Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

8.aprīlī Rīgas Kino muzejā pirmizrāde filmai Pēckara gadi

Piektdien, 8.aprīlī plkst. 18 Rīgas Kino muzejā notiks pirmizrāde dokumentālajai filmai Pēckara gadi no dokumentālo filmu cikla Kino gadsimts Latvijā. Filmas autors Agris Redovičš, režisors Dāvis Sīmanis, producente Dzintra Geka.Filmas stāsts ir par to, ka Latvijas kino arī visskarbākajos Staļina režīma laikos tomēr bija spilgta un nepieciešama nacionālās kultūras izpausme.

Tā ir neatņemama mūsu kultūras vēstures daļa. Laikā pēc Otrā pasaules kara Latvijā jaunajai varai kino bija pati svarīgākā no mākslām. Sākās regulāra kino hronikas uzņemšana, kam bija jāatbilst tā laika ideoloģiskajām un estētiskajām prasībām. Pēckara gadi sakrita ar "mazfilmu" periodu. Visā PSRS uzņēma tikai nedaudz vairāk par 10 filmām gadā. Tāpēc līdz 1956. gadam Latvijā uzņēma tikai četras pilnmetrāžas aktierfilmas – Mājup ar uzvaru (1947), Rainis (1949), Uz jauno krastu (1955) un Salna pavasarī (1955). Katra no tām bija notikums vietējā kultūras dzīvē. Cilvēki priecājās redzēt uz ekrāna savus iemīļotos aktierus. Tas ļāva samierināties ar vēsturiskās patiesības pārveidojumiem filmās Rainis un Uz jauno krastu. Raini pirmajā rādīšanas nedēļā Latvijā noskatījās vairāk kā 25 000 skatītāju. Mākslinieks Viktors Šildknehts, režisors Rolands Kalniņš, aktrises Baiba Indriksone un Zigrīda Stungure filmā Pēckara gadi iepazīstina ar filmu tapšanas apstākļiem toreiz, kas brīžiem bija visai dramatiski.Filmā piedalās Rīgas kinostudijas laboratorijas darbiniece Larisa Čirkina, Rīgas hronikāli dokumentālo filmu studijas operators Visvaldis Frijārs, aktrise Baiba Indriksone, režisors Rolands Kalniņš, aktrise Zigrīda Stungure, montāžas režisore Margarita Surdeko, mākslinieks Viktors Šildknehts.Izmantoti Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva, Rīgas Kino muzeja un privāto krājumu materiāli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Klajā nācis Chris Noah jaunākais singls un albums

Klajā nācis dziedātāja Chris Noah jaunais albums Atvadas nav skumjas, ja zinām, ka drīz tiksimies, kas radīts 80. gadu popmūzikas stilā. Sony Music Entertainment paspārnē izdotajā albumā apkopotas 10 ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja