Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Lotes pievilcības spēks

Animētā suņu meitene Lote apceļo Francijas pilsētas un nākamā gada sākumā gatavojas satikties ar pazudušajiem pūķiem

Ātri, ātri kājas auj, lai kājas pašas tevi ceļā rauj! – pirms divpadsmit gadiem Renāra Kaupera balss aicināja jaunākos kino skatītājus doties pilnmetrāžas animācijas ceļojumā Lote no izgudrotāju ciema kopā ar jautro un zinātkāro, nedaudz puiciski bezrūpīgo un traki drosmīgo, taču vienlaikus arī maigo un jūtīgo suņu meiteni, kura pa šiem gadiem ir kļuvusi par īstu slavenību.

Tas bija pirmais igauņu studijas Eesti Joonisfilm un latviešu studijas Rija kopdarbs, kuru vadīja režisoru duets Janno Poldmā un Heiki Ernits. "Man bija vienpadsmit gadu, kad iznāca pirmā filma. Laiks lido," zem viena no YouTube publicētajiem video ir lasāms kādas lietotājas Mari komentārs. Pa šo laiku uz ekrāniem ir iznākusi vēl viena pilnmetrāžas animācijas filma Lote un mēnessakmens noslēpums (2011).

 

Panākumu atslēga

Šie Igaunijas un Latvijas kopdarbi ir tikuši izrādīti vairāk nekā 40 valstīs. Patlaban 37 Francijas pilsētās ir skatāma franšīzes pirmā daļa. Savukārt pagājušajā nedēļā pienāca ziņas, ka igauņu animatori kopā ar latviešu kolēģiem ir uzzīmējuši jau trešo pilnmetrāžas animācijas filmu Lote un pazudušie pūķi par sarkanmataino varoni un viņas draugiem.

Pirmizrāde notiks 2019. gada 4. janvārī, kad izgudrotāju ciemā ieradīsies divi zinātnieki Kārlis Jenots un Viktors Vīķis un piedalīsies sacensībās, lai noskaidrotu, kurš savāks vairāk senu tautasdziesmu. Abu lielākais sapnis ir ierakstīt, kā dzied mītiskais ugunsspļāvēju pūķis. To padzirdējušas, Lote un viņas mazā māšele Rozīte posīsies ceļā, lai dotos pretī saviem jaunajiem piedzīvojumiem ar Renāra Kaupera sacerētajām sirsnīgajām dziesmām.

Animācijas seriāla panākumu atslēgu atklāj studijas Rija producents Vilnis Kalnaellis: tas ir labestīgs kino, kurā nozīmīgu lomu spēlē varoņu rakstura izpausmes, sākot no maigā un savaldīgā kaķu puikas Bruno un beidzot ar veco ceļotāju Klausu, kurš veselas divas reizes ir apceļojis pasauli un kuram patīk spēlēt mutes ermoņikas. Nekādas vardarbības un pretmetu cīņas ar padenēm vai citiem paņēmieniem!

 

Neredzēta cīņa

Jaunākā Lotes sērija ir saņēmusi finansējumu Igaunijas Filmu institūta simtgades filmu programmā, kļūstot par vienīgo atbalstīto pilnmetrāžas animācijas darbu šajā konkursā. Šajā kontekstā mēs Latvijā varam palepoties, ka mūsu simtgades filmu programmā ir atbalstīti divi pilnmetrāžas animācijas darbi – režisora Edmunda Jansona Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi un Rozes Stiebras Saule brauca debesīs, kas pirmizrādi piedzīvos 18. novembrī.

No Latvijas puses Loti un pazudušos pūķus ir līdzfinansējis Nacionālais kino centrs un SIA Lattelecom, tādējādi vienlaikus ar filmas nonākšanu uz kino ekrāniem tā būs skatāma arī izklaides platformā Shortcut. Sarunā ar KDi Vilnis Kalnaellis atzīst, ka pirmo reizi viņa pieredzē vietējo kompāniju vidū ir notikusi tik aktīva cīņa par kādu no studijas Rija producētajiem darbiem, kas ļāvis izvēlēties un izšķirties par izdevīgāko piedāvājumu.

Vēl pirms pieciem desmit gadiem nav bijusi iedomājama šāda pašmāju uzņēmumu interese, ar kuru saskaras arī citas vietējās studijas. "Mūsu auditoriju interesē nacionālais produkts, par kura izrādīšanas tiesībām vietējās kompānijas ir gatavas maksāt vairāk nekā par ārzemju filmu demonstrēšanu," rezumē studijas Rija producents. Viņš piebilst, ka šī nauda ir nozīmīgs ieguldījums kino veidošanā. Savukārt pēc tam Lotes trešā sērija būs redzama Latvijas Televīzijā.

 

Finiša tuvums

Patlaban ir palikuši vēl pēdējie metri līdz filmas pabeigšanai – tiek strādāts pie Lotes un pazudušo pūķu krievu versijas, kura būs paredzēta Latvijas un Igaunijas krievvalodīgajai auditorijai un kuras radīšanā ir iesaistījies dzejnieks Sergejs Timofejevs. Iepriekš Lote ir runājusi krievu valodā tikai Krievijas tirgū. Uz jautājumu par sarkanmatainās varones piedzīvojumiem kaimiņzemē un nākamajiem plāniem Vilnis Kalnaellis atbild, ka tas ir sarežģīts jautājums: "Es domāju, ka viens Prāta vētras koncerts Krievijā piesaista vairāk cilvēku nekā filma."

Paralēli šim kinodarbam studijā Rija top debitantes scenāristes, režisores un mākslinieces Agneses Aizpurietes īsmetrāžas animācijas filma Trakā lapsa, kuras galvenā varone iemaldīsies piejūras ciematiņā, kur izglābs gliemezi, izlēkāsies uz batuta un sadraudzēsies ar Nāriņu, palīdzot viņai izkļūt no Bārdaiņa akvārija. Tās pirmizrāde varētu notikt vienlaikus ar Lotes trešo daļu. Tāpat tiek strādāts pie vēl vienas pilnmetrāžas animācijas filmas, ilgi lolotās Āboļrauša šūpuļdziesmas, kura uz kinoekrāniem varētu nonākt 2019. gada beigās vai 2020. gada sākumā.

Šajā nedēļas nogalē visi Lotes draugi vēl var paspēt paviesoties viņas vārdā nosauktajā tematiskajā parkā – Lotes zemē Pērnavas tuvumā, lai meistarotu un izgudrotu Oskara šķūnī, piedalītos trokšņa taisīšanas darbnīcā mušas Jāka mājā, Susuma džudo stundā stadionā, Lotes, Bruno un Alberta jautrajās spēlēs skulptūras laukumā un citos pasākumos. Parks ir atvērts līdz 2. septembrim. Ar programmu var iepazīties mājaslapā lottemaa.ee.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja