Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Baltijas jūras dokumentālo filmu forums. Dokuments kā cilvēku pieredze

Katru Jauno gadu pēc ciemošanās Kremlī pieci tūkstoši bērnu nonāk Katedrāles laukumā. Soļojot policijas apsargātā iežogojumā ap milzīgu Jaunā gada egli, viņi gaida, kad pakaļ atnāks vecāki. Lērums mazuļu, tikpat daudz vecāku, milzums komisku, absurdu un histērisku reakciju… (Krievijas filma Apļi kvadrātā).

XX gs. 60. gadu vidū Indonēzijā tika iznīcināti simtiem tūkstošu iedzīvotāju. Masu slepkavas joprojām ir pie varas un lepni par saviem varoņdarbiem. Sirreāli krāšņā, bet šaušalīgā filma _Nogalināšanas anatomija _ir stindzinošs ceļojums slepkavu atmiņās, iztēlē un prātā - nebijis izaicinājums globālās sabiedrības priekšstatiem par cilvēciskumu.

No 4. līdz 8. septembrim notiks Nacionālā kino centra organizētais 17. Baltijas jūras dokumentālo filmu forums, kas 2012. gada labāko dokumentālo filmu programmā piedāvās cilvēciskās pieredzes un emocionālās atmiņas kaleidoskopu.

Jauns amerikāņu puisis dodas ceļojumā uz Indiju, nenojaušot, ka viņa dzīve pārvērtīsies uz visiem laikiem. Rokijs kļūst par audzinātāju bērnunamā, kura iemītniekiem ir HIV vīruss. Talantīgi iemūžinātiem, gleznieciskiem momentiem bagātā filma Asins brālis ir brīnišķīgs stāsts par mīlestību, kas spēj stāties pretī dzīvības un nāves trauslās robežas izaicinājumam un vēsta par cilvēka spēju atrast dzīves jēgu.

Ko pastāstīt par sevi un kādas dzīves mācības atstāt savam jaundzimušajam dēlam, ja 33 gadu vecumā esi atklājis ģenētiski pārmantojamu, neārstējamu un strauji progresējošu kustību neironu saslimšanu? Ko nozīmē audzināt zīdaini un vienlaikus rūpēties par vīru, kuru nenovēršami zaudēsi? Kā rakstīt blogu par nāvējošu slimību? Filma - dienasgrāmata, kas seko ar paskarbu humoru apveltīta britu arhitekta Nīla pēdējam dzīves gadam. Apbrīnojams gara spēks, aizkustinošs līdzcilvēku atbalsts un daudz atklātu pārdomu par dzīves un laika vērtību. Šie skaudrie stāsti - dāņu/britu dokfilmā Es elpoju.

Stāsts par jauniem zviedru puišiem - kiberpankiem, kas radījuši pasaules lielāko failu apmaiņas vietni internetā - The Pirate Bay. Par autortiesību pārkāpumiem viņus apsūdzējusi Holivudas filmu studija. Filma seko pretrunīgi vērtētajai starptautiskajai tiesas prāvai 2009. gadā, ļaujot skatītājiem iepazīties ar trīs talantīgu brīvdomātāju dzīvi away from keyboard jeb bezsaistē, ārpus interneta, un viņu cīņu pret lielāko industriju pasaulē - medijiem. Tāds ir Zviedrijā tapušās filmas The Pirate Bay: Bezsaistē stāsts.

Sāmu režisores Katjas Gaurilofas četrus gadus rūpīgi vāktas, nereti skaudras, bet arī fascinējoši skaistas "dzīvās pastkartes" no valstīm, ražotnēm un strādniekiem, kuru gatavoto produkciju pērkam Eiropas veikalu plauktos. Lai iepazītos ar ļaudīm - zobratiņiem pasaules globālajā pārtikas ķēdē - un uzklausītu ikdienā nedzirdamos likteņus un sapņus. Par to filma Fasētie sapņi.

Visbeidzot - Tēvs. Apliecinājums neizsīkstošam dzīves sparam - neticami sirsnīga Marata Sargasjana filma, kas, iespējams, mainīs jūsu stereotipus par laimīgu ģimeni. Tēvs vēsta par vienu no Padomju Savienības krāpniekiem, kurš savulaik vairāk nekā miljona rubļu vērtībā aptīrījis valsts iestādes un revolucionāri plānojis šķērsot dzelzs priekškaru, nolaupot lidmašīnu. Pēc 20 dažādos cietumos pavadītiem gadiem pensionārs Vids Zenons Antonovs kopā ar sievu dzīvo Lietuvas laukos un audzina kuplu bērnu pulciņu.

Otro reizi foruma vēsturē filmas tiks rādītas ne tikai Rīgā, bet arī Valmierā, Jēkabpilī un Liepājā, turklāt biļetes cena reģionos tikai Ls 1. Skolēni, studenti, pensionāri un kino profesionāļi, uzrādot apliecību, aicināti apmeklēt Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma pasākumus bez maksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja