Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Kannu festivālā triumfē Taizemes filma; "Norīt krupi" balva iet secen

63.Starptautiskais Kannu kinofestivāls, kas noslēdzās svētdienas, 23.maija, vakarā, diemžēl atstāja bez balvas Jurģa Krāsona animācijas filmu "Norīt krupi”, kas startēja īsfilmu konkursā un bija viena no deviņām pretendentēm uz "Zelta palmas zaru" īsfilmu kategorijā. Konkursā uzvarēja filmas vistiešākā konkurente – armēņu izcelsmes franču režisora Serdža Avedikjana animācijas filma "Rejošā sala".

Filmas tēma –  vardarbība pret klejojošajiem suņiem Konstinapolē 1912.gadā, kad no pilsētas tika izvesti un uz neapdzīvotas salas nomitināti 30 000 suņi, nepārprotami rezonēja ar genocīoda tēmu, kas tuva ir žūrijas priekšsēdim – armēņu izcelsmes Kanādas režisoram Atomam Egojanam. "Norīt krupi" un "Rejošā sala" bija vienīgās animācijas filmas, kas bija iekļautas Kannu festivāla konkursa programmā.

Pilnmetrāžas filmu konkursā uzvarēja Taizemes režisora Apičatponga Vīresetakula poētiskais, budisma līdzsvarotais darbs "Tēvocis Būnmē, kas spēja atdzīvināt savas pagājušās dzīves". Nenoliedzami, šis četrdesmitgadīgā režisora darbs bija kā svaigs pieredzes malks Kannu festivāla konkursa filmu programmā, kurā sacentās 18 filmas. Savas sajūtas, saņemot Zelta palmas zaru, režisors Vīresetakuls komentēja ļoti lakoniski: "Tas ir sirreāli!".

Žūrijas "Grand Prix" saņēma franču režisora Ksavjēra Bevuā darbs "Par cilvēkiem un Dieviem"/"Of God and Men" – kristiešu un musulmaņu attiecību studija kādā klosterī Ziemeļāfrikā.

Par labāko aktrisi tika atzīta franču zvaigzne Žiljeta Binoša par lomu irāņu režisora Abasa Kiarostami filmā „Parakstīta kopija”/”Certified Copy”. Saņemot balvu, aktrise no Kannu festivāla pils skatuves pasaules kino industrijas elitei atgādināja par Irānā nepatiesi apsūdzētā un joprojām apcietinājumā esošā režisora Džafara Panahi likteni.

Amerikāņu režisora Tima Bērtona vadītā žūrija nebija spējusi izlemt, kurš no diviem spēcīgiem aktierdarbiem būtu Kannu balvas cienīgs, tālab pie savas kārtējās prestižās balvas tika spāņu aktieris Havjērs Bardems par lomu filmā "Biutiful", kā arī itāļu aktieris Elio Džermano par lomu fatālā melodrāmā "Mūsu dzīve"/"Our Live".

Negaidīti par labāko režisoru tika atzīts franču aktieris un arī režisors Metjū Amalriks par filmu "Turneja"/"Tournee", kurā piedalās amerikāņu burleskas mākslinieces – striptizētājas. Uz šo žūrijas lēmumu, ko paziņoja tās priekšsēdis T.Bērtons, publika Kannu festivāla pils zālē gan reaģēja ar noraidošu ūjināšanu.

Balvu par labāko scenāriju saņēma korejietis Lī Čangdongs (filma "Dzeja"/"Poetry").

Žūrijas balva tika arī Čadas režisora Mahamata Saleha filmai "Kliedzošais vīrs"/"A Screaming Man".

Meksikāņu aktieris Gaels Garsija Bernāls, kurš Kannās vadīja žūriju, kas vērtē labākās debijas, balvu "Zelta kamera" (Camera d’Or) piešķīra Meksikā tapušajai režisora Maikla Rova filmai "Leap Year".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja