Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Kovboji un citplanētieši

Lai pārdzīvotu šo filmu, ir jāieslēdz visas jūtu rezerves pret Danielu Kreigu

Lūk, jūsu uzmanībai vēl viens vasaras blokbasters - Holivudas mogulu, producentu un «citā dzīvē» arī labu, spēcīgu režisoru Stīvena Spīlberga un Rona Hovarda piedāvājums, ko dzīvē realizējis režisors ar krietni mazāku nopelnu un mītu bagāžu Džons Favro. Taču nopelni un mīti biezā slānī gulstas pār šīs filmas galveno lomu tēlotājiem - Danielu Kreigu un Harisonu Fordu. Un, par spīti savai «vesterniskajai» pagātnei ar Indianu Džonsu, šajā filmā Harisonam Fordam ir vien jāpiekāpjas vitālā brita Daniela Kreiga priekšā.

Liktenim spītējot

Kreigs ir apbrīnojams aktieris - fiziski spēcīgs, emocionāli atdevīgs - teju ideāls darba zirgs, kurš pat tik dīvainā izstrādājumā kā Kovboji un citplanētieši spēj spītēt visam. Vispirms jau agresīviem naidniekiem, kuri pēc filmas sižeta loģikas uzklūp kādā mazā Mežonīgo Rietumu pilsētiņā ieklīdušam svešiniekam ar smagu, futūristisku aproci, kurš turklāt ir zaudējis atmiņu. Viņš spēj spītēt arī brutālam šerifam (Harisons Fords) un mazliet vēlāk - tērauda putniem ar gļotainu, garkājainu atlētu «iekšiņām» - tie, kā noprotat, ir jau filmas nosaukumā piesolītie citplanētieši, kas filmas 30. minūtē sāk uzkrītoši iejaukties mazās pilsētiņas ikdienā. Viņu neģēlības ir spožu gaismas uzliesmojumu un skaļa trokšņa pavadītas, un īpaši šiem mūdžiem tīk paraut debesīs daiļavas - vismaz pārītis no tām aiziet pa gaisu rūkdamas, striķītī piesietas (!)… Pats galvenais - Daniels Kreigs, šis ar Džeimsa Bonda lomu pēkšņu slavas vilni pirms pieciem gadiem sagaidījušais britu aktieris, ir spējīgs spītēt absolūti murgainajam un bezjēdzīgajam filmas sižetam. Nu sakiet, lūdzu, kālab tradicionālajā lieliskajā amerikāņu vesterna ainavā, kurā ieklīdis svešais (šoreiz Daniela Kreiga varonis Džeiks Lonergens), būtu jāārdās citplanētiešiem, kuru vizualizācijā filmas autori nekur tālāk par transformerveidīgu dzelzs konstrukciju un zirnekļveidīga mirlas krustojumu nav tikuši. Tā teikt, lai būtu «kultūrreferences» uz nozīmīgākajām fantastikas filmām iz amerikāņu kinovēstures?

Kovbojs un skaistule

Tās tur nenoliedzami ir, tāpat kā elegants klasiskā amerikāņu vesterna vērtību iemiesojums - ar visu vientuļo «kovboju», blāvo skaistuli un cīņu pret «sliktajiem», kurā tradicionālos iezemiešus indiāņus Holivuda aizstājusi ar citplanētiešiem. Manuprāt, vesterna vides un varoņu apvienojums ar fantastikas filmas atribūtiku ir atklāta neveiksme - šie divi slāņi «nelīmējas», lai cik arī sirsnīgi skanētu Daniela Kreiga atziņa, ka viņš mēģinājis iedziļināties ne tik daudz sižeta norisēs, cik sava varoņa raksturā, tā niansēs, kas ļautu skatītājam līdzpārdzīvot, lai kādus brīnumus arī servētu filmas sižets (brīvs videointervijas atstāsts). Tas viņam arī ir izdevies - Kreiga fiziskumam, spējām, bailēm, pārdzīvojumiem ticam, gluži tāpat kā ticējām filmās Kazino Royale un Mierinājuma kvants. Un, iespējams, ticētu, pat ja Džeimsa Bonda autorus arī būtu aplaimojusi dīvainā ideja ielaist filmas telpā datorģenerētus mūdžus citplanētiešus. (Cerams, tas nenotiks nekad!) Visu pārējo paciest nav viegli. Kaut filmas veidotāju aprēķins parakstīties uz šo eklektisko vesterna un fantastikas miksli ir absolūti saprotams.

Novārgušais žanrs

Vesterns mūsdienās tiek uzskatīts par novārgušu žanru - vismaz tādu, ar kuru nevar startēt vasaras miljonpeļņas sacensībā, tālab, -, jums žanriska novitāte un sveicieni transformeriem, svešajiem un citiem viņu brāļiem. Kaut šoreiz Spīlbergam nav taisnība - vesterns ir dzīvs. To pierāda brāļu Koenu Īstenā drošsirdība/True Grit, kas, protams, nebija blokbasters, to pierāda arī nesenais animētais Rango, kurā Daniela Kreiga - varoņa! - funkcijas pildīja ķirzaciņa Rango, pārspļaudama Kovbojus un citplanētiešus viens un divi.

Kovboji un citplanētieši
Fantastika. ASV. Režisors Dž. Favro. Lomās D. Kreigs, H. Fords, O. Vailda.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Klajā nācis Chris Noah jaunākais singls un albums

Klajā nācis dziedātāja Chris Noah jaunais albums Atvadas nav skumjas, ja zinām, ka drīz tiksimies, kas radīts 80. gadu popmūzikas stilā. Sony Music Entertainment paspārnē izdotajā albumā apkopotas 10 ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja