Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Dita Rietuma un Daira Āboliņa „Baltijas pērlē” stāstīs par kino vēsturi.

„Baltijas pērle” turpina iepriekšējos gados aizsākto festivāla programmas pārveidi un pilnveidošanu, un festivāla organizatori patiesi priecājas, jo ir pārliecinājušies, ka izvēlētais ceļš atbilst publikas gaidām - daudziem jauniem sinefiliem un “Baltijas pērles” piekritējiem nenāksies no jauna izgudrot velosipēdu.

Pārvērtības lielā  mērā noteica nepieciešamība, jo izkristalizējās skumja atziņa - katra nākamā kinoskatītāju paaudze ierodas ar milzīgiem baltajiem plankumiem savās zināšanās par kinomākslu.

Lai skatītāji neapmaldītos pagātnes un tagadnes kino labirintos, festivāls uzaicinājis pazīstamas kinokritiķes - Ditu Rietumu un Dairu Āboliņu – sarīkot nelielu ekskursu kino vēsturē, akcentējot 2009. gada „Baltijas pērles” pamattēmas. Pirms vairākiem seansiem skatītāji varēs noklausīties aizraujošas ievadlekcijas.

Pirmais kinostāsts paredzēts 10. septembrī plkst. 17:15 Rīgas Kongresu Nama Mazajā zālē  – viena no labākajām gangsterfilmām kinematogrāfijas vēsturē - „Vētrainie divdesmitie” – atzīmē 70 gadu jubileju. Mūsdienās tā ieguvusi jaunu skanējumu, jo kalpo kā ilustrācija dzīvei Krievijā deviņdesmito gadu sākumā. Džeimss Kegnijs ģeniāli atveidojis noziedzīgās pasaules karaļa augšupeju un krišanu, bet Hamfrijs Bogarts nospēlējis vienu no savām labākajām lomām.

14. septembrī plkst. 17:00 Daira Āboliņa stāstīs par poļu kinematogrāfijas klasiķa Andžeja Vajdas daiļradi un viņa jauno filmu „Smaržīgā kalme”, kas atzinīgi novērtēta Berlīnes kinofestivālā.

Kinolekcijas notiks arī  pirms citām filmām: „Pupursārtā imperatore” (par Marlēnu Dītrihu un viņas Pigmalionu – dižo vācu kinorežisoru Jozefu fon Šternbergu), „Tas notika kādā naktī” („Oskarots” darbs ar Holivudas leģendām Klārku Geiblu un Klodetu Kolbēru), kā arī „Sabiedrības ienaidnieks” (skatītājiem būs iespēja salīdzināt šo filmu ar klasiskā stāsta par Dž.Dilindžeru jauno versiju - Maikla Manna „Sabiedrības ienaidnieki” / „The Public Enemies” (2009), kurā galveno lomu atveido Džonijs Deps).

Festivāls piedāvā noskatīties arī unikālu kinodarbu „Atcerieties! Stāsts par Warner Bros”, kura pirmizrāde notika Kannu kinofestivālā. Neviena cita filma kino vēsturē nevar lepoties ar tik kuplu zvaigžņu skaitu: Erols Flinns, Olīvija de Hevilenda, Lorēna Bekola, Hamfrijs Bogarts, Džoana Kroforda, Džeimss Kegnijs, Beta Deivisa, Mervins Lerojs, Alfrēds Hičkoks un citi. Viņi sapulcināti, lai nosvinētu studijas „Warner Brothers” 85 gadu jubileju. Tā ir viena no lielākajām Holivudas kinoimpērijām, kurā katrs no minētajiem aktieriem reiz kļuvis par zvaigzni. Šādu zvaigžņu mirgu vienā uzņemšanas laukumā noorganizējis slavenais kino vēsturnieks, kinokritiķis un žurnālists Ričards Šikels, bet par studiju un filmām stāsta Klints Īstvuds un Mārtins Skorsēze. Filmas seansi 13. un 19. septembrī kinoteātrī „Rīga”. Tulkojumu latviešu valodā veiks LU asociētais profesors Moderno valodu fakultātes Literatūras un kultūras nodaļā, kino zinātnieks Viktors Freibergs, bet krievu valodā – kinokritiķe Marina Ovsjaņņikova. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja