Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Latvija piedalās Ziemeļvalstu filmu dienās Lībekā

Vācijas pilsētā Lībekā 1. novembrī sākas nozīmīgs Eiropas mēroga festivāls – jau 65. reizi notiek Ziemeļvalstu filmu dienas, kurām šogad dažādās programmās atlasītas piecas Latvijas filmas, režisors Armands Začs izvēlēts jauno talantu platformai Future North un Latvijas viedoklis ietekmēs arī Baltijas filmu balvas likteni, informēja NKC festivālu aprites koordinatore Agnese Zapāne.

Senajā Hanzas pilsētā Lībekā, kura atrodas Ziemeļvācijā, Šlēzvigas-Holšteinas federālajā zemē, kinofestivāla vēsture sniedzas līdz 1956. gadam, kad tika dibināts Lībekas Filmu klubs, un 65. jubilejā tas izaudzis par Eiropā vienīgo kinofestivālu, kas veltīts īpaši Ziemeļeiropas kinematogrāfijai. Šogad tas notiek no 1. novembra līdz 5. novembrim, plānojot izrādīt aptuveni 180 filmas 250 publiskos seansos, vairāk nekā puse festivāla programmas būs pieejama arī tiešsaistē visā Vācijas teritorijā.

Latvijas filmas ir iekļautas četrās dažādās festivāla sekcijās, un dokumentālo filmu konkursam atlasīta režisores Kristīnes Briedes filma Svārstības (2023), kas tiks izrādīta divos seansos un vēl papildināta ar atsevišķu diskusiju par filmas raisītiem jautājumiem. Īsfilmu konkursā iekļauta jaunās režisores Annas Ansones filma Can’t Help Myself (2022) ar Elīnu Vasku-Boteri galvenajā lomā, bet bērnu un jauniešu filmu sadaļā Latviju pārstāv divas ļoti atšķirīgas filmas – režisores Māras Liniņas animācijas īsfilma Čuči, čuči (2022) un Matīsa Kažas jauniešu drāma Neona pavasaris (2022).

Atsevišķa sadaļa Retrospektīva Lībekā tiek veidota sadarbībā ar Eiropas valstu filmu arhīviem un izrāda restaurētas filmas no kinoklasikas mantojuma zelta fondiem, šogad starp 17 dažādu valstu filmām ir arī Latvijas režisora Ulda Brauna melnbaltā Motociklu vasara (1975), kas restaurēta Latvijas Nacionālā arhīva Valsts Kinofotofonodokumentu arhīva digitalizācijas un restaurācijas programmā.

Paralēli plašai publikai domātajiem filmu seansiem Lībekā tiek organizēta arī kinoindustrijas pasākumu sadaļa Lübeck Meetings, un tur šogad dibināta jauna iniciatīva Future North – iespēja jauniem talantiem no Ziemeļvalstīm un Baltijas valstīm nonākt Eiropas kinoindustrijas uzmanības centrā, prezentēt savus jaunos projektus un saņemt ekspertu ieteikumus, uzkrāt pieredzi un kontaktus industrijā. Starp septiņiem talantiem no septiņām valstīm izvēlēts arī režisors Armands Začs, kurš Latvijā jau pazīstams kā pieredzējis un vairākkārt apbalvots montāžas režisors, bet šobrīd uzņem savu debijas spēlfilmu Mūžīgi jauni (studija White Picture).

Lībekas festivālā dažādās programmās strādā vairākas žūrijas, vērtējot filmas un piešķirot kopā 12 balvas; viena no tām ir Baltijas filmu balva, kuras saņēmēju nosaka Latvijas, Lietuvas un Igaunijas kinoinstitūciju pārstāvji. Latvijas balss šāgada žūrijā ir Inga Blese, Nacionālā Kino centra filmu ražošanas daļas vadītāja un spēlfilmu eksperte.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja