Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Džulī un Džūlija

Merilas Strīpas dzirkstošais talants padara filmu Džulī un Džūlija par patīkamu piedzīvojumu.

Reiz dzīvoja Džūlija Čailda (1912-2004) - sieviete, kura mainīja amerikāņu uzskatus par kulināriju. Šī augumā raženā dāma pēckara gados cītīgi studēja vissmalkākos franču kulinārijas noslēpumus, lai pēcāk izdotu pirmo franču pavārgrāmatu angļu valodā un ar savām zināšanām kulināri audzinātu publiku regulārās TV pārraidēs un šovos.

Reiz, gan daudzus gadus vēlāk, dzīvoja Džulī Pauela - čakla interneta blogotāja, kura cītīgi pierakstīja savas gaitas, īstenodama praksē Džūlijas Čaildas pavārgrāmatu Mastering the Art of French Cooking (1961). Viņas uzstādījums 365 dienās apgūt un īstenot 524 Džūlijas Čaildas receptes tiešām ir varoņdarbs, kas ir sīkas dokumentēšanas vērts.

Reiz dzīvoja Nora Efrona, amerikāņu scenāriste un režisore, dāma vēlos sešdesmit, kuras Holivudas karjerā ir vairākas romantiskas komēdijas - īstas pērles (Kad Harijs satika Salliju, Bezmiegs Sietlā, Jums pienācis pasts u.c.). Un tieši Norai Efronai ienāca prātā likt satikties šīm dāmām - Džūlijai Čaildai un Džulī Pauelai -, kuras rosās dažādās desmitgadēs un kuru "liktenīgo sakaru" nodrošina neba laika mašīna, bet receptes - franču virtuves noslēpumi, ko abas apgūst, personīgo ambīciju dzītas.

Retai no pēdējā laika "romantiskajām komēdijām", ja uz Džulī un Džūliju var attiecināt žanra apzīmējumu, kas ierasti sola romantisku, heteroseksuālu intrigu un laimīgu finālu, amerikāņu kritiķi ir dziedājuši tik dedzīgas slavas dziesmas. Jūsma ir saprotama. Šķiet, nav tāda materiāla, ko Merila Strīpa pieskaroties neprastu pārvērst zeltā. Vēl jo vairāk - šī aktrise, kurai pieder oskarnomināciju rekords (13 Oskara nominācijas plus divi Oskari!) un kura droši dēvējama par Holivudas izcilāko dramatisko aktrisi, pēdējos gados ir parādījusi pigu tradicionālajiem priekšstatiem, ka komerciālā Holivuda necieš novecošanu, ka neciena aktrises gados, nepiedāvājot tām jēdzīgas lomas, un tamlīdzīgi. Protams, par radikālu pavērsienu kļuva M.Strīpas triumfs modes aizkulisēm veltītajā filmā Sātans Pradas brunčos, kurā viņa virtuozi izspēlēja "modes kantora" dēmonu un dievieti vienlaikus. (Zinātāji vilka paralēles starp Strīpas varoni "sātanu, kas Pradas brunčos" un reālo amerikāņu Vogue redaktori Annu Vintūru. Jāsaka, pasaulē ķinīšos skatāmā aizraujošā dokumentālā filma par pašu Annu Vintūru Septembra numurs/The September Issue tikai vēlreiz apliecina Strīpas virtuozitāti.) Turpinājums Merilas Strīpas komercuzvaru gājienā bija ņiprā Mamma Mia!, kurā aktrise īstenoja savu senu sapni un arī dziedāja. Protams, to visu jūs zināt, tālab par Merilas Strīpas sarīkotajiem svētkiem Džulī un Džūlijā nav ne mazāko šaubu. Jāsaka, savās pozīcijās - XXI gadsimta virtuālās stenogrāfistes un kulinārijas censones lomā - labi turas arī Eimija Edamsa, jauna aktrise ar divu Oskara nomināciju ierakstu CV, arīdzan spējīga savienot gan komisku muzikalitāti (Eimijas Edamsas "izlaušanās" loma bija pasaku filma Apburtā), gan askētisku dramatismu - kā šā gada filmā Šaubas.

Režisore un filmas scenāriste Nora Efrona apzinās, kāds zelts ir viņas rokās, un savām divām aktrisēm "Džūliju" lomās pievērš uzmanību daudz dāsnāk nekā abu filmas varoņu likumīgajiem, bet ne īpaši izteiksmīgajiem laulātajiem draugiem, kuriem gan "Džūliju" dzīvē, gan filmā ierādīta otra būtiskākā vieta pēc kulinārijas. Kaut īsti ar lomas daudzplākšņainību nevar lepoties neviens no viņiem - vinnē Džūlijas Čaildas laulenis. Savu sievu absolūti dievinošā kunga lomā ir trāpīgais raksturotājs Stenlijs Tuči (arī no filmas Sātans Pradas brunčos).

Nenoliedzami Džulī un Džūlijai Latvijā būs labi kases panākumi, tā droši iesakāma mammām, draudzenēm un meitām - kulinārijas tēma vienmēr ir aktuāla, turklāt divu labu Holivudas aktrišu "virtuālais sakars", pateicoties kulinārijas noslēpumiem, un raitā "lēkāšana" starp mūsdienām un pagātni piedāvā krietnu devu oriģinalitātes tik pliekanajā Holivudas romantisko komēdiju straumē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja