Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Jaungada nakts

Ņujorkā dzīvo, strādā, mīl, cieš, mirst vai nule kā ierodas tik dažādi spilgti sociālie tipāži, ka galva griežas, - spēj tik tos aprakstīt

Holivudas atsaucība kopā ar visas pasaules darbaļaudīm kolektīvi svinēt gada nozīmīgākos svētkus rokrokā sader ar teicamu biznesa aprēķinu. Uzminiet, kuru filmu decembrī Jaunā gada gaidās izvēlēsies apmeklēt no pirmssvētku šopinga drudža pārguris «vidējstatistiskais pilsonis» kopā ar sievu/vīru/ģimeni/partneri (iespējamas variācijas), ja vēl tajā filmā tiek piesolīti daudzi pazīstami, populāri un pat ļoti slaveni aktieri? Pareizi - filmu par «doto tēmu» un obligāti - labam noskaņojumam, filmu Jaungada nakts/New Year's Eve!

Tāpēc nav jābrīnās, ka atkal tapis Holivudas svētku kinosuvenīrs, šoreiz par Jaungada tēmu (Ziemsvētku tematika izkrīt, jo ASV pirms pāris gadiem sākušās publiskas diskusijas, ka Ziemsvētki, lūk, ir kristiešu svētki, kas var aizskart citu reliģiju piekritējus - jo kur tad ir filmas par līdzīgas nozīmes svētkiem viņiem?).

Viss izdosies

Lai arī Jaungada nakts neizvelk līdz šīs tematikas mūslaiku klasikai - lieliskajai britu filmai Love Actually (2003), varam būt droši, ka šī produkta veidošana kritusi īstu profesionāļu rokās - režijas vecmeistars Gērijs Māršals, kurš ir tādu ASV «tautas hitu» kā Jaukā sieviete, Frenkija un Džonijs, Bēgošā līgava, Džordžijas likumi un Princeses dienasgrāmatas veidotājs, jau pērn ar komerchitu Valentīndiena apliecināja, ka prot gan savaldīt sadrumstalotu mozaīkveida sižetu, gan veselu kaudzi ar filmzvaigznēm.

Filmas panākumu shēma ir vienkārša kā reizrēķins: ņemam vairākus citu ar citu nesaistītus interesantus, pietiekami, bet ne pārāk dramatiskus vai vismaz anekdotiski jautrus stāstiņus (dramaturģiskās situācijas), pievienojam pulku populāru un, kā saka, tautā iemīļotu aktieru (ļoti vēlams multinacionāls un vecuma ziņā dažāds tēlotāju sastāvs, kāds šajā filmā arī ir), ieceļam visu filmas darbību kādā globālā tūrisma zīmola pilsētā un vietā (šī filma ir burtiski koša ceļojumu aģentūru reklāma Ņujorkai un slavenajai Jaungada sagaidīšanas atrakcijai leģendārajā Taimsskvērā) un piešaujam krietnu šķipsnu populāras mūzikas.

Viss izdosies - šāds kokteilis nevar nenostrādāt. Turklāt filmai ir viltīgs komercefekts - neraugoties uz daudzo Holivudas zvaigžņu dalību filmā, vairākums slaveno, pat oskaroto aktieru, Robertu de Niro, Mišelu Feiferi, Hali Beriju ieskaitot, ir aizņemti mazās, epizodiskās lomiņās, līdz ar to viņu honorāri filmas budžetā robus necērt.

Aizkustinājuma asariņa

Pats stāsts ir tīrs kā bērna elpa. Ņujorkā dzīvo, strādā, mīl, cieš, mirst vai nule kā ierodas tik dažādi spilgti sociālie tipāži, ka galva griežas, - spēj tik tos aprakstīt. Kāds pārītis taisni pirms Jaungada ballītes iesprūst liftā, kāds vientuļi pavada, iespējams, pēdējās stundas slimnīcā un savā mūžā, kāds apņemas labot savas dzīves kļūdas, jo «Jaungads jāiesāk kā tīra lapa», kāda māte strīdas ar meitu par mūžseno tēmu «kad mēs augām…». Kādam svētku pasākumu producentam gadās pilnīgi plānprātīgas neparedzētas ķezas, kāds vienkārši vēlas nokļūt Taimsskvērā, kāds mūziķis nevēlas uzstāties ar nodrillēto, visiem apnikušo repertuāru, kāda ierodas savā sapņu pilsētā Ņujorkā, bet kāds visvairāk par visu ienīst Jaungada svētkus…

Tagad salieciet savu aktieru pasjansu, zinot, ka filmā piedalās (vismaz Amerikā katram pazīstami aktieri) Eštons Kačers, Hale Berija, Roberts de Niro, Mišela Feifere, Džons Bon Džovi, Zaks Efrons, Sāra Džesika Pārkere, Džesika Bīla, Tils Šveigers, Sets Maierss, Katrīna Heigla, Džeimss Beluši… Ballīte Taimsskvērā ir tiešām lieliski nofilmēta, savu skopo aizkustinājuma asariņu filma arīdzan pamanīsies izspiest, un jūs nudien pēc šīs filmas sapratīsit, kāpēc Ņujorku pasaulē dēvē par «pilsētu, kas nekad neguļ».

Kam domāta? Cilvēkiem, kas vēl nav paspējuši nopirkt vai pagaidām nevar atļauties aviobiļeti uz Ņujorku decembra pēdējās dienās.

Jaungada nakts
New Year's Eve
ASV. 2011. 118 min.
Režisors Gērijs Māršals
Lomās Mišela Feifere, Eštons Kačers, Hale Berija, Džons Bon Džovi, Roberts de Niro un daudzi citi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja