Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

"Berimora kino" ceturtdien demonstrēs animācijas filmu "Žila Verna teiksmainā pasaule"

Vienīgajā seansā ceturtdien, 9.aprīlī plkst. 19 kinoteātrī "Rīga" bērnu filmu festivāla "Berimora kino" ietvaros tiks demonstrēta izcilā čehu animatora karela Zēmana filma "Žila Verna teiksmainā pasaule", informē projekta vadītāja Līga Austriņa. Biļetes cena - Ls 1,50.

"Žila Verna teiksmainā pasaule"( Čehija, 1958.) ir veidota pēc Žila Verna stāstu motīviem. Profesors Roks kopā ar savu asistentu strādā pie jaunas vielas izstrādāšanas. Kādu nakti abus zinātniekus nolaupa pirāti, kuru līderis grāfs Artiga piedāvā profesoram dāsnu finansējumu un modernu labaratoriju, lai viņš var pabeigt savu darbu jaunās sprāgstvielas izveidošanas. Zinātniekam tas liekas pārāk labs piedāvājums, lai no tā atteiktos, taču viņa asistents noprot pirātu ļaunos nolūkus, kādēļ arī tiek turēts gūstā, kamēr profesors sāk darbu grāfa Artigas pilī, kas atrodas vulkāna krāterī.

Izcilais čehu animators Karels Zēmans, kuru mēdz salīdzināt ar franču agrīnā kino ģēniju Žoržu Meljesu, bija apveltīts ar bagātīgu fantāziju, milzīgām darbaspējām, un, kas nav mazāk būtiski, labu humora izjūtu. Viņa filmas, tapušas laikposmā no 40-to otrās puses līdz 80-jiem, ar savu fantāzijas lidojumu un meistarību spēj pārsteigt skatītājus vecumā no 6 līdz 100 gadiem un iedvesmot citus kino veidotājus vēl mūsdienās. Atsauces uz Zēmana filmām varat atrast kā Terija Giljama (Barona Minhauzena piedzīvojumi, 1988), tā arī Vesa Andersona (Ūdensdzīve ar Stīvu Zisū, 2004) filmās. Karels Zēmans, izmantojot samērā vienkāršus tehniskos paņēmienus, panāca savam laikam pārsteidzoši inovatīvus speciālos efektus, lai atveidotu zemūdens pasauli( ko vērti ir kaut vai zemūdens velosipēdi!), vai zēnus, kas rāpjas pāri Juras laikmeta dinozauram. Viņa filmās jūtama spēcīga Viktorijas laikmeta gravīru ietekme, un varoņi, kas pārvietojas animētajā vidē, bieži ir kā izkāpuši no Žila Verna grāmatu ilustrācijām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja