Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +5 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Latvijas Literatūras gada balvu par labāko dzejas darbu saņēmis Kārlis Vērdiņš

21. aprīlī Spīķeru koncertzālē paziņoti Latvijas Literatūras gada balvas (LaLiGaBa) laureāti piecās kategorijās, sveikts speciālbalvas ieguvējs dzejnieks un atdzejotājs Uldis Bērziņš un godināts mūža balvas ieguvējs – dzejnieks Jānis Rokpelnis.

Latvijas Literatūras gada balvas ekspertu komisijas gala balsojuma rezultātā par LaLiGaBa ieguvēju kategorijā Labākais dzejas darbs atzīts Kārļa Vērdiņa dzejoļu krājums Pieaugušie, kas nācis klajā apgādā Neputns.

Kategorijā Labākais prozas darbs laurus guva Māra Bērziņa darbs Svina garša, ko izdevis apgāds Dienas grāmata vēsturisko romānu sērijā 

Par labāko ārvalstu literatūras tulkojumu atzīts Dena Dimiņa veiktais Džonatana Litela romāna Labvēlīgās tulkojums no franču valodas, ko izdevis apgāds Jānis Roze.

Kategorijā Labākais oriģinālliteratūras darbs bērniem par balsojuma līderi kļuva Luīzes Pastores darbs Svešinieka atnākšana – trešais darbs detektīvstāstu sērijā bērniem Mākslas detektīvi, ko klajā laidis apgāds Neputns.

Savukārt kategorijā Spilgtākā debija par daudzsološāko pieteikumu Latvijas rakstniecībā tika atzīts Elīnas Bākules –Veiras dzejas krājums Zilonis okeāns, kas izdots apgādā Pētergailis.

Laureātiem tika pasniegtas dizaina studijas Mājo veidotās LaLiGaBa lampas, kā arī piešķirtas naudas balvas 1500 eiro apmērā pēc nodokļu nomaksas.

LaLiGaBa speciālbalvu par nozīmīgu ieguldījumu pasaules kultūrtekstu latviskošanā ekspertu komisijas priekšsēdētāja Anda Baklāne svinīgi pasniedza dzejniekam un atdzejotājam Uldim Bērziņam par Eddas dziesmas latviskošanu no senislandiešu valodas. Darbu izdevis apgāds Jānis Roze. Speciālbalvas ieguvējam piešķirta naudas balva 750 eiro pēc nodokļu nomaksas.

Savukārt dzejnieks Jānis Rokpelnis tikai svinīgi cildināts un sveikts par mūža ieguldījumu Latvijas rakstniecībā, saņemot simbolisko LaLiGaBa lampu, kā arī naudas balvu 3000 eiro apmērā pēc nodokļu nomaksas. 

Portāla Delfi balsojumā, par lasītāju iecienītāko darbu tika atzīts Madaras Gruntmanes dzejas krājums Narkozes, savukārt Noras Ikstenas romāns Mātes piens izpelnījās grāmatu tīkla Jānis Roze atzinību kā pirktākais Latvijas Literatūras gada balvai nominētais darbs.

Šā gada pasākuma vadmotīvs Melns uz balta atklāja baltās lapas bezgalīgo ietilpību, pārradot uz tās vissmalkākās pasaules vibrācijas lasītājiem uztveramā veidā un ļaujot ielūkoties literatūras radīšanas noslēpumainajā telpā, kurā notiek dažādu matēriju pārkausēšana gaismā. Balvas pasniegšanas ceremoniju veidoja rakstniece Inga Žolude, režisors Viesturs Roziņš, scenogrāfs Valters Kristbergs, video režisors Kristaps Kalns un Guntis Leimanis, kā arī gaismu mākslinieks Jānis Sniķers. Pasākumu vadīja rakstniece, režisore un žurnāliste Kristīne Želve un rakstnieks Pauls Bankovskis, par muzikālajām intermēdijām rūpējās mūzikas ansamblis Brokastis četratā. Pasākums tika translēts interneta tiešraidē portālā www.lsm.lv, savukārt balvas pasniegšanas noslēguma ieraksts būs klausāms Latvijas Radio 1. programmā 24. aprīlī plkst. 11.05.

Vairāk informācijas: www.laligaba.lv.

Latvijas Literatūras gada balva (LaLiGaBa) ir nozīmīgākais gada notikums literatūras nozarē Latvijā, kas nodrošina literāro darbu profesionālu izvērtējumu un atzinību izcilākajiem darbiem, kas gada laikā nākuši klajā Latvijas rakstniecībā. Par balvas norisi kopīgi rūpējas Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja un Latvijas Rakstnieku savienība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja