Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latviju Anesī animāciju filmu festivālā pārstāv Ginta Zilbaloža filma Projām

Francijas pilsētā Anesī (Annecy) no 10. līdz 15. jūnijam notiek ikgadējais starptautiskais animācijas filmu festivāls un filmu tirgus MIFA. Latvija šogad pārstāvēta gan filmu tirgus stendā, gan ar dalību konkursa skatē, kurai atlasīta Ginta Zilbaloža pilnmetrāžas filma Projām, pastāstīja Nacionālā Kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Anesī ir pasaulē prestižākais un ietekmīgākais animācijas filmu festivāls, demonstrējot filmas visas dienas garumā 12 kinoteātros un uz pieciem brīvdabas ekrāniem. Statistika liecina, ka Anesī ir patiešām vērienīgākais no pasaules animācijas festivāliem – 2018. gadā tur bija akreditēti 11 700 profesionāļi no 88 valstīm un festivāla nedēļas laikā nopirktas 115 000 kinobiļetes.

Latvijai šogad ir divi svarīgākie saskares punkti ar festivālu – pirmkārt, paralēlajam konkursam Feature Film Contrechamp atlasīta jaunā režisora Ginta Zilbaloža filma Projām / Away; šajā pilnmetrāžas filmu skatē ir pavisam tikai astoņi konkurenti – filmas no Latvijas, Japānas, Čīles, Ķīnas, Meksikas, Dienvidkorejas, Kanādas un Francijas / Luksemburgas. Ginta Zilbaloža filmai ieplānoti seši seansi, biļetes uz visiem jau izpārdotas.

Vairāk par Gintu Zilbalodi un viņa filmu, kas pasaules pirmizrādi piedzīvoja tikai pirms apmēram nedēļas Zagrebas festivāla konkursā, lasiet ŠEIT.

Līdzās lieliski apmeklētajiem un medijos apskatītajiem festivāla notikumiem šajā Francijas pilsētā tikpat regulāri norisinās Eiropā lielākais animācijas filmu tirgus MIFA, kurā var sastapt gan nozīmīgākos spēlētājus Eiropas animācijas industrijā, gan lielākās Japānas animācijas kompānijas, gan Pixar, Netflix, Disney Studios un citus kinoindustrijas milžus. MIFA tirgū jau ceturto gadu sastopama arī Latvijas Animācijas asociācija (LAA), kas sadarbībā ar Nacionālo kino centru piedāvā apmēram 3000 profesionāļiem no visas pasaules ielūkoties jau gatavās un topošās Latvijas animācijas filmās; stendā pieejams NKC izdotais Latvijas animācijas nozares katalogs, kur iekļautas gan valsts atbalstītas filmas, gan neatkarīgo režisoru darbi. Šogad pirmoreiz LAA ir apvienojusies ar kaimiņvalstu animatoriem no Igaunijas un Lietuvas, organizējot vienotu stendu Animated Baltics; šis ir pirmais sadarbības projekts, kas vēlāk turpināsies Baltic Animation Meet-Up projektā oktobrī.

Blakus Baltijas stendam MIFA filmu tirgū stendu īrē arī studija Rija Films, kas starptautiskajā arēnā nodarbojas arī ar filmu izplatīšanu.

Jāpiebilst, ka Latvijas līdzšinējā dalība Eiropas animācijas pasaules centrālajā notikumā, Anesī festivālā, jau vairāku gadu garumā apliecina – Latvija ir viena no “animācijas lielvalstīm”, dažādos Anesī konkursos un ārpuskonkursa programmās ir izvēlētas filmas, ko veidojuši Vladimirs Leščovs, Edmunds Jansons, Signe Baumane, Kārlis Vītols, Indra Sproģe, tagad šiem autoriem piepulcējies arī Gints Zilbalodis, kura iepriekšējās īsfilmas jau izpelnījušās lielu popularitāti dažādās interneta platformās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja