Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Literatūras festivāla Prozas lasījumi galveno balvu saņem rakstniece Inga Gaile

Noslēdzies starptautiskais literatūras festivāls Prozas lasījumi, kurā šogad galveno balvu saņēmusi rakstniece Inga Gaile, informēja festivāla rīkotāju pārstāve Elīza Aizpore.

Prozas lasījumi 2020 šogad ar vērienīgu programmu norisinājās neklātienē, sniedzot iespēju to droši izbaudīt ikvienam, gan vērojot tiešraides, gan klausoties audio ieraktus Latvijas Radio un festivāla Spotify kontā, gan arī baudot Prozas brokastis ar rakstnieku iemīļotiem ēdieniem un lasot tekstus. 

Nedēļas laikā 11 daudzveidīgos pasākumos, diskusijās un lasījumos, festivālā attālināti šogad no 1. līdz 6. decembrim piedalījās vairāk nekā 50 dalībnieku – rakstnieces un rakstnieki gan no Latvijas, gan arī no Ukrainas, Igaunijas un Lietuvas.

Skatītāju iesaistei ārpus programmas tika piedāvātas arī citas aktivitātes. Jauno autoru biedrība Karantīna sniedza iespēju ikvienam kļūt par teksta autoru, rakstot stāstu uz īpašiem festivāla Turpini stāstu! plakātiem, kas tika izvietoti brīvi pieejamās vietās bibliotēkās, grāmatnīcās un citviet. Restorāns Andalūzijas suns sniedza iespēju interesentiem nobaudīt rakstnieku iecienītas brokastis, piegādājot tās mājās. Festivāla laikā pie Natālijas Draudziņas vidusskolas LMMC projekta Kopā ietvaros tika uzstādīts arī Miķeļa Mūrnieka un Henrika Eliasa Zēgnera veidots piemiņas soliņš rakstniekiem Andrai Neiburgai un Paulam Bankovskim, kurā atvilkt elpu, lasot vai sarunājoties, varēs arī turpmāk. Festivālā tika veidoti viena teksta divu interpretāciju video, kuros savus darbu fragmentus lasīja autori un aktieri.         

Neklātienes formāts festivāla apmeklētājus uzrunājis, un rīkotāji apsver iespēju arī turpmāk klātienē notiekošo programmu raidīt tiešraidē.

Lai gan festivāls ir noslēdzies, autoru teksti būs lasāmi konTEKSTS decembra un janvāra numuros, esejas būs pieejamas literatūras un filozofijas žurnālā Punctum. Latvijas Radio raidījums Kultūras rondo vēl līdz 10.decembrim publicēs autoru darbu lasījumu audio ierakstus. Turpinās darboties arī festivāla oficiālais Spotify konts.

Festivāla noslēgumā tika noteikta galvenās balvas ieguvēja -  ASUS ZenBook datoru savā īpašumā jaunu darbu rakstīšanai ieguva rakstniece Inga Gaile par Prozas brokastīs nolasīto fragmentu no romāna Jaukumiņš. Savukārt speciālbalvu no žurnāla Domuzīme ieguva rakstnieks Osvalds Zebris. 

Festivāls 25 gadu laikā no neliela lasījumu vakara Andreja Upīša dzimšanas dienas atcerei ir pārtapis vairāku dienu prozas festivālā, kura laikā dažādos pasākumos ar savu jaunāko darbu vai to fragmentu lasījumiem uzstājas dažādu paaudžu Latvijas rakstnieki un viesautori no citām Eiropas valstīm. Prozas lasījumi laika gaitā kļuvuši par radošu tikšanās vietu autoriem un lasītājiem, kā arī nozīmīgu atskaites punktu pašmāju rakstniecībā, ļaujot apzināties nozares nepārtrauktu attīstību un aktualitāti Latvijas kultūrtelpā. Kā pierādījies šogad, festivāls veiksmīgi norit arī attālināti un piesaista arvien plašāku auditoriju.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja