Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Novembrī ciklā Simtgade un vēl turpināsies sarunas par Simtgades filmām un to autoriem

Novembrī, Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Ziedoņa zālē sarunu ciklā Simtgade un vēl notiks tikšanās ar režisoriem, kas strādā pie Simtgades filmām Paradīze ‘89, Bille un Baltijas jaunais vilnis, informēja Nacionālā Kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Gaidot Latvijas valsts simtgadi, jau kopš oktobra sākuma LNB, Nacionālais Kino centrs un Latvijas Nacionālais arhīvs aicina uz 16 sarunu kino ciklu Simtgade un vēl LNB Ziedoņa zālē.

Pasākumā laikā skatītāji vienlaikus iepazīst gan topošās filmas no programmas Latvijas filmas Latvijas simtgadei, gan šo filmu režisorus, skatoties viņu agrākos darbus. 

Ciklā Simtgade un vēl katra vakara programmu ievada īss stāstījums par vienu vēl topošu Simtgades filmu (plānoto pirmizrāžu secībā) un iepazīšanās ar filmas režisoru vai radošo grupu. Savukārt sarunas noslēgumā tiek izrādīta šī paša režisora vai studijas filma, kas tapusi nesenā pagātnē un sniedz ieskatu autora radošajā rokrakstā. Oktobrī cikla apmeklētāji jau tikušies ar režisoriem Vari Braslu, Ilonu Brūveri, Askoldu Saulīti un Ivaru Selecki.

1. novembrī plkst. 18, notiks tikšanās ar režisori Madaru Dišleri. Saruna būs par jaunās režisores debijas spēlfilmu – gandrīz autobiogrāfisku stāstu Paradīze ’89 par mazas meitenes pieaugšanu 20. gadsimta 80. gadu beigās, kad Latvijas tauta mobilizējusies Atmodai. Filmas pirmizrāde paredzēta 2018. gada februārī. Filmu producē studija Tasse Film.

Vakar gaitā tiks demonstrētas divas īsfilmas – Vējš augstākās priedes nolauza (2013, LKA bakalaura darbs) un Dārznieks (2016, Lielā Kristapa balva kā labākajai spēles īsfilmai).

8. novembrī plkst. 18 uztāsies režisore Kristīne Briede, neklātienē – līdzrežisors, lietuviešu kolēģis Audrius Stonis. 

Notiks saruna par dokumentālo filmu Baltijas jaunais vilnis. Pirmizrāde plānota 2018. gada aprīlī. Filmu producē studija VFS Films. Tas ir jau projekta stadijā starptautiski novērtēts stāsts, triju Baltijas valstu kopražojums par leģendārām 60. gadu virsotnēm poētiskajā dokumentālajā kino. 

Tiks demonstrēta dokumentālā filma Sieviete un ledājs (2016, režisors Audrius Stonis, Lietuva).

Savukārt 22. novembrī plkst. 18 sarunu ciklā piedalīsies spēlfilmas Bille radošā komanda. Notiks saruna par izcilās rakstnieces Vizmas Belševicas autobiogrāfiskā romāna Bille ekranizāciju, kas ir smeldzīgs, bet cerību pilns stāsts par maza cilvēkbērna attiecībām ar pasauli pagājušā gadsimta 30. gadu Latvijā. Filmas pirmizrāde plānota 2018. gada martā, filmu producē studija Deviņi.

Vakara gaitā tiks demonstrēti režisores Ināras Kolmanes darbi – spēles īsfilma Sarmītes (2001) un dokumentālā filma Ručs un Norie (2015)

Ināras Kolmanes pirmā spēles īsfilma Sarmītes stāsta par mazas meitenes sapņiem 60.-70. gadu Latvijā, un arī japāņu studente no filmas Ručs un Norie, kas saņēmusi četras Lielā Kristapa balvas, ir tāds sirsnīgs bērns, kurš Latvijas suitu sievā atradis savu zudušo vecmāmiņu.

Decembrī sarunu ciklā Simtgade un vēl paredzētas divas tikšanās (5. un 13. decembrī), jaunajā gadā pirmā tikšanās plānota 10. janvārī, cikls turpināsies arī februārī un martā. 

Ieeja pasākumos bez maksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja