Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

National Geographic piedāvā aizceļot kosmosā

Pirmdien, 10.martā, kanālā National Geographic pirmizrādi piedzīvos populārzinātnisko raidījumu cikls Kosmoss – Visuma odiseja (Cosmos: A Spacetime Odyssey), kas ļaus ikvienam pietuvoties kosmosa noslēpumiem, padziļināt izpratni par visuma evolūciju un cilvēku vietu šajā grandiozajā stāstā.

Lielais sprādziens, evolūcijas teorija, dzīvības izcelšanās, dinozauru izmiršana, Saules un kosmosa mistērijas - tā ir tikai daļa no tēmām, kuras aplūkos 13 jaunā cikla sērijās, informēja Fox International Channels (FIC) sabiedrisko attiecību konsultants Kārlis Bikšus.

Tiem, kuriem raidījuma nosaukums atsauc atmiņā leģendāro režisora Stenlija Kubrika filmu 2001: Kosmosa odiseja gan nāksies vilties, jo nekas daudz, protams, neskaitot kosmosa tematiku, abus šos produktus nesaista. Tomēr tas nemazina apstākli, ka kosmoss jebkurā tā iekarošanas formā pašlaik ir modē (pārskaitiet filmas Gravitācija saņemtās Oskara balvas). ASV Kinoakadēmijas balvu National Geographic jaunā raidījuma kontekstā var pieminēt arī tāpēc, ka viens no tā producentiem ir amerikāņu jokdaris, animācijas seriālu Family Guy, American Dad, kā arī filmas par nepieklājīgo lāci Tedu "tēvs" Sets Makfarlens, kurš raidījuma reklāmas rullītī sola kosmosa iepazīšanas sāgu pārvērst par visnotaļ izklaidējošo pasākumu. Visuma odiseja pirmā sērija pierāda, ka tas ir populārzinātnisko raidījumu tradīcijas paraugstunda.

"Mēs gribam stāstīt, kāpēc zinātne un zināšanas par zinātni ir svarīgas ikvienā demokrātiskā valstī, kā tās ietekmē mūsu dzīvi un maina domāšanu. Mēs gribam iekvēlināt ikvienā cilvēkā mītošo izziņas kāri," stāsta raidījuma vadītājs ASV astrofiziķis Nīls Degrass Taisons. Viņš atklāj, ka raidījums pirmām kārtām izgaismos Visuma pamatfaktus, izmantojot intriģejošu salīdzinājumu, -  ja Visuma veidošanās ilgumu var salīdzināt ar vienu kalendāro gadu, cilvēks šajā laika nogrieznī parādījās vien 31. decembra pēdējās minūtēs, Jēzus septiņas sekundes, bet Muhameds - četras sekundes pirms pusnakts.

Pasaules auditorijai šī nebūs pirmā saskaršanās ar Kosmosu. Jaunā raidījumu sērija ir turpinājums 1980. gados uzņemtajai dokumentālo filmu sērijai, kuras galvenais varonis bija Karls Sagans - ASV astronoms un astroķīmiķis, kurš aizrāvās ar zinātnes popularizēšanu un zinātnisko fantastiku. Viņa vadītais amerikāņu sabiedriskās televīzijas  (PBS) projets Cosmos: A Personal Voyage ar kosmosa tēmu aplipinājis skatītājus visā pasaulē, kļūstot par vienu PBS populārākajiem raidījumiem.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja