Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Mūžībā aizgājusi literatūrzinātniece Ingrīda Sokolova

Astoņdesmit deviņu gadu vecumā mirusi Ingrīda Sokolova, kuras enerģiska rīkošanās literatūras kritikā izraisīja apbrīnu, pat ja kritiķes paudumi reizēm bija pārspīlēti un pārlieku subjektīvi, kā, piemēram, Viļa Lāča nozīmi vērtējot. Kad daudzi nespēkā nolaida rokas brīžos, kuros nav sagaidāma notikumu labvēlīga pasvēršanās, Ingrīda Sokolova neatlaidās un darīja, pati ironizēdama par sevi, ka varbūt darbspējās sekmējas pārspēt Andreju Upīti, kam Mirdza Ķempe sajūsmā bija veltījusi dzejoli par strādāšanu jebkādos apstākļos.

No lielā literārā paveikuma ne viss paliek iegaumēšanai, bet plašajā laukā, kurā strādāts, neapšaubāmi ir paturamas vērtības – visvairāk apcerējumi par Zentu Mauriņu, ko pati literatūras zinātniece vērtēja par svarīgāko daļu savā darba laukā. Otrs Ingrīdai Sokolovai nozīmīgs autors bija Miervaldis Birze. Un, kā jau rakstniecei, kam augstāko izglītību nācies iegūt Krievijā, krievu autori bija izprasts literāru pētījumu lauks. Tomēr joma, kas lasītājus piesaistīja visvairāk, bija Ingrīdas Sokolovas dedzīga atsaukšanās uz aktuāliem literāriem, mākslas un publicistikas tematiem. Nostāšanās rakstītājas pusē vai gluži pretēji – lasītāja asa vēršanās pret kritiķes viedokli, šādi vai citādāk - vienmēr sabiedrība tapa iekustināta pamanāmā kārtā, kas arī atbilda rakstnieces aizrautīgai dabai un sagādāja viņai patikšanu, lai gan bieži pretdarbība dažam apcerējumam bija negantāka nekā piekrišanas saucieni.Ingrīdas Sokolovas sociālais stāvoklis pavisam neatbilda padomju iekārtas prasībām, bet viņa bez apdomāšanās tieši no Jelgavas ģimnāzijas klases metās Ahrimana ķetnās, kas brangi žņaudza, bet sagādāja arī baudu. Neatkarīgās Latvijas ģimnāzija deva tik pamatīgu izglītību (sistēmas izpratnē), ka šie vidusskolas guvumi pasargāja situācijās, kurās izgāšanās būtu neizbēgama. Ģimnāzijā gūtā un jau nostiprinātā gaume ļāva gūt līdzsvaru labā mākslā, neļaujoties šķietamas mākslas ietekmēm. Rakstnieces iegādātie daudzie latviešu mākslinieku darbi ir pamanāmākā liecība par iedzimtu un izkoptu gaumi.

Ilgus gadus veikdams ārsta pienākumus, pārliecinājos par pacientes kāpinātu dzīvesprieku pat tādā laikā, kad mazāk stiprs cilvēks zaudētu dzīves satvaru. Slimību paciest likās viegli, ja netika aizliegts darbs. Lasīšanas un rakstīšanas iespēja bija nozīmīgāka par zālēm vai citādāk nosacītu dienas režīmu.  

Sabiedrisku darbu Ingrīda Sokolova darīja ar misijas apziņu. Mūrmuižas tautas universitāte vadītājai sagādāja līksmību un gaužas raizes. Paredzētajai sesijai vienmēr tika atrasti vispiemērotākie un klausītāju pieprasītākie lektori. Pat ja trīsreiz tika atsacīts, ceturtajā reizē vajadzīgais lektors bija tomēr spiests piekāpties un pārkārtot savus tiešos darbus tā, lai noteiktajā dienā tiktu uz Mūrmuižu. Vecajā Mūrmuižas kungu mājā izveidotais muzejs lielā mērā ir Ingrīdas Sokolovas sarūpēts. Tur, saprotams, tagad vieta būs arī viņai pašai.

Jānis Liepiņš

Ingrīda Sokolova dzimusi Vecaucē 1923. gada 10. augustā, mirusi Rīgā 2012. gada 27. oktobrī.

Izvadīšana 31. oktobrī, pulksten 13, no Krematorijas Lielās zāles.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja