Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 8. oktobris
Aina, Anete

Uz Latvijas kinoekrāniem nonāk Nakašes un Toledano komēdija Grūts gads

No piektdienas, 11. oktobra, kinoteātros demonstrēs kases hita Neaizskaramie režisoru Olivjē Nakašes un Ērika Toledano jaunāko filmu Grūts gads

Reiz vaicāti, kur viņi iepazinās, režisors Olivjē Nakaše ļāvās atmiņām: tas noticis 1990. gadā, kad viņš bijis 17 gadus vecs un padzirdējis, ka vasaras nometnē ir kāds puisis, kurš runā par Vudija Allena filmām. “Es jau biju liels Vudija Allena fans,” viņš atzinās, un abi uzsākuši sarunu, kas turpinās vēl joprojām un ļāvusi radīt daudzas filmas. “Mēs bijām traki pēc kino,” Nakaše stāstīja, un šis trakums turpinās vēl joprojām. Tiesa, laika gaitā abu viedokļi kļuvuši atšķirīgāki, un tos viņi uztic arī saviem varoņiem, kas pārstāv visdažādākos sabiedrības slāņus, vecumu un intereses.

Olivjē Nakašes un Ērika Toledano vārdi lasāmi 13 kinodarbu radošās grupas sastāvā, un viņi veidojuši gan īsfilmas, gan seriālu (Ārstēšana, 2021-2022), gan, protams, pilnmetrāžas mākslas filmas. Par režisoru radošā tandēma lielo izlaušanos kļuva filma Neaizskaramie (2011), kas kļuva par vienu no visienesīgākajiem kinodarbiem Francijas kino vēsturē un pārliecināja ne tikai skatītājus, bet arī kino profesionāļus, kā arī uzbūvēja stabilus aktiera Omāra Saja (seriāls Lipēns, 2021-) karjera pamatus, tos nostiprinot ar Francijas nacionālo kino balvu Cēzars kā gada labākajam aktierim. Filma bija nominēta arī četrām Eiropas Kinoakadēmijas balvām un Holivudas Ārzemju preses asociācijas balvai Zelta globuss kategorijā Labākā filma ārzemju valodā.

Latvijas kinoteātros izrādītas arī Olivjē Nakašes un Ērika Toledano filmas Samba (2014, galvenajās lomās Omārs Sajs un Šarlote Geinsbūra), Tāda ir dzīve! (2017), kuras pirmizrāde notika Toronto Starptautiskajā kino festivālā, un Īpašie (2019) ar Vensānu Kaselu vienā no galvenajām lomām; filmu demonstrēja Kannu kino festivāla ārpuskonkursa programmā.

Nakašes un Toledano jaunākās filmas Grūts gads (Une année difficile) centrā ir divi mūsdienu kapitālisma upuri Alberts un Bruno, kuri, pieraduši tērēt daudz vairāk naudas, nekā māk sapelnīt, iestiguši dziļā parādu purvā, turklāt nav ne mazāko cerību, ka viņi no tā reiz izķepurosies. Bezmaksas čipsu un alus vilināti, vīrieši nolemj pievienoties vides aktīvistu kustībai, un, sākuši darboties šķietami labākas nākotnes vārdā, abi saprot, ka, lai sasniegtu kāroto, būs krietni jāpacenšas un šoreiz nepalīdzēs nekādi vecie stiķi. Vīrieši sirdis jau ir nolaupījis Kaktuss, diezgan fanātiska šīs vides aktīvistu grupas līdere, un absurdās situācijas, kurām pakļautas šīs trijotnes savstarpējās attiecības, spoguļo mūsdienu sabiedrības daļu, kas, ignorējot kapitālisma noteikumus, turpina/mēģina dzīvot bez mantiskiem statusa apliecinājumiem, laiku vada sarunās un cīnās par ideāliem.

Kā ierasts, arī filmas Grūts gads Olivjē Nakaše un Ēriks Toledano notikumus veidojuši, ar humoru miksējot dažādas tēmas, un tajā ieskanas gan sociāla kritika, gan nospriegojas romantiskas stīgas, gan notikumu attīstība atkarīga no politiskā pulsa, kas arī devis tās nosaukumu: “Šis bijis grūts gads” - ne reizi vien esam dzirdējuši politiķu Jaungada nakts uzrunās... Turklāt attiecību izklāstā režisori pievērsušies divām sižeta līnijām - gan attiecībām starp abiem galvenajiem varoņiem Albertu un Bruno, gan starp Albertu un Kaktusu.

Filmā Grūts gads galvenās lomas atveido Pio Marmaī un Džonatans Koens, kā arī jau Cēzaru saņēmusī aktrise Noemī Merlāna, kuras filmogrāfijā ir filmas Lēdijas portrets ugunī (2019), Tāra (2022) un Fotogrāfe (2023). Otrajā plānā finanšu konsultantu spēlē Kannās godalgotais aktieris un režisors Matjē Amalriks (Skafandrs un tauriņš, 2007). Filmas pirmizrāde notika Toronto Starptautiskajā kino festivālā, un no 11. oktobra to demonstrēs kinoteātros Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja