Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Baltijas pērles izlase: Medības

Dienas kritiķi šajā un nākamajā nedēļā pieteiks savu lielisko piecnieku – festivāla Baltijas pērle labākās filmas, kas tiks demonstrētas Rīgā no 14. līdz 25. septembrim.Baltijas pērles filmas izvēlas Normunds Naumanis.*Medības * ***Dānija. 2012. 109 min. Režisors Tomass Vinterbergs. Lomās Madss Mikelsens, Tomass Bo Larsens, Annike Vederkopa Jauneklīgais dāņu skaistulis Vinterbergs pats varētu būt aktieris, tomēr tieši viņš kopā ar Larsu fon Trīru sacerēja teorētisko bāzi Dogmai – kinokustībai, ar kuras zīmolu mazā Dānija atkal kļuva par kinolielvalsti pasaules kinematogrāfa kartē.

Vinterbergs uzņem sociāli provokatīvas filmas un aizskar sabiedrības tabu zonas vissmalkākajās vietās – intīmajās. Tā notika ar viņa leģendāro, daudzkārt festivālos apbalvoto filmu Svinības/Festen, kurā Vinterbergs purināja ārēji visnotaļ labklājīgas ģimenes baisos skeletus skapī, incestu ieskaitot, līdzīgu tēmu – bērni un ieroči kā seksa rotaļlietas – aizskāra ar Manā dārgajā Vendijā. Bet līdz šoka baltkvēlei Vinterbergs nebaidās doties filmā Medības, preparējot tagad tik modīgu, masu medijos apzelētu, kaut ļoti drūmu tēmu kā pedofilija. Turklāt šis nav politkorekts stāsts par nabaga mazgadīgajiem seksuālās varmācības upuriem (jo upuru, kā izrādās, nemaz nav), jo Tomasa Vinterberga sacerētā gadījuma centrā ir bērns nelietis, kurš melo, ka ir kļuvis par vīrieša uzmācības objektu.

Režisors nemaz neslēpj faktu, ka filmas galvenais personāžs – skolotājs (izcila Madsa Mikelsena loma un pelnīta balva labākajam vīriešu lomas tēlotājam Kannās) – ir nevainīgs. Jautājums ir cits – vai nevainīgie bērnu meli un fantāzijas reizēm nenes lielāku postu, saskaroties ar realitāti –pieaugušo pasauli, kurā gatavība ticēt šādiem pikantiem meliem ir kā cilvēku – zvēru – sabiedrības dabiskā kāre pēc sensācijas, pat ja tas notiek provinces miestā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja