Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Televīzijas pirmizrādi piedzīvos režisora Paula Ķestera filma Pārceltuve

Otrdien, 17. novembrī, LTV1 kanālā plkst. 22 pirmizrādi piedzīvos jaunā režisora Paula Ķestera dokumentālā filma Pārceltuve. Filmas pirmizrāde atklās Latvijas Televīzijas organizēto dokumentālo filmu projektu Latvijas kods. Latvija šodien, kas kopumā šogad skatītājiem piedāvās piecus stāstus par Latviju 2020. gadā.

Filma Pārceltuve stāsta pa Līgatnes pārceltuvi, kas no agra pavasara līdz rudenim pāri Gaujai ceļ gan vietējos iedzīvotājus un tūristus, gan nejaušus garābraucējos un mašīnas, bet reizēm - arī tukšumu. 12 pārceltuves kvadrātmetros atklājas laikmeta liecības: tūristi,  vietējie iedzīvotāji, mašīnas, dzīvnieki, pārcēlāji, ieradumi, sezonālā ikdiena, tradīcijas, svētki, negaidīti notikumi. Tāpat dzīve uz nelielās pārceltuves ļauj fiksēt arī laiku. Filma kalendārā gada laikā seko līdzi dzīvei uz prāmja, tādējādi veidojot 21.gadsimta sākuma stāstu par Latviju.

„Līgatnes pārceltuve jeb tas, ko mēs ģimenē un vietējā apkaimē saucam vienkārši par prāmi, ir man tuva jau no agras bērnības. Uz netālu esošo lauku māju mani vecāki brauca no Rīgas ar vilcienu, tad vietējo autobusu un, visbeidzot, pēc garākas pastaigas līdz Gaujai, pārcēlās tai pāri - mani padusē un pārtikas maisiem rokās. Deviņdesmitajos gados redzēju, kā pāri tika vesti ne tikai žiguļi un gājēji, bet arī kravas auto Kamaz un pat vidēja izmēra autobuss. Uz prāmja strādājuši vecie prāmnieki, kuru grumbas un ādas tonis jau tos padarīja par daļu no šīs koka un metāla konstrukcijas. Strādājuši arī jaunieši, kuri pa vasaru piepelnījušies. Tā arī man bija iespēja pirmo reizi pārvest kādu pāri. Lēnais un gada laikos ierobežotais pārbrauciens pāri Gaujai piespiež cilvēku "piebremzēt", pirms viņš atkal nokļūst uz šosejas vai lielveikalā. Filma skatītājam ļaus izjust gan šo laiku, gan cilvēka uztveres transformāciju, kas savā būtībā ir ļoti vienkārša - pārcelties pāri," norāda filmas režisors Pauls Ķesteris.

Prāmis pār Gauju Līgatnē ir vienīgā šāda tipa pārceltuve Baltijā. Prāmi veido divas kopā sastiprinātas laivas, uz kurām ir dēļu klājs. Pāri upei nostieptā trose neļauj prāmi aiznest pa straumi uz leju, bet no krasta uz krastu to pārvieto straumes spēks. Uz pārceltuves redzams neliels koka soliņš, lai arī pats pārcelšanās process no viena Gaujas krasta uz otru nav ilgāks par trim minūtēm. Pārceltuvi ierīkoja pēc 2. pasaules kara, kad  tika iznīcināti divi  tilti pār Gauju, taču mūsdienās tas  kļuvis par ikdienas pārvietošanās līdzekli.

Filmas operators ir Haralds Vecvagars, montāžas režisors Andris Grants, skaņu režisors Artis Dukaļskis, izpildproducente Anete Ruperte, producenti Inese Boka-Grūbe, Gints Grūbe. Filma tapusi sadarbībā ar Latvijas Filmu skolu. Filma veidota studijā Mistrus Media, kas līdz šim zināma arī ar filmām Spiegs, kurš mans tēvs, Turpinājums, Mans tēvs baņķieris, Ģenerālplāns,  Lustrum, Escaping Riga, Pasaules skaņa. Filma veidota LTV un VKKF programmas Latvija kods, kas izveidota pirms sešiem gadiem, ietvaros.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja