Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Andreja Tarkovska mēnesi atklās ar izstādi Rīgas Kino muzejā

No 20. novembra Rīgas Kino muzejā būs apskatāma izstāde Spogulis spogulim. Veltījums Andrejam Tarkovskim, informē Kinomuzeja pārstāvji.

Ekspozīcija ir pasaulslavenā krievu režisora Andreja Tarkovska hrestomātiskā darba Spogulis (1975) grafiska interpretācija ukrainā dzimušā dāņu mākslinieka Sergeja Svjatčenko (Sergei Sviatchenko) darbos – fotokolāžās. Mākslinieks par savu darbu iedvesmas avotu izmantojis filmu, strādājot līdzīgā strukturālā piegājienā, tādējādi jēdzienam "spogulis" piešķirot vēl vienu – intertekstualitātes slāni. Darbos redzami gan Tarkovska filmas oriģinālie tēli, gan mākslinieka laikmetīgā interpretācija.

Būtiski, ka Svjatčenko precīzi reflektē par Tarkovska kino un jo īpaši filmas Spogulis centrālo tēmu – laika uztveri, pagātnes un sapņa izvērsumu mākslā – kino valodā. Turklāt  Svjatčenko darbiem piemīt sapņu nekontrolējamā, neizskaidrojamā daba un psiholoģiskas provokācijas potenciāls.

"Mana iecere šajā ekspozīcijā ir izveidot saikni starp fragmentiem, kas atrodas mūsu apziņas un zemapziņas telpā un parādīt, cik nozīmīgi šie jūtu uzliesmojumi ir mūsu eksistencē. Tie mūs baro emocionāli un piesātina mūsu iztēli." (S.Svjatčenko)

Sergejs Svjatčenko ir Ukrainā dzimis mākslinieks un arhitekts, kurš šobrīd dzīvo un strādā Dānijā. Kopš 1990.gada viņa darbi izstādīti personālajās un grupu izstādēs Eiropā, Kanādā un ASV. Mākslinieks galvenokārt strādā fotogrāfijā, video, instalācijā un glezniecībā.

Tarkovska mēnesi Rīgā papildinās arī Tarkovska filmu programma k/t Splendid Palace (kinolektorija Tas, ko tu nedrīksti nezināietvaros 20.11.2012.- 11.12.2012.) un Tarkovska polaroīd-fotogrāfiju kamerizstāde ciklā Kafejnīcas lieta kim? Laikmetīgās mākslas centra pirmā stāva restorānā Kitchen, kur 21.novembrī notiks mākslas profesionāļu diskusija par Tarkovska uztveri mūsdienās.

Tarkovska mēnesis Rīgā simboliski atzīmēs ģeniālā režisora 80. dzimšanas dienu un pārskatīs un aktualizēs viņa darbu uztveri mūsu laikā.

Papildus informācija par pasākumu norisi: www.kinomuzejs.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja