Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Latviski izdota ukraiņu autores Oksanas Zabužko jaunākā grāmata Visgarākais ceļojums

Latvijas Laikmetīgās mākslas centra tulkojumu sērijā izdotajiem darbiem pievienojas ukraiņu autores Oksanas Zabužko jaunākā grāmata Visgarākais ceļojums Kristapa Vecgrāvja tulkojumā.

Grāmatas atklāšanas svētki, kuros piedalīsies arī pati autore, notiks otrdien, 19. septembrī, plkst. 19.00 Vidzemes tirgū (Brīvības iela 90) starptautiskā laikmetīgās mākslas festivāla Survival Kit 14 ietvaros.

Pasākuma programmā paredzēti lasījumi (autore izvēlētos grāmatas fragmentus lasīs ukraiņu valodā, latviešu valodā – Jaunā Rīgas teātra aktrise Baiba Broka), Zabužko saruna ar lasītājiem, kā arī Ukrainas vēstnieka Latvijā Anatolija Kucevola uzruna. Pasākuma laikā būs iespēja par īpašu cenu iegādāties grāmatu Visgarākais ceļojums, kā arī saņemt Oksanas Zabužko autogrāfu. Visi ieņēmumi no grāmatas pārdošanas tiks ziedoti autores izvēlētajai labdarības organizācijai Ukrainas atbalstam UNITED24.

Grāmatas nosaukums ir vārdu spēle: Zabužko atzīst, ka vairāk nekā gadu ilgusī atrašanās prom no mājām pēc pilna mēroga kara sākuma, lai Ukrainas cīņu līdzās armijai izcīnītu sabiedriskās domas frontē, ir bijusi arī viņas pašas garākais ceļojums. Visgarākais ceļojums rakstīts hibrīd-memuāru formā, kur trāpīgas personiskas atmiņas savijas ar kritisku analīzi un vēsturisko fonu.

Lai izprastu Ukrainas triumfu pār Krievijas militāro pārsvaru, šajā tekstā autore aicina iedziļināties Eiropas vēstures notikumos pēdējo trīssimt gadu laikā. Zabužko pārskata un apgāž bieži dzirdētus mītus un stereotipus, kurus propagandē neskaitāmi sovjetologi un populāri Krievijas vēstures "pētnieki". Zabužko pierāda, ka Ukrainas neredzamība pasaulei tikusi apzināti radīta, ļaujot notikt tādām zvērībām, kādas pagājušajā gadā atklāja Bučā uzņemtie video un foto.

Grāmatas atklāšanas nedēļā notiks vēl divi pasākumi ar Oksanas Zabužko dalību

20. septembrī plkst. 19.00 Valodu mājā (Avotu iela 33) notiks saruna Sieviete karā, kuru moderēs rakstniece un Latvijas PEN vadītāja Inga Gaile. Pasākumā fragmentu no Alēnas Polcas autobiogrāfiskā romāna Sieviete frontē lasīs aktrise Guna Zariņa, un tiks apspriests ukraiņu autores Tamaras Dudas (publicējas ar pseidonīmu Tamāra Horiha Zerņa) romāns Meitiņa, kas tiek dēvēts par šobrīd labāko grāmatu par Ukrainas un Krievijas karu Donbasā.

Savukārt 21. septembrī plkst. 18.00 Vidzemes tirgū festivāla Survival Kit 14 publiskās programmas un projekta Collective Community Movement ietvaros notiks saruna Karš pret pasauli: Krievijas iebrukums Ukrainā un tā ekoloģiskās sekas, kurā Zabužko un cilvēktiesību aktīviste, tiesību zinātņu eksperte un klimata pētniece Madara Meļņika sarunāsies par ekocīdu, vides katastrofām un iespaidu, kādu Krievijas izvērstā karadarbība un tās sekas atstāj uz mūsu planētu, kā arī par to, kādu šo planētu atstāsim nākamajām paaudzēm. Sarunas otrajā daļā runātājām pievienosies arī jaunieši, lai kopīgi pārrunātu jau notikušo un pārdomātu tālāko, veidojot informētu nākotnes paredzējumu.

Visas sarunas ar autori notiks angļu valodā.

Oksana Zabužko ir rakstniece, dzejniece un esejiste – viena no nozīmīgākajām mūsdienu ukraiņu autorēm. Zabužko pirmais romāns Lauka pētījumi ukraiņu seksā (1996), kļuva par pirmo bestselleru neatkarīgajā Ukrainā un ir atzīts par grāmatu, kas neatkarības gados atstājusi vislielāko iespaidu uz Ukrainas sabiedrību.

2004. gadā laikrakstā Wall Street Journal tika publicēts Zabužko raksts Ukrainas Solidaritāte (Ukraine’s Solidarity), kurā viņa paredzēja, ka Kijivā notiks vērienīgi protesti, ko šodien pazīstam kā Oranžo revolūciju. Pēc publikācijas Zabužko sāka dēvēt par Oranžo Kasandru. Autore pati sevi dēvē par "iztēles eksperti", un uzskata to par savu rakstnieces pienākumu – dot pienesumu sabiedrībai vēstures pagriezienu mirkļos, kad vecā, labi izstrādātā kārtība vairs nedarbojas.

Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā Zabužko bez apstājas turpinājusi publiski skaidrot kara kontekstu, Ukrainas un Krievijas attiecību vēsturi un Krievijas imperiālās ambīcijas, un ir sniegusi desmitiem lasījumu un simtiem interviju dažādās valstīs. Neilgi pēc kara sākuma Zabužko uzstājās Eiropas Parlamentā, un viņas eseju Krievijas problēma ir Krievija (The Problem with Russia is Russia) šī gada 20. februārī publicēja laikraksts The New York Times.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja