Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Kinolektorijs “Tas, ko Tu nedrīksti nezināt IV” noslēgsies ar stāstījumu par Teriju Giljamu

Trešdien, 19. maijā plkst. 19 kinoteātrī "Rīga" notiks kinolektorija "Tas, ko Tu nedrīksti nezināt IV. Ar autora provi" noslēguma lekcija, informēja Rīgas Kinomuzeja vadītāja Agnese Zeltiņa.  Režisors un kinoteorētiķis Dāvis Sīmanis stāstīs par ekstravaganto režisoru  Teriju Giljamu un mēģinās pārvarēt autora nolādētību un atrast jaunu navigāciju viņa filmās.

Pēc lekcijas tiks demonstrēta filma "Doktora Parnasa iedomu pasaule" (2009). "Laika gaitā  Teriju Giljamu ir pārpratuši gan vienkāršie skatītāji, gan kino eksperti. Reiz kāds filmu kritiķis par viņu jūsmīgi rakstīja: "Karnevāls! Brīnumzeme! Nedēļas nogale ar deviņiem piektdienas vakariem! Sapņi ir pret viņu daudz devīgāki, nekā pret vienkāršajiem mirstīgajiem." Bet pats režisors uzstāj uz kaut ko citu. Lai arī marķēts kā karikatūrists, animators, režisors ar ekstravagantu melnā humora izjūtu, viņš pats vienmēr rāvies izolācijā, lai spētu kritizēt pasauli par tās neveiklo sociālo iekārtojumu. Komentāri par sabiedrības nejēdzību, vienveidību, prasto netiklību redzami turpat vai visās viņa filmās – jau no agrīnās sadarbības ar "Monthy Python" (1975) līdz pat nesenajai "Tideland" (2005). Sarunā par Giljama ģēniju mēģināsim pārvarēt autora nolādētību un atrast jaunu navigāciju viņa filmās," par izcilo režisoru stāsta D.Sīmanis.Lektorija cikls tiek veltīts autorības fenomenam un tiem pasaules kino režisoriem, ap kuriem rotē visi nozīmīgākie pasaules kinofestivāli - tiem, kurus prese pielūdz un dievina ne mazāk kā kinozvaigznes.

Biļetes cena: Ls 2.50, studentiem ar ISIC karti Ls 2

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DOKTORA PARNASA IEDOMU PASAULE

THE IMAGINARIUM OF DOCTOR PARNASSUS
rež. Terijs Giljams / Terry Gilliam
Lomās: Džonijs Deps, Hīts Ledžers, Džūda Lovs, Kristofers Plammers, Kolins Farels
Francija, Kanāda, 2009, 122 min
Lektors: Dāvis Sīmanis

Sirreālas īstenības un iztēles rotaļas ir Terija Giljama rokraksts. Animators, scenārists, režisors – Giljams ir talantīgs visās jomās, kaut arī ne vienmēr kritiķi un skatītāji viennozīmīgi vērtējuši viņa ekstravagances.

Filmā Doktors Parnass komediantu trupa ceļo pa mūsdienu Londonu, piedāvājot izrāžu apmeklētājiem nonākt viņu iedomu pasaulē. Filmas tapšanu gandrīz pārtrauca Hīta Ledžera nāve, bet Giljams ieviesa radošas korekcijas – viņa tēla atveidošanu pārņēma Džūda Lovs, Džonijs Deps un Kolins Farels. Parnasa pretinieku filmā spoži tēlo Toms Veits.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja