Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Annu Kareņinu Krievijā gan peļ, gan slavē

Britu režisora Džo Raita filma Anna Kareņina, kas skatāma arī uz Latvijas kinoekrāniem, jau paguvusi izpelnīties neviennozīmīgu vērtējumu Krievijā. Kritiķi to gan peļ, gan slavē. Tikmēr, kā liecina žurnāla Variety Krievijas izdevuma dati, kopš 10.janvāra, kad filmu demonstrē Krievijā, tā jau nopelnījusi vairāk nekā 4,7 miljonus dolāru (2,5 miljonus latu).

"Jau no pirmās minūtes skatītājs iegrimst pārmērībās," uzskata Boriss Nelepo no žurnāla Afisha, piebilstot, ka "nepārtrauktā dekorāciju mainīšanās ir filmas vienīgais triks un cirka numurs".

Kinokritiķi arī norādījuši uz vairākām muļķīgām kļūdām filmā, piemēram, aristokrātu Levinu, kurš Holivudas ekranizācijā mitinās zemnieciskā koka būdā. "Tās ir divas stundas pilnīga absurda. Filma nav slikta, ja to skatās kā komēdiju," vēsta komentārs Komersant mājaslapā.

Krievu mediji arī nopēluši galvenās lomas tēlotājas izvēli, izsakoties, ka "Keira Naitlija Annas Kareņinas lomai ir piemērota tikpat ļoti kā biogrāfiskai filmai par Merilinu Monro." Kāds komentētājs radiostacijas Echo of Moscow  raksta: "Kareņina bija apaļīga tāpēc, ka mīlēja dzīvi un tās sniegtās baudas, kā arī bija māte."

Pilnīgi pretējs viedoklis lasāms Rossijskaja Gazeta mājaslapā publicētajā Valērija Kičina blogā - šis kritiķis uzskata, ka tieši Lielbritānijā tapusi labākā Annas Kareņinas versija. "Toma Stoparda un Džo Raita versija apsteigusi visas man zināmās Annas Kareņinas ekranizācijas - tieši tādēļ, ka viņi pret šo šedevru izturējušies ļoti brīvi. Raita šokējošais lēmums parādīt Krievijas sabiedrību kā nebeidzamu teātri, kur katrs spēlē viņam atvēlēto lomu, uzreiz atņem vilinājumu kaut ko salīdzināt, meklēt kādas neatbilstības romānam. Filmu var skatīties tā, it kā ne šis stāsts, ne tā fināls nebūtu zināms.

Raits ir paveicis galveno, pilnībā uz ekrāna iemiesojot Šekspīra principu "All the world’s a stage" un ieslēdzot skatītāja iztēli, tādējādi skatītāju padarot par notiekošā līdzdalībnieku. Iztēle iedarbina emocijas. Mēs labi zināmo sižetu sākam radīt no jauna, un no jauna to arī pārdzīvojam."

Visu recenziju var izlasīt šeit:

Krievijas portāla snob.ru aptaujas rezultāti liecina, ka Naitlija ir otrā labākā Annas Kareņinas atveidotāja uzreiz pēc krievu aktrises Tatjanas Samoilovas. Lomu spēlējušas arī kinozvaigznes Grēta Garbo, Vivjēna Lī un Sofija Marso.

Pagaidām nav pieejami oficiālie dati, cik cilvēku filmu noskatījušies Latvijā, taču portālā kinokino.lv apkopotā informācija liecina, ka pirmajā izrādīšanās nedēļā Anna Kareņina pulcējusi gandrīz 6000 skatītāju, dodot pamatu domāt, ka šī filma kļūs par vienu no gada sākuma skatītākajām filmām.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja