Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Būs pirmizrāde Jāņa Vingra filmai “Pēdējais Lāčplēsis”

25.februārī – apmēram trīs gadus pēc pirmā kadra uzņemšanas -, pirmizrādi beidzot piedzīvos Jāņa Vingra īsfilma “Pēdējais Lāčplēsis”, kura savulaik izraisījusi karstas diskusijas gan par iespējamu valsts tēla graušanu, gan iespējamu politisko cenzūru. Īsfilmu no 26.februāra izrādīs kinoteātrī “Rīga”.

Kā portālam Diena.lv atzina īsfilmas režisors, tas ir nebijis precedents, kad 23 minūšu garai filmai tiek atvēlēts vesels seanss un tā netiek “piekabināta” kādai garākas hronometrāžas filmai. Biļešu cena uz seansu – Ls 1,50.Lai arī sākotnējo finansējumu 45 tūkst.latu apmērā filmas veidotāji “Eho studija” no Nacionālā kino centra saņēma, tomēr 2008.gadā finansējums filmas turpināšanai vairs netika piešķirts. NKC norādīja, ka finansējumu nepiešķīra vājās mākslinieciskās kvalitātes dēļ, tomēr J.Vingris pauda bažas, ka īstais iemesls esot politiskā cenzūra. Kā "Diena" rakstīja iepriekš, Tautas partijas frakcijas vadītājs Māris Kučinskis savulaik norādījis - filma "Pēdējais Lāčplēsis" graujot valsts tēlu. "Nepārprotami šajā filmā parādījās (bijušais premjers) Kalvītis," apgalvojis M.Kučinskis, piebilstot - "Kāda tur māksla - pielikt premjeram šņukuru?'"Tomēr filma tika pabeiga ar pašu spēkiem –filmēšanas grupa strādājusi par brīvu, minimālu samaksu par darbu saņēmuši tehniskie darbinieki, atklāja J.Vingris. Atbalstījuši arī filmu studija “Kuba” un Rīgas Kinostudija, neprasot samaksu par tehnikas un telpu īri. “Dabūju samaksāt arī no savas kabatas,” atklāja J.Vingris.“Lāčplēsis beidzot nāk ārā no Daugavas, taču sastopas ar nemīlīgu vidi, kur valda Dr.Šņukurs,” īsfilmas sižetu atklāja J.Vingris. Lāčplēsis sastopas ar “labajiem tēliem”- Raini, Sprīdīti, Antiņu un citiem, kopīgiem spēkiem viņi stājas pretī Dr.Šņukuram boksa ringā. Kā uzsvēra J.Vingris, labie tēli ir kultūras pārstāvji.


“Uzskatu, ka filma ir vēl aktuālāka kā brīdī, kad tika sākta tās uzņemšana,” pārliecināts ir režisors, norādot, ka vienīgais veids, kā panākt labāku situāciju, ir kopīgiem spēkiem stāties pretī “sliktajiem”.

Filmā galvenās lomas attēlo pazīstami aktieri. Aiz Dr.Šņukura maskas slēpjas Guntis Pilsums, savukārt Lāčplēša tēlā iejutīsies aktieris un režisors Mārtiņš Eihe. Pārējās lomās – mūziķis Kārlis Būmeistars jeb Kaža, stiliste un modele Dana Dombrovska, kā arī profesionāli aktieri – Aleksandrs Radzevičs, Valmieras Dailes teātra aktieri Agris Māsēns un Dace Eversa, kā arī Juris Strenga un Indra Burkovska.




Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

SKATIES VĒL

Ar filmas "Pēdējais Lāčplēsis" reklāmas rullīti var iepazīties šeit.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja