Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Spēlfilmas Pelnu sanatorija starptautiskā pirmizrāde A klases kinofestivālā Maskavā

26. jūnijā starptautisko pirmizrādi 38. Maskavas starptautiskā filmu festivāla (MIFF) oficiālajā programmā piedzīvos režisora Dāvja Sīmaņa un studijas Lokomotīve spēlfilma Pelnu sanatorija, informēja Nacionālā Kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Maskavas starptautiskais kinofestivāls šogad notiek no 23. līdz 30. jūnijam, Dāvja Sīmaņa filma iekļauta programmā Spectrum, un tās kurators, kinorežisors, kinovēsturnieks un publicists Pjotrs Ščepotiņņiks norāda, ka šai programmai atlasītas absolūti dažādas filmas, bet katra no tām ir "izaicinošs un maksimāls autorkino".

Starp sešām programmas filmām Pelnu sanatorija izceļas kā "eksistenciālas atsvešinātības caurausta, meistarīgi uzņemta traģiska teiksma, kuras autors ir ārkārtīgi daudzsološais latviešu režisors Dāvis Sīmanis".  

Nacionālā Kino centra vadītāja, kinokritiķe Dita Rietuma atgādina: "Maskavas festivālam ir cienījama vēsture, turklāt joprojām šis festivāls lepojas ar elitāro A klases zīmolu, pasaulē to turpina uzskatīt par būtisku starptautisku filmu skati, kuras programmu veido augstas klases kinospeciālisti. Fakts, ka Dāvja Sīmaņa filmas Pelnu sanatorija starptautiskā pirmizrāde notiks šajā festivālā, liecina par filmas spēcīgo māksliniecisko potenciālu."

Pēc tam filma turpinās savu ceļu pie skatītājiem arī citur pasaulē – šobrīd filmas izrādīšanas tiesības jau iegādājušies vairāki televīzijas kanāli, tostarp pazīstamais kanāls HBO, kas producē un izplata augstvērtīgas televīzijas filmas un seriālus.

Pelnu sanatorija ir režisora Dāvja Sīmaņa pirmais pilnmetrāžas darbs spēlfilmas žanrā. Scenārija autori ir Dāvis Sīmanis un Tabita Rudzāte; filmas sižets balstās reālos vēsturiskos notikumos Pirmā pasaules kara beigās – laikā, kad kara šausmas sagrāva apgaismības laikmetā izlolotās ilūzijas par racionālu un modernu pasauli un saprātīgu cilvēku tajā.

Filmas producents Roberts Vinovskis saistībā ar starptautisko pirmizrādi uzsver: "Domāju, ka šajā gadījumā filmas starptautiskā pirmizrāde festivālā, kas ir viens no nedaudzajiem A klases filmu festivāliem pasaulē, ir sevišķi nozīmīga ne tikai kā kvalitātes rādītājs un pagodinājums, bet arī tādēļ, ka šī pirmizrāde notiek tieši Maskavā. Patreizējās politiskās situācijas kontekstā svarīgi filmas skatītājiem atgādināt – par spīti Krievijas valdošās elites īstenotajai politikai, karš ir bezjēdzīgs, nav attaisnojams nevienā situācijā un visiem nes tikai postu un iznīcību."


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja