Kursieša jaunākā spēfilma Oļegs, taču noslēgumā ekspertu žūrija vienojās izvirzīt režisora Dāvja Sīmaņa Simtgades filmu Tēvs Nakts.

Kā ziņots, savas pretendentes uz Oskara balvu jau izraudzījušās arī abas pārējās Baltijas valstis.

Lietuva šai godalgai izvirzījusi latviešu režisores Kristīnes Briedes un lietuviešu režisora Audrjus Stoņa dokumentālo filmu Laika tilti, kas ir visu triju Baltijas valstu kopražojums. Lenti, kas ir viena no Latvijas simtgades filmām, no Latvijas producējusi studija VFS Films.

Igaunija nominācijā Starptautiskās filmas balva nolēmusi izvirzīt režisora Tanela Tooma spēlfilmu Patiesība un taisnība, kas uzņemta pēc igauņu literatūras klasiķa Antona Tammsāres romāna motīviem, savukārt nominācijā Labākā dokumentālā filma - režisores Ksenijas Ohapkinas darbu Nemirstīgie, kas arī producēts kopīgi ar Latvijas studiju VFS Films.

92.Oskara balvas pasniegšanas ceremonija, kurā tiks godināti labākie 2019.gada kinodarbi, notiks 2020.gada 9.februārī Losandželosā, ASV. 

papildināta visa ziņa

 

Top komentāri

Itamars Toledano
Ja kāds nemāk lasīt, vien paša vaina. Komentārā bija skaidri uzrakstīts: filma ir spogulis VAROŅDARBAM un HUMANITĀTEI, un tā parāda VIENĪGO ceļu kā cilvēks var sevi PESTĪT. Tātad: SPOGULIS un vienīgais ceļš kā cilvēks var sevi pestīt, proti, caur VAROŅDARBU un HUMANITĀTI. Un, lai arī MŪSDIENĀS ebrejus neviens nešauj (kas gan gluži patiesībai neatbilst, jo šaut var arī ar vārdiem, un atliek vien naida pilnos Dienas komentārus palasīt!) PESTĪŠANAS ceļš paliek TAS PATS.
Itamars Toledano
PATIESĪBU tikai Dievs zina. Mēs zinām, ka noticis VAROŅDARBS, kādu var veikt, labi, ja viens no tūkstoša. Dāvim Sīmanim ir sava koncepcija un izpratne par šo varoņdarbu, un, manuprāt, akrāna valodā viņš to pārtulkojis briljanti. Īpaši jau apstākļos, kad daudzu desmitu gadu laikā šīs problēmas sakarā neviens pat muti nav vaļā vēris. Un velti, jo blakus varoņdarbam stāv NOZIEGUMS, un to nekādas recenzijas vai TV plāpas par NEBIJUŠU padarīt nevar, jo noziegums pret mūžību un cilvēci BRĒC nemitīgi.
lustīgais nerris uz tirgus plača
l
Kāpēc latviešiem nepadodas lielās formas naratīvi jeb stāstījumi - romāni, filmas, lugas, TV seriāli? - Kāpēc? Varbūt tāpēc, ka šo žanru galvenais vaduļojošais motīvs un uzdevums ir meklēt PATIESĪBU?!? Un mēs - skatītāji, klausītāji, lasītāji - šajos darbos ceram PATIESĪBU ieraudzīt???...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja