Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Foto: Ziedoņa muzejs atzīmē Ērika Hānberga un Imanta Ziedoņa draudzību

Draugu un laikabiedru – Ērika Hānberga un Imanta Ziedoņa – deviņdesmitgades svinot, Rīgas Latviešu biedrības namā Ziedoņa muzejs atklāta grāmatu Amizantais? Katram savs Imants Ziedonis kopā ar grāmatā publicēto stāstu autoriem.

Ēriks Hānbergs ir bijis blakus Ziedoņa muzeja dzimšanai un ir muzeja Uzticības padomes biedrs. Viņš ir plaši zināms un atpazīstams kā mūžīgi jauneklīgs un vienmēr optimistisks rakstnieks, kurš šogad maijā, tāpat kā Imants Ziedonis, svinēs savu deviņdesmito dzimšanas dienu.

Hānberga kungs muzeja komandai stāstījis, kā ar Imantu Ziedoni iepazinušies jauno autoru seminārā 20. gadsimta vidū, kad abi paralēli darbojušies lauku publicistiskas nozarē un kad piecpadsmit gadu garumā apbraukājuši lauku sētas Latvijas Kultūras fonda rīkotajos konkursos.

Ziedoņa un Hānberga pazīšanos un draudzību stiprinājusi abiem diagnosticētā tuberkuloze, ko ārstējuši, nereti būdami kopā kādā sanatorijā.

Pirms nedaudz vairāk nekā desmit gadiem Ēriks un Imants vienojušies, ka dzimšanas dienas varētu svinēt kopā, jo abi ir vienā gadā un vienā mēnesī dzimuši. Noruna bijusi ļoti skaista, bet Imants drīz devies mūžībā, un Ēriks Hānbergs nolēmis nesvinēt nemaz. Laikam ejot, lietas sastājušās tā, ka deviņdesmit gadi abiem kungiem atzīmējami ar kopīgu grāmatu.

Ērika Hānberga un Ziedoņa muzeja kopīgais projekts – grāmata Amizantais? Katram savs Imants Ziedonis – ir dāvana Imantam Ziedonim apaļajā jubilejā. Grāmatas tapšanā piedalījies arī mākslinieks Aivars Vilipsons (Vilipsōns), dizainere Anete Krūmiņa un redaktore Gundega Blumberga. No grāmatas attīstīta arī izstāde divās daļā ar nosaukumu Es atkal neatvados, kur viena, ceļojošā daļa, līdz 31. maijam apskatāma Rīgas Latviešu biedrības nama foajē. Savukārt izstādes Es atkal neatvados otrā daļa brīvi pieejama 24/7 Ziedoņa muzeja galerijā, Sporta 2 kvartālā, Rīgā.

"Šī grāmata ir kā dāvana, protams, pirmām kārtām Imantam Ziedonim un Ērikam Hānbergam kopīgajā deviņdesmitgadē, tomēr arī mums, tiem, kas par Imantu Ziedoni joprojām interesējas un meklē dzejnieka neizskaidrojami spēcīgās personības noslēpumu. Mēs pateicamies Ērikam Hānbergam par iespēju notvert vēl to Imantu Ziedoni, kādu Ēriks ir saredzējis," pauž Ziedoņa muzeja vadītāja Rūta Šmite.

Grāmata Amizantais? Katram savs Imants Ziedonis pieejama grāmatu veikalos visā Latvijā un Imanta Ziedoņa fonda Viegli internetveikalā mājaslapā www.fondsviegli.lv.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja