Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Seriāls Padomju džinsi Eiropas lielākajā seriālu festivālā Series Mania ieguvis skatītāju balvu

Ar lieliem panākumiem Latvijas kinojomā noslēdzies lielākais Eiropas seriālu festivāls Series Mania. Seriāls Padomju džinsi vairāk nekā 50 pasaules seriālu konkurencē ieguva festivāla galveno balvu, savukārt aktieris Kārlis Arnolds Avots saņēma labākā aktiera balvu sekcijā International Panorama, informēja seriāla veidotāju pārstāvji.

Latvija šāda mēroga pasākumā bija pārstāvēta pirmo reizi. Par iegūto apbalvojumu stāsta seriāla Padomju džinsi režisors Staņislavs Tokalovs: “​"Skatītāju balva mums bija ļoti negaidīta. Rīkotāji skaitīja balsis līdz pēdējam brīdim, jo seansi beidzās neilgi pirms apbalvošanas ceremonijas. Rezultātus viņi uzzināja, kad bija sācies sarkanais paklājs. Mums tas bija ļoti negaidīts pārsteigums. Balvu pasniedza festivāla direktore, savā runā uzsverot, ka seriāli ir domāti skatītājiem un skatītāju balva šajā festivālā ir vissvarīgākā. Man tas ir ļoti liels pagodinājums – iegūt pašu svarīgāko festivāla balvu."

Daudzsēriju filmas Padomju džinsi panākumi patiesi ir unikāli – divas balvas Eiropā nozīmīgākajā seriālu festivālā, kas notiek Francijā, Lillē, ir apliecinājums Latvijas kino konkurētspējai ļoti prasīgajā tā saukto kvalitatīvo seriālu formātā. Jāuzsver, ka šis seriāls līdzās vēl trim citiem seriāliem ir tapis Nacionālā kino centra programmā ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) finansējumu. Mēs, Nacionālais kino centrs, esam ārkārtīgi lepni par Padomju džinsu fenomenālajiem panākumiem starptautiskā sacensībā Series Mania, kurā piedalījās milzīgu globālo korporāciju producēti seriāli, un ceram, ka turpmāk Latvijas filmu nozares finansējums atļaus šīs nozīmīgās iestrādes turpināt. Jāpiebilst, ka Kārlis Arnolds Avots ir kļuvis par starptautiski visvairāk apbalvoto Latvijas mūsdienu aktieri – viņš savai Romas festivālā iegūtajai balvai par labāko aktierdarbu Viestura Kairiša filmā Janvāris (2022) tagad var pievienot arī labākā aktiera balvu no Francijas par darbu seriālā Padomju džinsi,” saka Dita Rietuma, Nacionālā kino centra vadītāja.

Kārlis Arnolds Avots, galvenā varoņa Renāra atveidotājs, dalās pirmajos iespaidos: “Sajūtas ir pretrunīgas, kā jau viss manā dzīvē. It kā kādam augšā tu esi iepaticies, viņš ir bijis labs pret tevi, bet arī mazliet pasmējies par tevi, jo es netiku uz Franciju, lai saņemtu apbalvojumu – pulksten septiņos sākās gan apbalvošanas ceremonija, gan arī pirmizrāde iestudējumam Meistars un Margarita. Tā ir tā dzīves ironija. Neko darīt. Balva man nozīmē daudz, it īpaši fakts, ka šo atzinību man ir devuši cilvēki, kuri mani nepazīst. Viņi sprieda tikai pēc manas lomas, pēc mana snieguma seriālā un padarīja vienu vienkāršu puisi no Latvijas bezgalīgi laimīgu. Tas iedvesmo triekties tālāk izaicinājumos un, kas to var zināt, varbūt pamēģināt kaut ko arī kur citur. Vislielākais paldies abiem režisoriem un visai brīnišķīgajai komandai! Tā balva ir tikpat daudz viņu kā mana, bez viņiem nekas tāds nekad nenotiktu. Tas ir mūsu kopīgs sasniegums. Es ceru, ka viņi kārtīgi nosvinēja šo negaidīto uzvaru. Jāsoļo tālāk.”

“Par Kārli es esmu ļoti priecīgs, jo viņš ir ne tikai aktieris seriālā, bet arī man ļoti labs draugs. Kad tuvi cilvēki gūst starptautiskus sasniegumus, tas ļoti silda sirdi. Visi žūrijā pēc godalgas pasniegšanas teica, ka Kārlis Arnolds Avots pilnīgi apbūra viņus. Viņi vienbalsīgi nobalsoja, ka Kārlis ir pelnījis iegūt šo balvu, ļoti augstu novērtējot aktierspēles māksliniecisko un tehnisko pusi. Žūrija atzina, ka tā ir ļoti augsta līmeņa aktierspēle,” saka Staņislavs Tokalovs.

Kārļa Arnolda atveidoto Renāra tēlu ir radījuši seriāla scenārija autori Staņislavs Tokalovs, Teodora Markova un Valdemars Kalinovskis. “Kārlis ir lielisks aktieris, un kopā daudz strādājām pie Renāra tēla atrašanas. Prieks, ka seriāls guvis arī starptautisku novērtējumu. Festivālā bija patīkami piedzīvot izpārdoto seansu, kurā franči smējās un līdzpārdzīvoja tāpat kā šeit, Latvijā,” režisors Juris Kursietis stāsta par festivālā pieredzēto.

Stāsta Tasse Film pārstāve Elīna Losa: “Sarunas ar festivāla Series Mania programmētāju sākās jau pērnā gada septembrī, kad viņi par mums uzzināja cita festivāla – Serial Killer (Brno, Čehijā) – ietvaros, kur braucām stāstīt par savu pieredzi Padomju džinsu veidošanā. Tajā brīdī seriāls bija tikko nofilmēts, taču, balstoties uz seriāla ideju un nelielu video, ko bijām samontējuši, viņiem tas jau iepatikās. Kad decembrī sūtījām pirmās divas sērijas uz oficiālo atlasi, Padomju džinsi tika izvēlēti kā vieni no pirmajiem, turklāt pilnīgi vienbalsīgi. Par citiem atlases seriāliem žūrija diskutēja un viņiem domas dalījās, bet Padomju džinsos visi bija vienlīdz iemīlējušies jau no pirmā acu uzmetiena. Acīmredzot šis pats princips attiecās arī uz festivāla publiku, kura kā sev mīļāko izvēlējās tieši mūsu džinsus, lai gan par šo godu mēs sacentāmies ar milzīgiem lielbudžeta seriāliem ar lieliem aktieriem, kurus drīzumā redzēsim tādās plaformās kā Netflix. Paldies Nacionālajam kino centram, kura vadībā Eiropas Reģionālā attīstības fonda programmas ietvaros tika radīta šī iespēja veidot kvalitatīvus seriālus. Paldies līdzfinansētājiem un seriāla partneriem Go3 un TV3. Seriāls nebūtu tapis bez ģenerālsponsora – veikalu tīkla DEPO – atbalsta. Pabeigt seriālu mums palīdzēja sponsors Orlen Latvija. Paldies ikvienam par ieguldīto darbu un visiem, kuri ticēja un palīdzēja šo darbu novest līdz pasaules līmeņa mākslas darbam."

Kārlis Arnolds Avots iepriekš saņēmis labākā aktiera balvu 2022. un 2023. gada Lielajā Kristapā, tāpat arī 2022. gadā Vittorio Gassman balvu kā labākais aktieris Romas kinofestivālā par Jaža lomu filmā Janvāris.

Seriāls Padomju džinsi ir traģikomisks stāsts par brīvdomātājiem un konformistiem, par attiecībām un izvēlēm, par robežu un pasaules atvēršanos. Un par biksēm, kas izmainīja pasauli! Septiņdesmito gadu izskaņā – laikā, kad visā PSRS ir izvērsta pati sīvākā propaganda pret rietumu kultūru, – kādā Latvijas psihiatriskajā slimnīcā kvēls rokmūzikas fans ir izveidojis veiksmīgu pagrīdes džinsu ražotni.

Seriāls ieguvis 12 nacionālās kinobalvas Lielais Kristaps nominācijas un 3 Lielais Kristaps balvas, izvēlēts Berlīnes Starptautiskā kinofestivāla programmā Berlīnes seriālu tirgus atlase 2024 un iekļuvis seriālu festivālā Series Mania.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja