Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Mels Gibsons apsverot savu nākamo filmu uzņemt Rīgā

Slavenais Mels Gibsons apsverot savu nākamo filmu uzņemt tieši Rīgā. To atklājis Rīgas domes Uzņēmējdarbības koordinācijas centra vadītājs Ervins Labanovskis.Trešdien kinoteātrī Rīga tika prezentēti pilsētas pašvaldības līdzfinansējuma programmas Rīgas filmu fonds ārvalstu filmu uzņemšanai Rīgā konkursa rezultāti, kā arī runāts par ārvalstu kino industrijas potenciālu.

E.Labanovskis teica, ka interesi par Rīgu kā filmēšanas vietu ir izrādījušas vēl vismaz četras - piecas ārvalstu filmēšanas grupas, kas nozīmē, ka “spējam konkurēt starptautiskajā filmēšanas vietu tirgū”. Starp tiem, kas interesējas par iespējām filmēt Rīgā esot  Īrijas, Ziemeļvalstu, Kanādas, Krievijas ASV filmu kompānijas, tai skaitā tāds slavens mākslinieks kā M.Gibsons.Šogad no četriem pieteikumiem _Rīgas filmu fonds_ atbalstījis trīs filmu uzņemšanu. Viena no filmām ir japāņu filma _Mākoņi pār pakalnu_, kur tiek atspoguļoti Krievijas - Japānas kara notikumi, atbalstu ir guvusi Larsa fon Trīra kompānijas producēta Dānijas vēsturiskā filma _Karaliskā dēka_ par Dānijas karaļa galma dzīvi 18. gadsimtā. Atbalstīta arī ir fantastikas žanra Vācijas un Somijas kopražojuma filma par notikumiem uz mēness, kas īstenībā norisināsies Rīgas kinostudijā.  ”Es redzu_ Rīgas Filmu fondu_ ne tikai un ne tik daudz kā zināmu ieguldījumu Latvijas kinematogrāfijas attīstībā, bet vispirms, kā ļoti praktisku instrumentu Rīgas saimnieciskās dzīves „sildīšanai”, komentē vicemērs Ainārs Šlesers. Viņš uzsvēra, ka nopelna visi, sākot no aktieriem – statistiem, viesnīcu, veikalu un kafejnīcu īpašniekiem un beidzot ar pilsētas budžetu, kurā ienākot vērā ņemamas nodokļu summas. “Bez tam Rīga vēl iegūst nenovērtējamu iespēju sevi reklamēt un līdz ar to palielināt pilsētu apmeklējošo tūristu skaitu,” ir pārliecināts vicemērs. Kinocentra vadītāja Ilze Gailīte-Holmberga minēja, ka Rīgā jau tiek uzņemtas un vēl plānots uzņemt četras ārvalstu filmas, kuru kopējais finansiālais ieguldījums Rīgas ekonomiskajā apritē pārsniedz 2,5 miljonus latu.Jau vēstījām, ka _Rīgas filmu fonds _radīts, sadarbojoties Nacionālajam kino centram un pašvaldībai, ideju aizgūstot no citām valstīm. Šāds līdzfinansējuma fonds ļauj ārzemju producentiem atgūt daļu no filmēšanā ieguldītajiem līdzekļiem un vienlaikus dod iespēju nopelnīt vietējiem. Šogad mazo pretendentu skaitu konkursā - kopā tie bija četri - skaidro ar producentu nespēju laikus sagatavot pieteikumus, taču patiesībā interese esot bijusi lielāka. Šā gada laikā dome paredzējusi organizēt vēl vienu konkursu ārzemju filmām, atvēlot šim mērķim vēl vairāk naudas. Iespējams, ka pašvaldības atbalsta daļa būs jāpalielina, jo 10% līdzfinansējums nespējot ieinteresēt daudzus producentus.

Kā noskaidrojusi LETA, Rīgas dome konkursa uzvarētājiem atmaksā 7%-15% no ārzemju filmu uzņemšanas laikā iztērētās naudas Rīgā. Maksimālo jeb 15% atbalstu ārvalsts filmas projektam varēs saņemt, ja filmas darbība notiek Rīgā, piemēram kā Vudija Allena Spānijā tapusī filma Vikija. Kristīne. Barselona.

Savukārt 13% atbalstu ārvalsts filmas projekts varēs saņemt, ja Rīga filmā tiks atspoguļota epizodiski, kā arī gadījumos, ja ārvalsts filmu projekta režisors, scenārija, mūzikas autors, un/vai pirmā plāna lomu tēlotāji būs Latvijas pilsoņi vai pastāvīgie iedzīvotāji.

10% atbalstu varēs saņemt ārvalsts filmas projekts, kura lielākā daļa tiek realizēta Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā, bet 7% - ārvalsts filmas projekts, kura uzņemšana paredzēta Latvijas teritorijā, bet pakalpojumu sniedzēji ir Rīgā reģistrēti komersanti.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja